Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 21 glasov Ocenite to novico!
Beli morski pes
Narava je kruta in tudi najboljši plenilci niso varni. Foto: EPA

Dodaj v

Ko en ubijalski stroj začne loviti drugega – orke pobijajo velike bele morske pse

Zakaj takšno vedenje, ni znano
10. maj 2017 ob 17:30,
zadnji poseg: 10. maj 2017 ob 17:58
Gansbaai - MMC RTV SLO

V Južni Afriki so naleteli na nenavadne žrtve ork – velike bele morske pse. Biologi pravijo, da česa takšnega še niso videli, saj so poškodbe kot delo serijskega morilca z vzorcem.

S plaž Južne Afrike prihajajo nenavadne novice, poroča portal IFLScience. V zadnjem tednu so našli tri trupla belih morskih psov, ki so bila tako rekoč nedotaknjena, razen krvave podrobnosti – vsem trem so manjkala jetra, dvema pa še srce. Krivec, pravijo biologi, so orke oz. kiti ubijalci. Takšno vedenje ork so v vodah Južne Afrike opazili prvič.

Vse se je začelo na začetku maja, ko so v okolici Gansbaaia, mestu dobrih 160 kilometrov jugovzhodno od Cape Towna in vroči točki za potapljanje z morskimi psi, odkrili truplo 4,9 metra dolge in 1.100 kilogramov težke samice belega morskega psa. Šlo je za največjo samico te vrste, ki so jo v Južni Afriki kadar koli secirali. V naslednjih dneh sta sledila še dva samca, dolga 3,4 in 4,5 metra.

"Spretnost, ki so jo te ogromne živali zmožne, je neverjetna. S skoraj kirurško natančnostjo odstranijo s skvalenom bogata jetra belega morskega psa in nato odvržejo njihova trupla," je presenečena biologinja Alison Towner. Skvalen je vrsta maščobe, ki jo proizvajajo vse rastline in živali (tudi ljudje) in je ključna za proizvajanje določenih kemičnih spojin v telesu, kot so holesterol, vitamin D in nekateri hormoni. Skvalen se uporablja tudi v kozmetični industriji in kot prehranski dodatek, saj naj bi deloval proti nastajanju raka in varoval pred boleznimi srca.

Kaj je povzročilo spremembe v vedenju ork, ni jasno, verjetno pa pojasni, zakaj opazovalci morskih psov v zadnjih dneh niso mogli najti nobenega. Mogoče je, da se je populacija kitov in ork pobrala, zato so pogostejši stiki med vrstami, lahko pa da je kakšen drug dogodek zmanjšal obseg njihovega običajnega plena.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
meanmachine
# 10.05.2017 ob 17:59
Mogoče orke delajo za kozmetično industrijo.
podjetnik
# 10.05.2017 ob 17:54
Kje je link do original članka? Ker tole se mi zdi, da je malo izgubljeno s prevodom.
pašeresje
# 10.05.2017 ob 17:39
o človekovem iztrebljanju živalskih vrst pa ne bi... je že rutinsko
me4uall
# 10.05.2017 ob 18:14
@infostriker

včasih je potrebno prej razmisliti in poguglati, potem pa se razburjati.

sicer pa je bil link objavljen 7 min pred tvojim velepisom.

in tam piše ravno to, da južno-afričani sumijo orke.

očitno vsega (še) ne veš ...

:)
mb128
# 10.05.2017 ob 18:21
Jep sem gledal na NG Wild. Orka preprosto zgrabi velikega belega za stransko plavut in ga obrne nakar veliki beli preprosto utone.
scenic
# 10.05.2017 ob 18:35
to pa res ni nič novega.
so bile o tem oddaje na nationalu že pred leti.
happy schimetzky
# 11.05.2017 ob 08:27
Fascinantno.
Sicer ni nič novega, da orke napadajo bele morske pse, ampak v tem primeru gre za nekaj novega in posebnega zato, ker je to serijsko. Zaliv, ki je bil znan po tem, da je tam ogromno belih psov je v tem trenutku prazen in že nekaj tednov niso videli niti enega (živega) belega morskega psa.
Zato je ta novica nekaj posebnega.

