Več raziskav je pokazalo, da visok, hiter vnos sladkorja sproži hitro povečanje ravni hormona inzulin, kar ima posledično učinek na koncentracijo spolnih hormonov. Foto: BoBo
Več raziskav je pokazalo, da visok, hiter vnos sladkorja sproži hitro povečanje ravni hormona inzulin, kar ima posledično učinek na koncentracijo spolnih hormonov. Foto: BoBo
Šolarke
Ameriški strokovnjaki so med letoma 1996 in 2001 spremljali zdravstveno stanje več kot 5500 ameriških deklic, starih od devet do 14 let. Foto: BoBo

Zgodnji začetek menstruacije pa je povezan z večjim tveganjem za raka dojk, navaja raziskava, ki ji nekateri strokovnjaki očitajo pomanjkljivosti - dvomi se pojavljajo predvsem glede virov podatkov, ki so jih analizirali. O indeksu telesne mase in uživanju sladkanih pijač so namreč poročale deklice same ali njihovi starši, kar je metoda, pri kateri so napake pogoste.

Ameriški strokovnjaki so med letoma 1996 in 2001 spremljali zdravstveno stanje več kot 5500 ameriških deklic, starih med devet in 14 let, ki so sodelovale v širši raziskavi, zajemajoči skoraj 17.000 ljudi.

Deklice so se projektu pridružile, ko še niso imele menstruacije. Med petletno raziskavo so tiste, ki so spile med eno sladkano pijačo ter eno in pol na dan - to je steklenico ali pločevinko, menstruacijo dobile 2,7 meseca prej kot tiste, ki so spile dve ali manj sladkani pijači na teden, so odkrili raziskovalci.

Deklice so pile nedietne gazirane pijače, negazirane sadne pijače in sladkani ledeni čaj. Zgodnejša menstruacija se je pojavila ne glede na njihov indeks telesne mase, vnos kalorij ali gibanje. Povprečna starost prve menstruacije je bila 12 let in sedem mesecev. 2,7 meseca zgodnejša menstruacija ima po mnenju raziskovalcev zmeren vpliv na tveganje za raka.

"Naša študija prispeva k vedno večji zaskrbljenosti zaradi množično razširjenega uživanja sladkanih pijač v ZDA in drugod," je povedala Karin Michels z zdravstvene fakultete na Harvardu, ki je vodila raziskavo.

Zadnjo raziskavo so utemeljili na statistiki, vendar pa se v njej niso lotili vzrokov. So pa njeni avtorji spomnili na prejšnje raziskave, ki so pokazale, da visok, hiter vnos sladkorja sproži hitro povečanje ravni hormona inzulin, kar ima posledično učinek na koncentracijo spolnih hormonov.

Triindevetdeset odstotkov deklic, ki so sodelovale v raziskavi, je bilo belopoltih, količina sladkanih pijač, ki so jo popile, pa je verjetno nizka v primerjavi z drugimi skupinami, menijo raziskovalci.

"Upravičeno se je vprašati, ali ni morda samoporočanje o višini malenkost precenjeno in na drugi strani tisto o teži podcenjeno," je dejal pediater iz francoskega Bordeauxa Michel Colle. Če je bilo namreč poročanje pristransko, je indeks telesne mase povsem izkrivljen in posledično tudi sami zaključki raziskave, meni francoski strokovnjak.