Indija je hitro rastoči trg za pametne telefone. V državi jih je v uporabi več kot 100 milijonov. Foto: EPA
Indija je hitro rastoči trg za pametne telefone. V državi jih je v uporabi več kot 100 milijonov. Foto: EPA
false
Ringing Bells sestavne dele Freedom 251 uvaža s Tajvana, sestavlja pa jih v Indiji. Foto: EPA

Gre za malo znano podjetje iz zvezne države Utar Pradeš, telefon pa se imenuje Freedom 251. Na spletu se je začel prodajati v četrtek. Skeptiki so sicer dejali, da je cena nižja celo od stroškov sestavnih delov, poroča Al Džazira.

Po objavi je bilo povpraševanje tako veliko, da je spletna stran podjetja, ki je bilo ustanovljeno šele lani, nehala delovati le nekaj ur po začetku prodaje, a je bila že zvečer spet vzpostavljena.

Kot je dejal direktor podjetja Ašok Kumar Čadha, bo imel telefon že naložene aplikacije, kar je v skladu s pobudo premierja Narendre Modija "izdelano v Indiji". Ringing Bells sestavne dele Freedom 251 uvaža s Tajvana, sestavlja pa jih v Indiji.

Štirijedrni procesor, 1GB RAM-a, 1,3 GHz
Telefon ima 10-centimetrski zaslon, poganja ga štirijedrni procesor s hitrostjo 1,3 GHz, ima pa 1 GB spomina. Na voljo je 8 GB prostora za shranjevanje, ki se ga da razširiti do 32 GB z mikro SD-kartico. Operacijski sistem je Lolipop Android 5.1, zadnja kamera ima zmogljivost 3,2 milijona pik, sprednja pa 0,3 milijona. Telefon uporablja omrežje 3G in ima baterijo z močjo 1.450 mAh.

Ringing Bells kljub nizki ceni trdi, da ni prejel nikakršnih subvencij od države. Za zdaj bo telefon mogoče kupiti le prek spleta, kar omogoča nižje stroške prodaje in ohranjanje nizke cene.

Al Džazira še poroča, da poročilo podjetja International Data Corporation ugotavlja, da se je indijski trg pametnih telefonov leta 2015 povečal za 28,8 odstotka. Indija je tako ena od najhitreje rastočih tržišč za pametne telefone na območju. V državi je v uporabi 103,6 milijona pametnih telefonov.