Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Pri 34 letih se Barbič ponaša redno profesuro na kalifornijski univerzi USC
Jernej Barbič
Pri 34 letih se Barbič ponaša z redno profesuro na kalifornijski univerzi USC. Foto: http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/

Dodaj v

Jernej Barbič v družbi Marka Zuckerberga

Slovenski inovator med najuglednejšimi
6. september 2011 ob 14:10
Los Angeles - MMC RTV SLO, STA

Slovenskega znanstvenika, matematika in računalničarja Jerneja Barbiča je ugledna ameriška revija MIT Technology Review uvrstila med 35 najuspešnejših inovatorjev, mlajših od 35 let.

Priznanje, ki je v ZDA zelo cenjeno - med drugim ga je prejel ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg -, so Barbiču podelili za njegove dosežke v računalniški grafiki, ki imajo uporabno vrednost v filmski industriji.

Barbič bo v petek, 9. septembra, ob 10. uri gost MMC-jeve spletne klepetalnice. Vabljeni na klepet!

Barbič namreč z metodami uporabne matematike, numerične analize in matematične fizike sodeluje pri izdelovanju računalniško generiranih filmov in pri računalniških igrah, sodeluje tudi z letalsko industrijo in s simulacijami preučuje kirurške posege v medicini.

Vsakoletni prejemniki priznanja so predstavljeni v septembrsko/oktobrski številki revije in na naslednji spletni strani. Poleg tega izbrane inovatorje predstavijo tudi na vsakoletni oktobrski konferenci Emtech MIT.


Jernej Barbič pa je na začetku avgusta gostoval v oddaji Podobe znanja na tretjem programu našega radia.

Štiriintridesetletni Barbič, doma iz Mosta na Soči, je v 10 letih bivanja v ZDA prehodil pot od diplomanta matematike v Ljubljani do mednarodno uveljavljenega znanstvenika, doktoriral je na univerzi Carnegie Mellon University in bil nato med 400 kandidati izbran za rednega profesorja na južnokalifornijski univerzi v Los Angelesu.

Pričakovanja za prihodnost
Revija MIT Technology Review je prvi letni seznam 35 najbolj izstopajočih inovatorjev (TR35), mlajših od 35 let, objavila leta 2005. Predtem je od leta 1999 naprej objavljala sezname 100 najuspešnejših inovatorjev.

V letu 2010 so poleg osnovnega, svetovnega seznama začeli objavljati tudi regionalne različice. Danes tako obstajajo tudi regionalni seznami za Indijo, Italijo in Španijo ter jugovzhodno Azijo. V prihodnjem letu naj bi regionalno različico dobile še Kitajska, Brazilija in Mehika.

Izbrani inovatorji delujejo na različnih področjih, kot so biotehnologija, materiali, računalništvo, energetika, transport in medmrežje. Revija še posebej išče tiste inovatorje, katerih izjemno znanje oziroma delo nakazuje, da bo pomembno oblikovalo prihodnost.

L. D.
Prijavi napako
Komentarji
daysleeper2
# 06.09.2011 ob 14:17
Bravo!!!
sammy
# 06.09.2011 ob 15:38
Dr. Muc: v Sloveniji se univerzitetni profesorji oklepajo svojih položajev do smrti in onemogočajo napredovanje mlajšim in sposobnejšim. Če bi ostal tukaj bi verjetno do 50. leta gnil na mestu kakšnega asistenta, potem bi se mu pa verjetno že itak fučkalo za vse.

Še dobro, da se vsaj kje v svetu cenita znanje in sposobnost. Na žalost je to za naše strokovnjake edina možnost.
podjetnik
# 06.09.2011 ob 14:55
Kapo dol!

@Dr.Mucek
Pametni grejo tja kjer jih cenijo in njihovo znanje primerno plačajo. Ne pa tu kjer smo najbolj obdavčeni na svetu, da lahko skorumpirana kvazi "elita" čimveč pokrade...
starababa
# 06.09.2011 ob 14:18
Bravo!!! ful sem vesela zate!!!! no, zdej grem pa srečna naprej kvačkat
iufhdfewd
# 06.09.2011 ob 15:04
Ko dovolj zaslužiš (baje je meja bogatstva nekje 7M eur) ,pridi nazaj in naredi kakšen dober domač center znanosti.
Bivši uporabnik
# 06.09.2011 ob 14:49
Cestitke in tako naprej!
samuelcek
# 06.09.2011 ob 18:24
Iskrene čestitke!

