So kitajski hekerji res vdrli v elektronsko pošto ameriških uradnikov? Foto: EPA
So kitajski hekerji res vdrli v elektronsko pošto ameriških uradnikov? Foto: EPA

Hekerji naj bi med drugim prišli do pošte višjih ameriških državnih uradnikov, vojaškega osebja in političnih aktivistov. Peking očitke zavrača in pravi, da so "nesprejemljivi", poročajo tuje tiskovne agencije.

Google že sprejel varnostne ukrepe
V Googlu navajajo, da so se hekerji dokopali do gesel, potrebnih za vstop v e-poštne nabiralnike. Kot so pojasnili, gre za krajo spletnih gesel in osebnih podatkov od ljudi in spletnih strani, ki slabo ščitijo svoje informacije. V ameriškem medmrežnem podjetju domnevajo, da je bil cilj vdora vzpostaviti nadzor nad vsebino elektronske pošte njihovih uporabnikov, hekerji pa so spremenili tudi nastavitve njihovih računov elektronske pošte.

Google zagotavlja, da je že sprejel varnostne ukrepe. Žrtve je opozoril na vdore in jih pred njimi tudi zaščitil. Hekerji naj bi napade izvajali več kot leto dni, preden so bili dokončno odkriti.

Žrtve: državni uradniki, politični aktivisti, novinarji ...
Med žrtvami naj bi bili visoki ameriški državni uradniki, kitajski politični aktivisti, vojaško osebje, novinarji in uradniki več azijskih držav, zlasti Južne Koreje, ugotavljajo v Googlu. "Pripisati vso krivdo Kitajski je nesprejemljivo," je v odzivu na obtožbe dejal uradni govorec kitajskega zunanjega ministra Hong Leija. "Izjava, da kitajska vlada podpira hekerske napade, je navadna izmišljotina," je dodal. Hong je prepričan, da se za Googlovimi obtožbami skrivajo neki drugi motivi.

Google je Kitajsko kibernetskega napada že obtožil
To sicer ni prva tovrstna javna Googlova obtožba Kitajske, čeprav naj tokrat ne bi šlo za sofisticiran napad na Googlove račune. Nov zaplet je nastal ravno v času, ko se medmrežni velikan in vladajoča kitajska komunistična partija bojujeta glede medmrežne cenzure, ki se dogaja na Kitajskem. Ta namreč Googlu onemogoča normalno poslovanje v najbolj poseljeni državi na svetu.

Google je Kitajsko kibernetskega napada obtožil že na začetku lanskega leta, ameriški predsednik Barack Obama pa je tedaj od Pekinga zahteval uradne odgovore, a je ta očitke odločno zavrnil.

To se je sicer zgodilo tik po tem, ko je Google napovedal, da ne bo več spoštoval kitajskih zahtev glede cenzure rezultatov spletnih iskanj, ki jih uporabniki iz Kitajske opravijo na Googlovem iskalniku. Za to potezo se je medmrežna družba odločila po tem, ko je doživela kibernetski napad na svojo infrastrukturo, katerega sledi so prav tako vodile na Kitajsko, njegov namen pa naj bi bil vdreti v e-poštne nabiralnike nekaterih aktivistov za človekove pravice.