Znanost in tehnologija
Vesolje
Temna energija je kriva, da se vesolje pospešeno širi. Foto: EPA

Dodaj v

Kjer ni nič, je temna energija

Iz oddaje Frekvenca X
30. maj 2013 ob 18:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Je največja skrivnost v vesolju ter največja zadrega in glavobol današnjih fizikov. Je najmočnejša sila v vesolju, ki bo določila tudi njegov konec, vendar nihče ne ve, kaj je.

Verjetno si marsikdo misli, da je dandanes, v svetu močno napredne tehnologije in znanosti, večji del narave že zdavnaj pojasnjen in odkritih že večina naravnih zakonov.

Ampak resnična slika je daleč od tega in znanstveniki zdaj dobesedno ne vedo, kaj predstavlja večino, ali natančneje, 70 odstotkov našega vesolja.

Vse, kar vedo o tem delu našega kozmosa, je to, da je nekakšna sila, ki vesolje vleče narazen. Temna energija je torej nadvse primerno ime za to skrivnostno entiteto. Vse se je začelo, ko sta se mednarodni skupini raziskovalcev pred približno trinajstimi leti lotili bolj ali manj rutinske raziskave.

Znanstveniki so namreč skušali narediti zelo natančno meritev ene temeljnih fizikalno-astronomskih konstant, njihova nepompozna študija pa je na koncu postavila na glavo celotno moderno kozmologijo in fizikom zastavila hudo zapleteno vprašanje. Astronomi Adam Riess, Brian Schmidt in Saul Perlmutter, ki so leta 2011 za to svoje delo prejeli Nobelovo nagrado, so namreč želeli določiti, s kakšno hitrostjo se naše vesolje širi, pri tem pa so merili svetlobo posebne vrste zvezd, znane kot supernova.

Ko so preučili rezultate meritev, so pretreseni ugotovili, da se, v nasprotju z dotedanjim prepričanjem, vesolje širi pospešeno. To pa je pomenilo, da mora v vesolju obstajati neka neznana odbojna elementarna sila, ki je prej še nihče ni opazil. Nadaljnji izračuni vsote vse mase in energije v vesolju so pokazali, da je ta energija kar 70 odstotkov vsega kozmosa. Naše vesolje torej obvladuje skrivnostna temna sila in znanstveniki že več kot deset let na vse pretege razglabljajo, kaj bi le-ta lahko bila, a do zdaj jim še ni uspelo najti nobene res prepričljive razlage. Najprej so pomislili na to, da sam prazen prostor med zvezdami oziroma vakuum ustvarja to silo.

Čeprav se to sliši zelo nenavadno, pa teorija kvantne mehanike pravi, da v vakuumu iz nič nastajajo in izginjajo osnovni delci materije, zato pa vakuum v resnici ni popolnoma prazen, ampak ima določeno energijo. Ampak ko so fiziki izračunali energijo vakuuma in jo primerjali z močjo temne energije, so ugotovili, da njihovi teoretični izračuni vakuumu pripisujejo daleč previsoko energijo, kar 120 velikostnih redov preveliko. Za to neujemanje pravijo, da je najslabša teoretična napoved v zgodovini fizike, in so mu nadeli vzdevek vakuumska katastrofa.

Druga mogoča razlaga temne energije pa pravi, da v vesolju obstaja še eno, peto temeljno energijsko polje, podobno kot denimo elektromagnetno. Tudi s to razlago imajo fiziki celo kopico težav in je nikakor ne morejo uskladiti z eksperimentalnimi meritvami temne energije. Za marsikoga je temna energija zato največji izziv moderne fizike, za katerega kaže, da se spretno izmika vsakemu poskusu razlage. Raziskovalci zato dostikrat posežejo tudi po eksotičnih razlagah, ki se včasih zdijo kot obupni poskusi izhoda iz labirinta.

Tako so med drugim ugotavljali, da je temna energija posledica orjaških magnetnih polj, ki vladajo nad vesoljem, ali pa da gravitacija na velikih razdaljah deluje odbojno. Nekateri celo menijo, da je mogoče naš del vesolja v gigantski praznini sicer bolj poseljenega kozmosa, to pa je povsem v nasprotju s sedanjimi prepričanji v fiziki. Od narave temne energije je odvisna tudi usoda našega vesolja. Če bo njena moč v prihodnosti ostala enaka, se bo čez milijone let vesolje tako razširilo, da bo naša galaksija ostala v tako rekoč neskončni praznini, povsem izolirana od preostanka vesolja. Če bo moč temne energije narastla, pa vesolje čaka konec v tako imenovanem »velikem trganju«, ko bo ta energija narazen raztrgala vse, od galaksij, zvezd, planetov in celo samih atomov.

Mogoče pa se bo njena moč začela zmanjševati in se bo vesolje začelo sesedati vase. A ker temne energije ne poznamo dovolj dobro, fiziki preprosto ne vedo, kateri izmed teh scenarijev je pravilen. Ena izmed težav pri temni energiji je ta, da je znanstveniki ne morejo neposredno meriti oziroma detektirati, ampak lahko samo opazujejo njene učinke v vesolju. Zato so oči astronomov napeto obrnjene v nebo in v prihodnosti se bo začelo nekaj obsežnih raziskav, s katerimi bodo znanstveniki poskušali prodreti globlje v skrivnosti temne energije. Zdaj pa smo tam, ko nas temna energija še uči ponižnosti v našem neznanju in nepoznavanju še vedno skrivnostnega vesolja.


INTERVJU: Dr. Sean Carroll, Kalifornijski inštitut za tehnologijo (Caltech). Intervju so pomagali prevajati poslušalci oddaje Frekvenca X. Oglejte si tudi potek prevajanja in transkript pogovora v angleščini.

Sliši se skoraj neverjetno, da za 70 odstotkov našega vesolja ne vemo, kaj je. Ali to za fizike ne pomeni vsaj majhne zadrege?
Veste, menim, da ne bi smelo biti zadrege. Kar malo smo razvajeni od znanstvenega napredka. Dobra novica je, da za 5 odstotkov vesolja vemo, iz česa je sestavljeno. Kar dobro ga razumemo in če za hip pomislite, s tem govorimo o vsem vesolju. Pred 100 leti nismo ničesar vedeli o širjenju vesolja, o temni snovi, temni energiji in podobnem. Mislim, da imamo kar nekaj razlogov, da smo ponosni na svoj napredek.

Koliko smo prepričani, da temna energija res obstaja? Je res izključeno, da bi bilo to samo iluzija zaradi kakšne napake pri astronomskih meritvah?
Dve možnosti sta za to, da temna energija ne obstaja. Prva je ta, da gre za napako pri opazovanju, in ta je bolj ali manj izključena. Imamo namreč več kot le en dokaz o obstoju temne energije. Tu je opazovanje supernov, razporejenosti galaksij in sevanja ozadja iz velikega poka. Vse daje popolnoma enak rezultat. Nismo pa čisto prepričani, da vse to najbolje razloži temna energija. Za te podatke bi bila možna tudi drugačna razlaga, na primer spremenjeno delovanje gravitacije na kozmoloških razdaljah. Ta hip je temna energija brez dvoma najboljša kandidatka za razlago, raziskujemo pa tudi druge možnosti.

Zakaj je izvor temne energije tako težko pojasniti? Človek bi si predstavljal, da bodo fiziki v teh desetih letih že zdavnaj našli razlago za ta pojav. Kako blizu odgovora smo danes?
Treba je poudariti, da že imamo zelo dobro razlago oziroma teorijo o tem, kaj bi lahko bila temna energija. Imenuje se kozmološka konstanta oziroma energija vakuuma. Vpeljal jo je že Einstein leta 1917. Težava z energijo vakuuma oziroma kozmološko konstanto ni to, da smo presenečeni, ker obstaja. Presenečeni smo, ker je tako šibka. Energija vakuuma je energija praznega prostora in ko se fiziki usedejo, da bi teoretično ocenili, koliko energije bi moralo obstajati v praznem prostoru, dobijo velikansko številko. Skrivnost je, zakaj je v naravi številka tako majhna. A dokler je tako majhna, se popolnoma ujema s podatki. Smo pa zelo pazljivi, da tega ne razumemo kot dokončno. Samo to, da imamo teorijo, ki deluje, še ne pomeni nujno, da je prava. Zato preučujemo vse možnosti, na katere lahko pomislimo.

Kaj pa vi osebno mislite, da je temna energija?
Menim, da se bo na koncu energija vakuuma izkazala za pravo razlago. Gre za to, da če vzamemo majhno točko v vesolju in jo popolnoma izpraznimo, tako da v njej ni več nobene materije, nobenega sevanja, nobene temne snovi ali česar koli drugega, dobimo popolnoma prazno območje. Pri tem se postavlja vprašanje: koliko energije je v tem delčku vesolja? Človek bi pomislil, da je odgovor nič − ker na tem območju ni ničesar, je preprosto prazen. A po Einsteinovi relativnostni teoriji, ki določa delovanje gravitacije v vesolju, obstaja število oziroma naravna konstanta vesolja, ki pove, koliko energije ima prazen prostor. Vse kaže, da nam je to število uspelo izmeriti. To vemo iz enega samega razloga: deluje namreč na prostor – čas. Vpliva na raztezanje vesolja in njegovo pospeševanje, kot smo odkrili s teleskopi.

