Vsa živa bitja, od najmanjših bakterij do zapletenih človeških teles, za preživetje potrebujejo molekulo, ki prenaša energijo, to je molekula ATP. Foto: Reuters
Vsa živa bitja, od najmanjših bakterij do zapletenih človeških teles, za preživetje potrebujejo molekulo, ki prenaša energijo, to je molekula ATP. Foto: Reuters

Vsa živa bitja, od najmanjših bakterij do zapletenih človeških teles, za preživetje potrebujejo molekulo, ki prenaša energijo, to je molekula ATP. Ta v obliki, ki jo organski svet pozneje lahko porabijo, shranjuje kemično energijo. Da lahko bitje ustvari ATP-molekule, potrebuje encime in nasprotno, je pojasil Terence Kee iz univerze v Leedsu. Vprašanje, ki se postavlja, se glasi Od kod je prišla energija, preden so bili ustvarjeni molekula ATP in encimi.

Zgodnje življenje energijo dobivalo iz pirofosfitov
Znanstveniki menijo, da se odgovor najverjetneje skriva v preprostih molekulah, podobnih kot pirofosfati, pirofosfitih, ki so po kemični sestavi zelo podobni molekulam ATP, a imajo v nasprotju z njimi spodobnost prenosa energije brez podpore encimov.

Prejšnje teorije o razvoju življenja, ki govorijo o nastanku življenja kot o procesu spajanja različnih kemijskih elementov, so predpostavljale, da so bili predhodniki molekul ATP pirofosfati. Fosfati imajo štiri kisikove atome, ki obkrožajo atom fosforja, in so v celicah prisotni tudi danes. Ko se dva fosfata združita in izgubita molekulo vode, nastane pirofosfat.

Pirofosfiti izjemno redki
Na pirofosfite znanstveniki le redko naletijo. Kemik Robert Shapiro iz newyorške univerze pravi, da ga tudi Google, kadar išče pirofosfite, vpraša, če je mislil pirofosfate. Pirofosfate spremlja vrsta problemov, zato tudi njihovi sorodniki pirofosfiti še niso dodobra raziskani. Dva največja problema pirofosfatov sta, da v podatkih o geoloških mineralih niso veliko omenjeni in brez pospeševalca ne reagirajo dobro, je pojasnil Kee. Po drugi strani pa lahko pirofosfiti precej enostavno nastanejo iz mineralov, za katere se ve, da obstajajo v železovih meteoritih. Proces nastanka molekul pirofosfitov je precej enostavnejši od nastanka pirofosfatov.

Čeprav obe vrsti molekul nastaneta skozi dehidracijo, imata enako sestavo (le namesto kisikovih atomov so v pirofosfitih vodikovi atomi), so pirofosfiti redki. Obstajajo le trije minerali pirofosfitov, pirofosfatov pa je veliko, veliko več.