Mi pa da misliti... pri 34-tih letih je že nekaj časa REDNI profesor.
Pri nas pa stari gobani zasedajo stolico vse do 70. leta. To je, vsaj kar zadeva tehnike, po mojem mnenju nesmisel, saj mnogi predavatelji tehničnih fakultet komaj zmorejo multimedijski predstavitve in vedo, kam je treba dati USB ključek...
Sem se prepričal osebno, sicer pa preverite sami - za začetek na UL!
tonson84
# 06.09.2011 ob 17:18
Ta članek sem prebral, ker sem na podlagi naslova naivno sklepal, da sta se z Zuckerbergom dejansko družila. No hvala bogu gre za večji dosežek. Bravo, le tako naprej.
Binder Dandet
# 06.09.2011 ob 15:17
Čestitke.
Ribiič
# 06.09.2011 ob 15:11
Čestitke!
diabolik
# 07.09.2011 ob 09:23
Spoštovani rojak, čeprav sem že star ded, pred teboj dajem kapo dol. Na srce pa ti polagam naslednje: Ne pozabi rodne grude, kapitalistom ne dopusti, da ti zameglijo bit tvojih korenin, pa na prekmursko gibanco pridi od časa do časa....
mdrev
# 06.09.2011 ob 20:02
Bravo Jernej!

V zgornjem clanku je sicer napaka - Jernej je doktoriral na Carnegie Mellon University (CMU), ne na MITju. Tam je bil na podoktorskem studiju.

LP
MZ
# 07.09.2011 ob 09:23
Del uspeha ZDA nedvomno leži v tem, da so s stimulativnimi pogoji pobrali najboljše domače, v zadnjih desetletjih pa tudi tuje strokovnjake in jim dali vse potrebno za normalno in nemoteno delo.

Slovenija se je pa kljub nekdaj močnim razvojnim oddelkom v podjetjih žal sprevrgla v družbo visoko izobražene cenene delovne sile, ki za tujce dela izdelke z višjo dodano vrednostjo, ki bi jih lahko konec koncev razvili tudi sami in prodajali. To je eden od izvirnih grehov našega gospodarstva.
dr.nejc veliki
# 07.09.2011 ob 01:56
čestitke jerneju barbiču za lepe dosezke. mogoče velja omenit še to, da je s tem, ko je natancno opisal svojo pot, ki jo je prehodil pri vpisu na podiplomski študij v zda olajšal pot tudi številnim ostalim, ki so se odlocili za ta korak. čestitke še enkrat.
MIRNČAN
# 06.09.2011 ob 15:47
Uvav iskrene čestitke. Škoda ker ne uspemo zadržati takega materiala. Pač šel je tam kjer je bolje in mu nič ne zamerim. Rajš se naj naša država vpraša kaj je naredila za to da ga zadrži. Pri nas pa je itak vsak uspešen človek spluvan iz vseh strani. Mu kr privoščim tujino. Tam bodo cenili kar znaš ne kako se pišeš.
VKokielov
# 07.09.2011 ob 02:04
bravo, zdaj ko znam njegov izgled ce ga vidim kje v avtobusu mu bom brezdvomno stisnil roko :)
ms-dante
# 06.09.2011 ob 20:51
če je kdo kdaj hodil na faks točno ve, kako delujejo naši profesorji
držijo se stolčkov do groba

ko sem bil v študentskih letih član sveta študentov in prisostvoval kolegiju profesorjev, je ob omembi, da bi morali dosegati neke pike in tako naprej eden od prfoksov rekel: 'To je srmaota, mi smo se dokazali,nam se ni potrebno nič več dokazovati.

