Znanost in tehnologija
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 16 glasov Ocenite to novico!
Primerjava primarnih ogledal
Razlika v velikosti primarnih ogledal pri Hubblovem teleskopu (levo) in Vesoljskem teleskopu Jamesa Webba (desno) je očitna. Foto: NASA

Dodaj v

Gradnja največjega teleskopa po načrtih

Nasa uspešno namestila plošče, ki zbirajo svetlobo
8. februar 2007 ob 14:40
Houston - MMC RTV SLO

Nasa je sporočila, da je uspešno končala namestitev 18 šesterokotnih plošč primarnega ogledala na vesoljskem teleskopu James Webb.

Premer ogledala na teleskopu, ki bo nasledil legendarnega Hubblovega, bo meril kar 6,6 metra, zato si znanstveniki obetajo, da jim bo omogočil natančen vpogled v zgodovino vesolja. Z njim naj bi prišli do novih spoznanj o vzroku nastanka zvezd in planetarnih sistemov. Ker je njegov premer bistveno večji od Hubblovega (2,4 metra), bi lahko znanstvenikom omogočil vpogled v prvo svetlobo, ki je nastala po velikem poku, z njim pa bi si lahko pomagali tudi pri iskanju življenja na drugih planetih.

Večje kot je primarno ogledalo, več svetlobe lahko teleskop zazna. Prav svetloba je ključnega pomena za natančnost pri vpogledu v vesolje, pojasnjuje Nasa.

20-kilogramske šesterokotne plošče so pripravljene iz materialov, ki bodo zdržali izjemno nizke temperature v vesolju.

Vesoljski teleskop Jamesa Webba bo v vesolje odpotoval na raketi Ariana 5 leta 2013. Izstrelili ga bodo iz oporišča Kourou v Francoski Gvajani.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo