Lani se je IJS na lestvici uvrstil na 78. mesto, letos pa na 37. Foto: BoBo
Lani se je IJS na lestvici uvrstil na 78. mesto, letos pa na 37. Foto: BoBo

Rezultat je še posebej dober glede na konkurenco veliko večjih evropskih inštitutov in univerz. Na prvih treh mestih so nemški inštitut Fraunhofer, francoski CNRS in nemški Max Planck, ki so do 35-krat večji od ljubljanskega IJS-ja. Lani se je IJS na lestvici uvrstil na 78. mesto.

Lestvica sicer temelji na merilih, ki se nanašajo na sodelovanje v evropskih projektih in obsegu evropskega financiranja, mreženju in mednarodnih povezavah ter raznolikosti med vsemi organizacijami.

Uvrstitev potrjuje kakovost raziskovanja
Direktor IJS-ja Jadran Lenarčič meni, da visoka uvrstitev potrjuje izredno mednarodno vpetost in kakovost raziskovalnega dela na inštitutu. "Pri tem pa moram dodati, da si IJS v evropske projekte še posebej prizadeva pritegniti tudi slovensko gospodarstvo," je zapisal Lenarčič.

IJS medtem nadaljuje svoje uspešno sodelovanje v programu Evropske komisije za raziskave in inovacije Horizon 2020. Do zdaj je tako pridobil 25 novih projektov in s tem samo za izvajanje svojih dejavnosti za 8,5 milijona evrov evropskih sredstev.