S preizkušanjem letala X-51 hoče Pentagon razviti še hitrejše izstrelke. Foto: www.boeing.com
S preizkušanjem letala X-51 hoče Pentagon razviti še hitrejše izstrelke. Foto: www.boeing.com

Razdaljo med New Yorkom in London bo letalo premagalo v eni uri.

Za zdaj še eksperimentalno letalo brez pilota z nazivom X-51 WaveRider bo lahko doseglo hitrost okoli 5.800 kilometrov na uro. Po načrtih naj bi ga odvrgli z letala B-52 pred obalo Kalifornije.

Na bombniku se bo letalo dvignilo na višino 15.200 metrov in se nato odlepilo. Sledil bo prosti pad in v štirih sekundah bi se morali zagnati lastni motorji. Letalo X-51 bi se moralo nato dvigniti na višino 21.300 metrov, kjer naj bi doseglo hitrost šestih machov.

Snovalci letala upajo, da bo to lahko največjo hitrost vzdrževalo vsaj 300 sekund ali še enkrat toliko, kolikor je dosegel njegov predhodnik.

Lani je Boeingovo eksperimentalno letalo X-51 strmoglavilo po le štirih sekundah od zagona motorjev pogonske rakete. Poleg tega se letalo ni ločilo od rakete in je padlo v ocean.

Projekt razvija letalsko podjetje Boeing, financirata pa ga Nasa in Pentagon. To je le eden izmed projektov razvoja nadzvočnih letal.

Znanje in tehnologije iz projekta bi lahko uporabili tudi pri razvoju nadzvočnih komercialnih letal, ki so odšla v pozabo z upokojitvijo letal concorde leta 2003.