Si upate napovedati, kdaj bodo znanstveniki končno pojasnili to skrivnostno silo?
V tem trenutku skušamo ločiti med različnimi možnimi teorijami. Ne gre torej za to, da jih ne bi imeli. Veliko jih je. Raziskujemo, katera bi bila lahko prava. Če je misel o energiji vakuuma prava, lahko z njo zelo specifično predvidevamo, kako se je vesolje razvijalo v času. Če pa gre za nekaj drugega, nekaj, kar ni absolutno konstantno, če gre za obliko energije, ki se s širjenjem vesolja počasi spreminja, bo opazovanje naših teleskopov rahlo drugačno. Zato poskušamo razviti čim natančnejše teleskope in zbrati toliko podatkov, kolikor se le da, da bi laže ugotovili, katera izmed možnih rešitev na mizi je prava.

Ali mislite, da bi lahko dokončna pojasnitev temne energije pomenila tudi kakšno tehnološko uporabo, na primer vesoljski pogon na temno energijo?
Žal mi je, da moram to reči, a mislim, da temna energija nima koristi za nobeno vrsto tehnologije. Temna energija je najmanjša možna količina energije, kar jih prostor lahko ima. Če hočemo zgraditi vesoljsko plovilo in prepotovati vesolje, bomo v ladji potrebovali večjo količino energije kot zunaj nje. In nekaj mora tu delovati kot pogon. To pa temna energija ne bi mogla biti. Mislim, da je povezava veliko bolj posredna. Bolj bomo razumeli temeljno fiziko in zakone narave, več pametnih zamisli bomo lahko imeli glede tega, kako pridobljeno znanje uporabiti pri tehnologiji.

Matej Praprotnik in Nejc Jelen, Val 202

Prijavi napako
Komentarji
bjorndalen-tiala
# 30.05.2013 ob 19:43
Vem, da je to vprašanje res amatersko, ampak kam se vesolje širi, v kateri prostor oz. v kaj ? Tiste, ki se spoznate na te zadeve, prosim za pojasnilo.
mala riba
# 30.05.2013 ob 22:13
Če pogledaš daleč v nebo vidiš v preteklost in bolj ko gledaš nazaj v času, večja je sfera tistih oddaljnih trenutkov. O "vesolju" lahko samo rečemo, da je.
Ena ženska
# 30.05.2013 ob 21:39
NO, ob takih člankih uživam,

astronomija = zakon
zumba142
# 30.05.2013 ob 19:46
Čeprav se to sliši zelo nenavadno, pa teorija kvantne mehanike pravi, da v vakuumu iz nič nastajajo in izginjajo osnovni delci materije, zato pa vakuum v resnici ni popolnoma prazen, ampak ima določeno energijo.

Ali ti delci dejansko nastajajo iz nič, ali prehajajo v naše vesolje iz drugih vesolj ali kakšna je razlaga za to?

Teli članki pod znanost in tehnologija so sicer pravi balzam za dušo, kar tako naprej :)
nimivseeno1
# 30.05.2013 ob 20:18
Kjer ni nic je nekaj :D
okosokolovo
# 31.05.2013 ob 11:36
Kaj pa ce vesolja samo ciklicno prehajajo z enega v drugo (ali vec). Tako kot recimo vidimo polarizirano svetlobo samo skozi pravilen filter, tako kot del tega vesolja zaznavamo samo "pozitivno polariziran" cas-prostor. Tocka nic ali veliki pok bi bil lahko trenutek (trenutek je sicer slabo, ker nima zveze s casom) kritecne mase (masa je spet slabo, ker gre samo za interference energije), ko pride do obrata v polariteti casa-prostora in se le-ta kot verizna reakcija pospeseno siri navzven in ohlaja, dokler se ne vzpostavi ravnavesje, potem pa se zopet zacne krciti in ogrevati, dokler ne pride do kriticne temperature (spet slab pojem) in do ponovnega obrata. Temno energijo in temno snov bi z vidika nasega casa-prostora lahko poenostavljeno dojemali kot "gorivo" ki ob gorenju poganja cas-prostor navzven. Ko se gorivo porabi kozmicna gravitacija spet postane najvecja "sila" in cas-prostor se zopet krci. (?)
Karlheinz
# 01.06.2013 ob 20:16
Odličen članek, RTV SLO, res lepo prosim, da nadaljujte v tej smeri! Raje vidim en tak članek, kot pa 20 člankov o tem, katera manekenka si je levo ***** bolj posončila od desne... Hvala!
PRPA
# 30.05.2013 ob 22:09
In Kjer JE nič (za nas, bitja časa in 3D prostora) so druge razsežnosti (matematično do max 11) in tretja fizika (valovanja in frekvence, kjer so masa in energija v stanjih, za katera se nam še ne sanja, Ples strun, katerih število ocenjujejo z 10 na potenco 500).

Slučaj, po načelu nedoločenosti) ali motnja, interferenca,..?, po načelu kaosa je sprožilec procesa, ki se mu reče življenje vesolja tvorijo se sile- (osnovne+), ki iz strun spletejo fermione - osnovne delce (kvarki,.. leptoni - eni od njih so elektroni), kateri skupaj z anti materijo (v Pionih) tvorijo podatomske delce, protone, neutrone, jedra, izotope,. in atome. ... sonca, supernove,.. formirajo se membrane galaksij, kopic,.. ,, vzporedna vesolja,.. Potem pa vsi študirajo, odkrivajo,.. umirajo, spreminjajo entropijo in odkrijejo sintropijo,.. simbiozo, (bioenergijo).
Ceshoot
# 31.05.2013 ob 10:01
Odličen članek in odlični komentarji, ki imajo dejansko zvezo s temo članka. Še dobro, da v bibliji ne piše nič o kvantni mehaniki ali temni snovi / energiji, drugače bi se zdaj debatiralo o čisto drugih zadevah :) Samo tako naprej
MartinEs
# 31.05.2013 ob 01:53
@el CARTEL
druga vesolja (se mi zdi) niso dokazana, so pa teorije, ki predvidevajo več dimenzij....

Fizikalno lahko dokazujemo samo pojave v našem vesolju, vse ostalo je stvar domišlije in špekulacije...ironično kot povezana veda fizike, matematika pa dokazuje kot edino možnost hologramsko projekcijo našega vesolja oziroma veliko število vzporednih vesolij - ne bom rekel, da je to število neskončno, ker vsi fiziki in matematiki vejo, da če v praksi operiraš oziroma dobiš rezultat neskončno...potem si nekje zajebal!

Analogija črne energije oziroma kako si najlažje predstavljat ta pojav je, da greste v Slikarja (Windowsovo programsko orodje) narišete majhen kvadrat, ga pobarvaste v črno, označite majhen del v kvadratku in tisti del razširite čez celo belo risalno površino, potem lastnosti tiste črne površine ne izgubljajo s prostorom "karakterističnega energijskega potenciala" oziroma se majhen del črne ne razširi kot lastika v sivi barvi na belo površino...ampak dobi vsak piksel, ki je bil prej bel natanko iste lastnosti kot jih imajo črni piksli v originalnem malem črnem kvadratku. Ti črni piksli so nov energijski potencial, nastal iz nič, ki še bolj širijo naše vesolje. Nihče ne ve od kje se vzamejo, oziroma računsko je energija ki nastaja kot fuzijska reakcija v zvezdah (E=mc^2) veliko veliko manjša kot je novonastala črna energija, ki nastaja z širjenjem vesolja.

"Dobra" mogoče nepovezana stran je ta, da je Higgsovo polje zaradi karakteristike higgsovih subatomskih delcev, nestabilno! Na dolgi rok se bo ponovno sesulo v obliki ogromnega energijskega vala, mogoče je celo naše vesolje že "napihnjenost" pred novim Big Bangom. Ali je to zaradi črne energije....nihče še ne more točno pojasnit" Zato lovci na nobelovo nagrado...Get to work bitches!!!
erru
# 31.05.2013 ob 00:52
el CARTEL
# 30.05.2013 ob 20:12

vesolje se širi in ustvarja prostor in čas.. izven vesolja (kolikor mi je znano), ni ne prostora ne časa.. jaz zmorem toliko, nekdo drug pa naj doda še kaj :)


Zanimivo ja.... Hm.. naj bi bila dva "prostora".. ta, ki ga gradi in zapolnjuje tkanina vesolja, in ki mu mi pravimo prostor.. ter drugi "prostor", ki ni prostor a se v njem nahaja vse... čeprav tole drugo je izven mojega dosega, celo domišljijskega... še vedno me bega, da je lahko še vedno nekaj 'beyond that'...

Zanimiva mi je "teorija mehurčkov", bubble theory... ki pravi, da je vesolj veliko (multiverse), morda neskočno število, in vsak izmed njih je samosvoj mehurček, ki se razširja v že zgoraj omenjenemu ne-prostoru... Vprašanj v zvezi s tem imam samo jaz taužent...
el CARTEL
# 30.05.2013 ob 20:12
Vem, da je to vprašanje res amatersko, ampak kam se vesolje širi, v kateri prostor oz. v kaj ? Tiste, ki se spoznate na te zadeve, prosim za pojasnilo.

začel bom jaz, naj pa me popravi kdo bolj kompetenten :)

vesolje se širi in ustvarja prostor in čas.. izven vesolja (kolikor mi je znano), ni ne prostora ne časa.. jaz zmorem toliko, nekdo drug pa naj doda še kaj :)

Ali ti delci dejansko nastajajo iz nič, ali prehajajo v naše vesolje iz drugih vesolj ali kakšna je razlaga za to?

druga vesolja (se mi zdi) niso dokazana, so pa teorije, ki predvidevajo več dimenzij.. kar pa v bistvu nima veze z nastankom delcev (in vesolja) "iz nič", to ima svoje osnove (teoretične) v matematičnem modelu. Prazen prostor, brez delcev ima namreč težo in delce, ki nastajajo in izginjajo, če le imaš gravitacijo..

malce sem že pozabil. kakorkoli, to je še vse v povojih in ekstremno teoretično, za boljšo razlago pa priporočam tale video, ki pa ga je potrebno vzeti z rezervo (znanost še ni dokazala začetka vesolja)

http://www.youtube.com/watch?v=0ZiXC8Yh4T0
serpent
# 01.06.2013 ob 17:41
@Ramus: Temne energija ni izmišljena kar tako, ampak je posledica opazovanja in merjenje pojavov v vesolju. Tudi izračunali so njene vrednosti.
Temna se ji reče iz drugega razloga - namreč ne vemo kaj točno je temne energija. Tako kot nekoč nso vedli kaj je svetoba oz. iz česa je sestavljena. A še vedno so svetlobo in njeno obnašanje lahko opazovali in delali mertive, izumljali enačbe in tako naprej.

Skratka ne gre se za nobene pravljice in vero, ampak samo za opazovanje in raziskovanje naravnih pojavov. In temu potem sledijo ideje, začetne razlage, dokazovanja, hipoteze, debate,... in če hipoteza vzdrži dosti dosti rigoroznega testiranja ter preverjanja in ima to za posledico ogromno dokazov začnemo govoriti o teoriji.
Jethros
# 31.05.2013 ob 09:42
Mene bolj zmoti ta del članka:
Ampak resnična slika je daleč od tega in znanstveniki zdaj dobesedno ne vedo, kaj predstavlja večino, ali natančneje, 70 odstotkov našega vesolja.

Kako lahko določiš, sploh pa z besedo "natančneje", delež neke neznanke, če ne poznamo niti celote? A ni vesolje kao neskončno oziroma, bolje rečeno, človek danes meja vesolja ne pozna in nima pojma kje te so?
Torej, kako lahko govorimo o odstotkih, kaj je znanega kaj ni, če pa niti točno predstave celote predmeta v razpravi, absolutno ne poznamo? :)

Hecno...
bismark
# 31.05.2013 ob 09:10
Jaz pa vem da o tem nič ne vem, pa še o tem nisem prepričan!!
pespekines
# 30.05.2013 ob 23:16
Če se vesolje širi v prazno, torej v prostor, ki ga prej ni bilo, potemtakem je za "opazovalca" v praznem prostoru trenutek, ko se vanj razširi vesolje, točno to kar opisujejo kot nastajanje osnovnih delcev v vakuumu iz nič. Mogoče obstajajo še druga vesolja, ki se širijo v naša in to vidimo kot pojav delcev iz nič?
PRPA
# 30.05.2013 ob 22:46
Ne le fenomen temne energije, zanimiv je tudi fenomen mase, lastnosti materije, ki je povezana s silo gravitacije (energijo).

Proton (delček snovi) ima maso ~ 938 MeV/c2, od katere trije kvarki (delci snovi) prispevajo le ~11 MeV/c2; večino preostale mase prispevajo gluoni (nosilci sile, polja, ki niso delci snovi!?), ki kot "oblak" vezne energije obdajajo kvarke.

Če bo to komu dalo misliti koliko vemo o vsem skupaj. Masa se je z Newtnom (klasično mehaniko jabolk) in Einsteinom (kvantno mehaniko "paketov" fotonov svetlobe) zdela že dokaj razumljiva (udomačena) stvar. Potrjevali in dopolnjevali so se ohranitveni zakoni fizike,.. Pa se pojavi Tesla z elektriko in magnetizmom, Bose s kondenzati,.. kjer mehaniko kvantov zamenja valovanje, nihanje polj, računalniških simulacij sistemske analize nastajanja in izginjanja materije ter energije,.. Pojavijo se limite med polji (membrane), meje čudežev in DNK zapisi delovanja organelov (elementov,.. organizmov) znotraj membran (4 D vesolj).
ishgilliath
# 30.05.2013 ob 21:13
el CARTEL
sedaj povsem laično, ampak a niso ovrgli teorijo big cruncha (za veliko trganje nisem prepričan) na podlagi meritev, ki so pokazale, da se vesolje širi in celo širi pospešeno..?

To je sedaj splošno prepričanje, da, čeprav se, glede na to, da o temni energiji nimajo pojma, tudi tega scenarija ne da ovreči.
Načelno ( in zelo grobo rečeno) izhaja teorija big cruncha iz možnosti, da vesolje ni ravno, ampak sferično. Ob tej predpostavki ima vesolje (v tem trenutku) nadkritično gostoto, in bo prej ali slej gravitacijska sila postala večja od sile zaradi "sevalnega tlaka", ki izvira iz velikega poka, in vesolje se bo začelo sesedati.
Je pa res, da ta osnovna teorija ne vključuje vpliva temne energije, tako da ja, dejansko ne vedo ničesar.
cairns
# 31.05.2013 ob 22:06
Je največja skrivnost v vesolju ter največja zadrega in glavobol današnjih fizikov. Je najmočnejša sila v vesolju, ki bo določila tudi njegov konec, vendar nihče ne ve, kaj je.

Ramus ve.
Jezni Smrk
# 05.06.2013 ob 00:13
Sovražim temno energijo.
Sfinga
# 02.06.2013 ob 11:42
Morda je človeško razmišljanje že v osnovi napačno. Zemlja z vso živo in neživo naravo, je del, je sestavina vesolja, konkretno istega vesolja, katerega lastnosti poskuša dognati človeški um. Neizpodbitno dejstvo je, da vse, kar nas obdaja na Zemlji, vključno z zakonitostmi, izvira iz zakonitosti ter lastnosti samega vesolja. Če gledamo na "življenje" kot na kontinuirni energijski proces, ki se v prvi fazi prične z nastankom (rojstvom) nosilca, nadaljuje z aktivno fazo ustvarjanja pogojev za nadaljevanje obstoja "življenja" preko obstoječega nosilca, ter v končni fazi tega kontinuirnega procesa zamenja prvotni nosilec z novo nastajajočim, ter v ta celoten proces vključimo še pretvarjanja energije (viri energije, porabniki energije), lahko rečemo, da vesolje "živi" ter da za to "življenje" potrebuje pogoje. Med katere sodi morda tudi "temna energija". Od kje izvira potencial "življenja" in zakaj? Morda je to eno ključnih vprašanj, dejstvo pa obstaja, da je temna energija del tega "življenja", ne glede na to, ali je "vzrok" ali le "posledica"...
galoper
# 02.06.2013 ob 09:34
Ljudje imamo in razumemo dogajanje le s čutili, ki so se nam razvila. Že živali imajo razvita različna čutila, ki jih človek le s tehničnimi pripomočki lahko ugotovi. In tako n zmoremo razumeti vesolja.
a-bra-ka-da-bra
# 02.06.2013 ob 01:41
Vem, da je to vprašanje res amatersko, ampak kam se vesolje širi, v kateri prostor oz. v kaj ? Tiste, ki se spoznate na te zadeve, prosim za pojasnilo.

Ne širi se vesolje v prostor, kjer ga prej ni bilo. Širi se prostor vesolja. Edino o tem prostoru zna znanost karkoli povedati (razen špekulativnih hipotez, ki so natančno to ali pa še manj). Asociacija na balon, ki se napihuje v sobi dokler ne zasede cele sobe je povsem napačna. Tako zunaj kot znotraj takšnega balona veljajo isti fizikalni zakoni, prostor ima enake geometrijske lastnosti itd. Na vprašanje o "zunaj vesolja" znanost ne zna odgovoriti. Pravzaprav ne zna niti postaviti vprašanja.

Ali se vsolje res širi "v" nečem? Ali zgolj "na" nečem, podobno kot dvodimenzionalna luža juhe na površini tridimenzionalne mize? Takšna in podobna vprašanja implicirajo obstoj nečesa "okoli" (ali pa "pod") vesolja. Vendar za takšne implikacije nimamo popolnoma nobene osnove, razen miselnih analogij povezanih z iskustvi v prostoru vesolja.
janezvalva
# 31.05.2013 ob 19:55
tisto kar ne vedo naši vrli znanstveniki, vedo navadni kmetje.
VemDaNeVem
# 30.05.2013 ob 22:15
Širjenje vesolja je verjetno iluzija, tako kot piše v članku, zaradi napak pri opazovanju. Svetloba v miljone let potovanja po vesolju verjetno izgublja svojo energijo, kar se pozna pri povečanju valovne dolžine in zmanjšanju amplitude. To je tisto kar ustvarja iluzijo širjenja saj prostor kot že članek omenja, ni prazen :)
modzo
# 03.06.2013 ob 14:09
serpent

