Fenomen je presenetil domačine. Foto: Youtube
Fenomen je presenetil domačine. Foto: Youtube

V mali vasici Sanica sredi Bosne je pred tremi tedni nenadoma izginilo jezero. Vrtinec je pogoltnil vse – vodo, drevesa in ribe, ter za sabo pustil le skrivnostno prazno luknjo. Jezero je bilo premera dvajsetih metrov, globoko osem metrov, krater pa je zdaj veliko večji, širok petdeset in globok trideset metrov, predvsem pa prebivalci se čudijo, ker se še kar širi.

Nenavadno izginotje si razlagajo na različne načine. Nekateri so prepričani, da se je zgodil čudež, drugi menijo, da bi bil vzrok lahko eksplodirana bomba na dnu jezera. Po drugi svetovni vojni je namreč ena od vaščank v jezero odvrgla nekaj bomb. Ribe bi se lahko dotaknile ene od njih in jo sprožile, eksplozija pa bi na dnu jezera povzročila luknjo, kamor bi lahko voda izginila. Nekaj podobnega smo pred tremi leti doživeli tudi v Sloveniji, ko je skrivnostno izginila reka Iška pri Ljubljani.

Geologi pravijo, da izginotje vode vendarle ni tako nenavadno. V oddaji Dobra ura z Boštjanom bomo danes ob 16.45 gostili Petro Jamšek Rupnik z Geološkega zavoda, ki nam bo razložila, zakaj in kako se to zgodi.

V rubriki Znanstvene novice tudi o najbolj mrzlem maratonu na svetu, o kometu stoletja, ki smo ga tako dolgo čakali, a ostali praznih rok, ter o krivolovu z rogovi nosorogov.

Glavna tema današnje oddaje bo reaktorski center Triga. Izvedeli boste:

- kako poteka delo operaterja v Jedrski elektrarni Krško;
- da lahko iz ene tabletke uranovega dioksida proizvedemo toliko energije kot iz ene tone premoga;
- v rubriki Ugriznimo znanost bomo ustvarjali "zvezde na Zemlji". Govorili bomo o fuziji – to je proces, ki poteka pri zelo visoki temperaturi v središčih zvezd, na Zemlji pa bi ga lahko uporabili kot trajnostni vir energije;
- v rubriki Rekordi: do najgloblje točke zemeljskega površja se je lani kot tretji človek spustil kanadski režiser James Cameron.
V rubriki Otroci sprašujejo pa, zakaj imajo nekateri oči različnih barv.