Kljub težavam njihove sestre Dolly kloni živijo bolj ali manj zdravo življenje, so ugotovili znanstveniki. Foto: Reuters
Kljub težavam njihove sestre Dolly kloni živijo bolj ali manj zdravo življenje, so ugotovili znanstveniki. Foto: Reuters

Debbie, Denise, Dianna in Daisy, ki so jih klonirali iz iste celice Dollyjine mlečne žleze, so dokaj dobrega zdravja, so sporočili znanstveniki, ki so na njih proučevali možnost, ali lahko živalski kloni živijo dolgo in zdravo življenje.

Dolly je bila sicer prvi kloniran sesalec z uporabo tehnike, ki se imenuje somatski celični nuklearni transfer (SCNT), in se je skotila pred 20 leti, 5. julija 1996. Pozneje je zbolela za artritisom kolena, ko je bila stara pet let, in poginila pri šestih letih zaradi progresivne pljučne bolezni, kar je približno polovica pričakovane dobe njene ovčje pasme Finn-Dorset. Njena smrt je spodbudila trditve, da so kloni podvrženi boleznim in prezgodnji smrti. Tudi pri kloniranih laboratorijskih miših so sicer do zdaj ugotovili nagnjenost k debelosti, diabetesu in prezgodnji smrti.

A skupina znanstvenikov je nato izvedla medicinske teste na štirih "dollyjevkah", ki so se skotile julija 2007, in še devetih drugih kloniranih ovcah iz različnih celičnih kultur. Pri tem so ugotovili, da kljub "napredovani starosti" nobena izmed njih nima diabetesa in imajo normalen krvni tlak. Nekatere imajo blag osteoartritis, ena pa zmerno obliko bolečin, kar sicer ni neobičajno za ovce njihovih let. Nobena izmed ovc pa ne šepa, tako kot je Dolly.

Izsledki tako kažejo, da ni dolgoročnih škodljivih učinkov metode SCNT na zdravje odraslih potomcev, so še poudarili znanstveniki.