Saj nisem rekel da je bil za kakso od religij, Napisal sem samo da je bil religiozen. :) ze to bi moralo dati cloveku za mislit.
long island
# 03.06.2013 ob 10:32
popravek:
z
in ne s besedilom
serpent
# 02.06.2013 ob 01:17
@modzo: Einstein ni bil ravno religiozen tip v praven pomeni besede religija. Kar je večkrat jasno tudi povedal - a eni še kar naprej trobite isto laž. In tudi če bi bil, to ne bi pomenilo absolutno nič. Lahko ti pa dam nekaj njegovih citatov:

I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it. (Albert Einstein, 1954)

I believe in Spinoza's God who reveals himself in the orderly harmony of what exists, not in a God who concerns himself with the fates and actions of human beings.

Sta pa nimivseeno in xscrambler glih tak lep close-minded parček :), eden verjame v zarote drugi pa v boga.

Aja in nimivseeno, se spomniš ko si se delal norca v prejšnji temi če ti bom dal tudi sliko črne luknje? Evo sem se spomnil enega posnetka, ki ga je na predavanju pokazal dr. Andrej Čadež, ne samo sliko, dal ti bom celo posnetek črne luknje v središču naše galaksije - ne pričakuj pa da jo boš dejansko videl :)

http://www.youtube.com/watch?v=QOW-NYPEp84
Nikec3
# 31.05.2013 ob 21:21
Če se vesolje širi v prazno, torej v prostor, ki ga prej ni bilo, potemtakem je za "opazovalca" v praznem prostoru trenutek, ko se vanj razširi vesolje, točno to kar opisujejo kot nastajanje osnovnih delcev v vakuumu iz nič. Mogoče obstajajo še druga vesolja, ki se širijo v naša in to vidimo kot pojav delcev iz nič?

Širi se prostor sam po sebi. Kaj je izven vesolja pa še vedno sodi v področje filozofije.
modzo
# 31.05.2013 ob 14:39
http://www.3quarksdaily.com/3quarksdaily
/2013/05/far-from-having-replaced-metaphysics-science-is-in-a-mess-and-needs-help-einstein-saw-it-coming.html?utm_source=feedburner&ut
m_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+3
quarksdaily+%283quarksdaily%29

vem da klicem hudica ampak morda pa komu razsiri pogled
evaevi
# 31.05.2013 ob 13:26
uživala sem in se zabavala,
odličen prispevek :)
PRPA
# 31.05.2013 ob 06:14
MartinEs, 31.05.2013 ob 01:53, @el CARTEL

Fizikalno lahko dokazujemo samo pojave v našem vesolju (tudi to bolj težko in z velikimi luknjami), ..

vse ostalo je stvar domišljije in špekulacije...ironično kot povezana veda fizike, ..matematika pa... (matematika ima več prostostnih stopenj razmišljanja in dokazovanja kot fizika, zato so odkritja na njenem polju)

če v praksi operiraš oziroma dobiš rezultat neskončno...potem si nekje zajebal! (Gauss pravi: Neskončnost ni nič drugega kakor figura govora, ki na pomaga govoriti o limitah, mejah. Pojem dokončane, izpolnjene neskončnosti ne sodi v matematiko.)

Prepoznavanje sveta (vesolja) postane bolj kompleksno kolikor bolj narašča znanje in zavedanje o njem. (Limite redukcionizma!?)

Pa še nekaj za zanesenjake in razmišljanje: Obnašanje časa in prostora s stališča valovanja si lahko ogledate na animaciji TUKAJ[/u].
PRPA
# 30.05.2013 ob 21:17
Fr Ro St, 30.05.2013 ob 20:04

Eno je Big Freez (Velika zamrznitev?), kjer gre verjetno za temperature blizu 0 K.

Drugo je Heat Death (toplotno smrt?), kjer pa je pomembno, da je temperatura povsod konstantna (ni važno koliko) in zato ni pretoka toplote (energije).