To je še danes in zato so naši faksi, kjer so, ponarejajo in prodajajo diplome in magisterije (SRAMOTA!!!!)
grozd
# 06.09.2011 ob 17:39
legenda
bass
# 07.09.2011 ob 15:29
Bravo, Jernej! Čestitam in želim ti veliko uspehov še naprej.
iufhdfewd
# 07.09.2011 ob 11:54
Ajde politiki,dejmo ga domov zvabit,pa naj računalniške simulacije postanejo nacionalni interes in naša dodana vrednost.
Takoj dobite moj glas na volitvah.
moonpie
# 07.09.2011 ob 20:53
Respect.
CommonSense
# 07.09.2011 ob 08:22
Bravo! Se pa moram strinjati s tistimi, ki trdijo, da v Sloveniji niti približno ne bi imel možnosti za tak uspeh.
ledzeppelin
# 06.09.2011 ob 21:48
Verjamem, da ima v ZDA na razpolago tudi občutno boljše laboratorije, opremo in na spolšno boljše pogoje za raziskovanje, kot bi jih imel tukaj. Zato ga tudi kakšno ponujeno profesorsko mesto na naši univerzi ne bi zadržalo tukaj. In seveda čestitke za izjemen uspeh.
liberias
# 09.09.2011 ob 12:19
Čestitke Jernej! In hvala za vse informacije na tvoji spletni strani.

V Sloveniji pa je na tem področju ogromno problemov.
Akademske institucije ob Jamovi in Jadranski rabijo resno konkurenco v tem prostoru.
MR pri nas ni ravno zelo vzpodbudna opcija.
W500
# 08.09.2011 ob 20:26
(napaka v prvi povezavi prejšnjega komentarja, pravilno je http://www.fri.uni-lj.si/si/raziskave/seminarji/7644/seminar.html)
W500
# 08.09.2011 ob 20:24
Omenjenemu raziskovalcu gredo seveda vse pohvale, vendar pri tem ne morem kaj, da ne bi tudi jaz izpostavil nekaterih za slovensko kulturo tako očitnih značilnosti - nikoli nismo sposobni ali nočemo prepoznati nekoga kot talenta in potencialno prodornega na svojem področju (predvsem to velja za področje znanosti in tehnike), ko svoje delo še razvija; priznamo ga šele, ko ga potreplja po rami nekdo iz Velike Tujine oz. kulture, kjer imajo razvit ekosistem za najvišje nivoje ustvarjanja. Nočem zveneti preveč cankarijansko, ampak paralele s tradicijo hlapčevanja in kolektivne nesamozavesti naroda se rišejo same od sebe. Vedno, ko komu našemu uspe na dotični način, je namreč glavna novica to, da mu je uspelo (glejte, v tujini ga imajo radi, naš je, radujmo se), nikoli pa ni glavnega poudarka na tem, ZAKAJ mu je uspelo oz. kaj je naredil (takih novic najdete lahko na kupe - od Jureta Leskovca na Stanfordu prek raznih sodelovanj Slovencev na elitnih univerzah itd., vedno je za medije - ki so tudi le odraz kulture - pomemben le presižno zveneči status, nikoli ozadje). Tudi tokrat ja očitno glavno to, da je bil dr. Barbič poleg Zuckerberga. S tem se žal že razkriva en del problema in miselnosti, ki preprečuje, da bi se taki ljudje resnično razvili pri nas - vsakomur je verjetno jasno, da dr. Barbič v naši akademski sferi niti približno ne bi v tem času uspel nanizati teh dosežkov. Pred časom je imel pri nas celo predavanje (http://www.fri.uni-lj.si/si/raziskave/seminarji/7644/semina
r.html
), resda strokovno, ampak vseeno mimo vseh oči javnosti.

Mimogrede, zanimivo bi bilo preveriti, kakšne korenine ima Paul Debevec (http://ict.debevec.org/~
debevec/
), še eden od pionirjev in avtoritet svojega področja. Sicer je Slovenec kvečjem po imenu (še to vprašanje), pa vendar je včasih zanimivo videti, koliko nam neznanih ljudi slovenskega porekla je na dokaj visokih položajih v tujini.
CooN
# 07.09.2011 ob 13:24
Žal se pri nas pozna 20 in več let napačne selekcije politikov, direktorjev, srednjega managmenta.... Vodilni ljubijo samo kimavce! Če misliš s svojo glavo in ta stališča tudi zagovarjaš, si nezaželen in ti to tudi dajejo jasno vedeti. Pri nas takšni diamanti rastejo, brusit jih pa ne znamo oz. nočemo. Slovenija žal dežela povprečja.
Dr. Muc
# 06.09.2011 ob 14:49
Bežijo v tujino... Namesto da bi v Sloveniji kaj naredili !!!
Kazalo