Flame je eden najbolj izpopolnjenih virusov zadnjih let. Foto: Reuters
Flame je eden najbolj izpopolnjenih virusov zadnjih let. Foto: Reuters

Viri, na katere se sklicuje The Washington Post, navajajo, da je cilj virusa priti v iranske računalniške mreže, da bi tako zbirali tajne podatke, s katerimi bi lahko zavrli iranske jedrske ambicije.

V program so vključeni Agencija za nacionalno varnost, CIA in izraelska vojska, uporabljajo pa uničevalno programsko opremo, kot je virus Stuxnet, ki povzroča okvare na opremi iranskega jedrskega programa. Flame so odkrili maja, potem ko je Iran opozoril na niz internetnih napadov na svojo naftno tehnologijo.
Hkrati so se pojavili tudi sumi, da so imele ZDA vlogo pri razvoju virusa, a uradne potrditve, da so Američani res sodelovali z Izraelom, še vedno ni. V ZDA zadeve ne želi komentirati nihče.
Vzporedna projekta?
Sumijo, da gre za dva vzporedna projekta, Flame in Stuxnet, ki sta zelo različna, a naj bi ju vodili isti strokovnjaki. Nedvomno gre za enega najbolj sofisticiranih računalniških virusov danes, ki lahko povleče podatke tudi z najbolj varovanih mrež. Lahko vključi kamere, mikrofone, jemlje podatke s slik in celo krade podatke z mobitelov, ki se na okužen računalnik priklopijo prek modrega gumba ("bluetootha").

Flame je bil zakrinkan kot nadgradnja Microsoftove programske opreme.

Predpostavljajo tudi, da so Flame razvili pred petimi leti v sklopu tajne operacije, imenovane Olimpijske igre. Sodelovanje med Izraelom in ZDA je želelo zavreti iranski jedrski program. Isti cilj je imel tudi Stuxnet, ki so ga odkrili pred dvema letoma.