3. Big Rip (raztrganje)? 4. Big Crunch (skrčenje)?
el CARTEL
# 30.05.2013 ob 19:41
Čeprav se to sliši zelo nenavadno, pa teorija kvantne mehanike pravi, da v vakuumu iz nič nastajajo in izginjajo osnovni delci materije, zato pa vakuum v resnici ni popolnoma prazen, ampak ima določeno energijo. Ampak ko so fiziki izračunali energijo vakuuma in jo primerjali z močjo temne energije, so ugotovili, da njihovi teoretični izračuni vakuumu pripisujejo daleč previsoko energijo, kar 120 velikostnih redov preveliko

no temu pa se reče napaka :)

Če bo njena moč v prihodnosti ostala enaka, se bo čez milijone let vesolje tako razširilo, da bo naša galaksija ostala v tako rekoč neskončni praznini, povsem izolirana od preostanka vesolja. Če bo moč temne energije narastla, pa vesolje čaka konec v tako imenovanem »velikem trganju«, ko bo ta energija narazen raztrgala vse, od galaksij, zvezd, planetov in celo samih atomov.

Mogoče pa se bo njena moč začela zmanjševati in se bo vesolje začelo sesedati vase. A ker temne energije ne poznamo dovolj dobro, fiziki preprosto ne vedo, kateri izmed teh scenarijev je pravilen


sedaj povsem laično, ampak a niso ovrgli teorijo big cruncha (za veliko trganje nisem prepričan) na podlagi meritev, ki so pokazale, da se vesolje širi in celo širi pospešeno..?

sicer pa odlično, vedno rad preberem članke o vesolju in astronomiji.. razen zadnje vprašanje je malce čudno, ko išče nekakšno korist iz vsega..
satyr
# 11.06.2013 ob 01:41
@mala riba Ali še malo bolj natančno: "O "vesolju" lahko samo rečemo, da je BILO." :))
LoFoLuX
# 04.06.2013 ob 21:38
tiste, ki zanima vesolje priporočam ogled spodnjega videa:

Michio Kaku: The Universe in a Nutshell:


Potem pa še življenje v letu 2030:
1970b
# 04.06.2013 ob 20:15
Sam si vesolje najbolje razlgam z enačbo

nič = neskončno = 2

pojavnost parov z nasprotnimi lastnostmi definira vesolje.

V tem kontekstu ne razumem pojma boga ( število 1).
nimivseeno1
# 03.06.2013 ob 19:19
:D prosim :D
long island
# 03.06.2013 ob 17:03
Ne bom nič komentiral, samo berem...hvala še enkrat.
long island
# 03.06.2013 ob 17:02
Ok thx dela.
long island
# 03.06.2013 ob 17:01
nimivseeno1
# 03.06.2013 ob 16:44
long island
dolgo časa sem razmišljal, ker html koda img src ni delal, ker je brake vmes dal.

Najprej napišem cc, potem označim cc in kliknem okrepljeno, da mi da oglate oklepaje in b (bold).
Potem v oglatih oklepajih izbrišem b in nadomestim z img (image). Grem na stran, kjer slika je in kopiram povezavo. Odstranim cc in nadomestim s povezavo. Glej, da ne boš imel presledkov in bo delovalo. :D
modzo
# 03.06.2013 ob 14:14
Pa da se jaz en Einsteinov citat prilimam :)

You may call me an agnostic, but I do not share the crusading spirit of the professional atheist whose fervor is mostly due to a painful act of liberation from the fetters of religious indoctrination
long island
# 03.06.2013 ob 10:27
@nimivseeno
A lahko nardiš eno sliko s besedilom kako se pripopa slika tule?
Če imaš čas seveda.
Kren98
# 01.06.2013 ob 15:52
el CARTEL
Ali ti delci dejansko nastajajo iz nič, ali prehajajo v naše vesolje iz drugih vesolj ali kakšna je razlaga za to?
Če že obstajajo vzporedna vesolja potem je res možno da ti delci "skačejo" po prostoru iz vesolja v vesolje. Če pa je naše vesolje eno samo vesolje, ki širi prostor in čas v nič, potem pa je mogoče da ti delci skačejo v času. Preberi si še tale članek.
Bivši uporabnik
# 01.06.2013 ob 14:06
PRPA en velik + za objektivnen in nevsiljiv pristop.
bob
# 31.05.2013 ob 10:51
Vesolje je zanimivo in veliko je vprašanj, na katera zaenkrat ne moremo odgovorit, zato pa znanost dela z polno paro in počasi premika meje znanosti naprej. Super, če kdo nekaj odkrije in razloži kako deluje.
Fr Ro St
# 30.05.2013 ob 20:04
ko bo ta energija narazen raztrgala vse, od galaksij, zvezd, planetov in celo samih atomov.

to so včasih imenovali hladna smrt

ko se vesolje toliko raztegne, da se ohladi do skoraj ničle, absolutne.
galoper
# 06.06.2013 ob 19:44
Tema je rezultat optične zaznave okolja, je kot ničla na številčnii vrsti, drugo stran se zazna med kliničnim mrtvilom, drugače, kar je težko razložiti.
Kazalo