Zaradi prenehanja zagotavljanja podpore je Windows XP varnostno ogrožen operacijski sistem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zaradi prenehanja zagotavljanja podpore je Windows XP varnostno ogrožen operacijski sistem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten


Slovenske banke zaradi časovne omejitve veljavnosti strežniških digitalnih potrdil te namreč postopoma nadomeščajo z novimi, naprednejšimi digitalnimi potrdili, ki so skladna z varnostno-tehničnimi standardi (SHA-2, SHA256), so sporočili iz Združenja bank Slovenija (ZBS).

"Slednje bodo lahko občutili uporabniki operacijskega sistema Windows XP, saj se lahko zgodi, da dostop do spletnih bank po zamenjavi strežniških digitalnih potrdil ne bo več mogoč," so poudarili. V tem primeru naj se uporabniki za pomoč obrnejo na svojo banko.

Za operacijski sistem Windows XP je Microsoft aprila lani ukinil podporo in varnostne posodobitve, zato uporabnikom navedenega operacijskega sistema v združenju svetujejo, naj ga opustijo in preidejo na novejši operacijski sistem.

"Zavedati se je namreč treba, da uporaba nepodprte programske opreme predstavlja za vas veliko tveganje, saj lahko pride do kraje vaših osebnih ter občutljivih podatkov, s čimer vam je lahko povzročena moralna in materialna škoda," so še zapisali v sporočilu za javnost.