V polni dvorani so mladi tehnološki navdušenci poslušali, kakšne možnosti se skrivajo na področju mobilne tehnologije Foto: Mojca Dumančič
V polni dvorani so mladi tehnološki navdušenci poslušali, kakšne možnosti se skrivajo na področju mobilne tehnologije Foto: Mojca Dumančič

"Debela očala, litri kokakole in bledikasta svetloba računalniškega monitorja. Tako smo si nekoč predstavljali "geeke", mlade tehnološke navdušence. Nič več ni tako … Danes je biti "geek" preprosto moderno. "Geeki" povezujejo znanje, ustvarjalnost in podjetniško žilico ter milijone uporabnikov razveseljujejo z novimi napravami in storitvami." Tako je "Geek Day" v Primorskem tehnološkem parku v Vrtojbi na Goriškem v četrtek uvedla vršilka dolžnosti direktorja parka Tanja Kožuh.

Primorski Start:up Geek House je četrti tovrstni prostor v Sloveniji. V Vrtojbi so ga postavili v partnerstvu s Start:up centri Tehnološkega parka Ljubljana, RC IKT-jem iz Kranja in Tovarne podjemov - podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru. "Start:up Geek House je prostor, ki je namenjen izključno ambicioznim, drznim, malo norim in podjetnim talentom z znanjem z visoko dodano vrednostjo, ki snujejo nov podjetniški podvig," je še dodala Kožuhova.

Prihodnost je v tvoji dlani
Odprtju so sledile delavnice z naslovom "Prihodnost je v tvoji dlani", na katerih so organizatorji in partnerji projektov ITIME+ in Imagine Cup 150 zbranim študentom in startup podjetnikom predstavili priložnosti za sodelovanje v skupnih programih. Največ je bilo študentov Multimedijskih komunikacij - programa, ki ga v tehnološkem parku izvaja Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, študentov informatike Višje strokovne šole TŠC Nova Gorica in študentov Univerze v Novi Gorici.

Osrednji namen dogodka je bil, da udeležence seznanijo s priložnostmi, ki jih ponuja mobilna revolucija, da jim predstavijo programa ITIME+ pospeševalnik idej in Imagine Cup. Program ITIME+, na katerega se lahko mladi talenti prijavijo še do 15. decembra, ponuja brezplačno šestmesečno bivanje v Start:up Geek House in mentorstvo. Najboljši prejme 20.000 evrov denarne nagrade, ki jo prispevata Razvojni center IKT iz Kranja in družba tveganega kapitala META Ingenium.

Pomagali 120 obetavnim podjetjem
V Primorskem tehnološkem parku so sicer doslej pomagali že 120-im mladih tehnološkim podjetjem. Največ jih je s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij ter s področja okolja in energetike.
Simčič Toni z Univerze v Novi Gorici je skupaj s še štirimi mladimi informatiki prav pod okriljem tega parka začel razvijati podjetniško idejo. "Zdaj je zaradi konkurence še ne morem oziroma ne smem popolnoma razkriti … Kar lahko namignem, je le to, da bodo našo aplikacijo lahko uporabljali vsi, ki obiskujejo nakupovalne centre in trgovine. Tehnološki park nam pomaga z izdelavo poslovnega načrta, z izbiro poslovnih prostorov, s svetovanjem. Kajti dejstvo je, da mladi imamo ideje, vendar jih težko udejanjimo. Prav "Geek Day" je dogodek, na katerem lahko to našo idejo pospešeno porinemo v svet," je ob koncu podjetniškega srečanja povedal Toni.

Za MMC Mojca Dumančič