Hormonske spremembe ne vplivajo na kognitivne zmožnosti. Foto: Pixabay
Hormonske spremembe ne vplivajo na kognitivne zmožnosti. Foto: Pixabay

Raziskovalci pod vodstvom Brigitte Leeners z univerzitetne bolnišnice v Zürichu so se odločili preveriti pogosto prepričanje, da ženske med menstruacijo ne delujejo s polnimi mentalnimi zmožnostmi, poroča portal ScienceDaily. Preverili so tri vidike delovanja možganov med dvema menstrualnima cikloma in ugotovili, da ravni estrogena, progesterona in testosterona nimajo nikakršnih učinkov na delovni spomin, kognitivni odklon ali na zmožnost posvečati pozornost dvema stvarema hkrati.

V raziskavi je sodelovalo 68 žensk, ki so jih spremljali med dvema menstrualnima cikloma in pri katerih so opazovali učinke na tri omenjene procese v različnih stopnjah cikla. Analiza izsledkov prvega cikla je nakazala, da je prišlo do vpliva na kognitivni odklon in zmožnost posvečanja pozornosti, a se v drugem ciklu rezultati niso več ponovili.

"Hormonske spremembe, povezane z menstrualnim ciklom, ne kažejo nikakršne povezave s kognitivnimi zmožnostmi. Obstajajo sicer posamezne izjeme, a splošno gledano te hormonske spremembe ne vplivajo na to, kako dobro se ženske v menstrualnem ciklu umsko odrežejo," je poudarila Leenersova.

Ob tem je posvarila, da bodo potrebne dodatne raziskave z večjimi in tudi bolj raznolikimi vzorci, ki bodo pokazali bolj celostno sliko, kako menstrualni cikel vpliva na možgane.