V zadnjih 30 letih je pridelava mehkužcev za trg rasla za osem odstotkov letno. Foto: CNRS
V zadnjih 30 letih je pridelava mehkužcev za trg rasla za osem odstotkov letno. Foto: CNRS

Nacionalni center za znanstvene raziskave je ugotovil, da zaradi povečane kislosti vode klapavice in ostrige težje tvorijo lupino. Voda postane kisla zaradi več kot 25 milijonov ton ogljikovega dioksida, ki ga dnevno absorbirajo oceani.

Že dlje časa je znano, da kislost vpliva na tvorjenje skeleta koral in fitoplanktona, zdaj pa so na Centre national de la recherche scientifique podoben učinek potrdili še na omenjenih školjkah.

Zaradi takega vpliva ogljikovega dioksida naj bi se ličinke težje pritrdile na gojišča, ki jih pripravijo pridelovalci. Prav tako naj bi rasle počasneje, bile pa naj bi tudi bolj občutljive na plenilce.

Leta 2002 so pridelali 12 milijonov ton mehkužcev, trg pa je bil vreden 10,5 milijarde dolarjev.

C. R.