Pa še mnenje na opazko enega od komentatorjev, da bi raje plaval z belimi morskimi psi kot z orkami. Ne obstaja niti en zabeležen primer v zgodovini človeštva, da bi orka v naravnem okolju napadla človeka, medtem ko je kar nekaj takih primerov belega morskega psa.
Razloga za to pa ne gre iskati zgolj zato, ker so orkin glavni habitat hladne vode (čeprav zaide tudi v tropske vode in je eden redkih sesalcev, ki je prisoten po vsem planetu), saj je človek precej aktiven in prisoten tudi tam.

So pa orke na dokaj slabem glasu zaradi napadov na človeka v ujetništvu, ampak tu gre predvsem za to, da je to inteligentna, velika in močna žival z močno razvitim socialnim čutom in če je ujeta v kot oz. 4 kote bazena, potem ko so jo iztrgali od svoje družine, je normalno, da jih nagon po preživetju in obrambi privede do tega, da te 7 tonske živali poteptajo človeka, ki se kot nadležna muha motovili okoli njihovega gobca. Tega jim nihče ne more zameriti. Na to temo predlagam ogled dokumentarca "Blackfish"...
happy schimetzky
# 11.05.2017 ob 09:18
@pinko palino
nikjer nisem trdil, da je orka nesposobna napasti človeka. Če bi hotele bi lahko napadle tudi večje barke z ljudmi. Ko se spravi cela jata sedem tonskih živali na karkoli, jim ta ne more uiti. Ime Kit ubijalec so dobile, ker je verjetno najučinkovitejši ubijalec na svetu, ampak ne ubija pa ljudi. V naravi niti enega. "Napadov" na ljudi pa je nekaj res bilo, a izredno malo in čisto vsi so bili zaradi napake pri oceni plena. Ko so opazile, da ne gre za njihov plen, človeka pustijo pri miru.

Če pa že omenjaš tiste ledene plošče, tisto je "ekskluziva" ene družine ork v patagoniji oz. antarktiki. Orke imajo namreč svoje družinske šege in navade in določeno obnašanje in strategije lova prehajajo iz roda v rod. Če boš ti vzel orko iz Aljaske in jo peljal dol k Antarktiki, ta ne bo nagonsko lovila tjulnje tako, da bo prevrnila ledeno ploščo. Bi se pa te tehnike nedvomno lahko priučila, če bi ji "domačinke" to pokazale. Kot rečeno gre za izredno inteligentna bitja.
Mr.Bong
# 10.05.2017 ob 18:54
birba
# 10.05.2017 ob 18:18
Free Willy Revenge.
ceboklia
# 10.05.2017 ob 17:59
@podjetnik - http://www.sharkwatchsa.com/en/blog/cate
gory/503/post/2910/deceased_great_white_
sharks_necropsies_reveal_the_causes/
happy schimetzky
# 11.05.2017 ob 11:06
PinkoPalino
za orke ne vem, je pa to še danes aktualno in ena glavnih turističnih zanimivosti neke brazilske vasice (ne spomnim se katere), kjer lokalni ribiči sodelujejo z delfini.
Delfini v ozek plitvi obalni predel (laguna) potisnejo jato rib proti obali, kjer so pripravljeni ribiči. nato eden od delfinov da signal (dobesedno) z glavo ali repom, da ribiči vržejo mreže.
Na ta način oboji profitirajo, saj se del rib v paniki pred mrežo obrne in zapodi direktno delfinom v gobec.

Sicer pa so oboji z orkami super inteligentni (orka ima večje možgane od človeka). Delfini v avstraliji v shark bay-u celo uporabljajo morske spužve, da se zaščitijo pred poškodbami med lovljenjem rib ko z nosom rijejo po dnu. Dobesedno si naredijo čelado, ko iščejo ribe zakamuflirane v pesku. Te ribe, ki živijo na dnu so baje bolj hranljive in jih imajo raje. Z eholokacijo pa jih ne morejo najti (kot delfini drugod po svetu), ker te specifične ribe nimajo mehurjev s katerimi kontrolirajo plovnost in eholokacija deluje ravno na bazi teh mehurjev.

Bolj ko gledaš živalski svet, bolj se človek zdi brezvezen... :)
Vongobongo
# 11.05.2017 ob 10:14
Sam en primer ;)

https://youtu.be/MqRzdpd3tAs

Ce ne pa mal pobrski po youtubu ;p
artoum
# 10.05.2017 ob 19:37
morski psi so popapal kakšnega mladiča od orke. napaka. orke jih bodo zdesetkale.
Trend01
# 10.05.2017 ob 18:54
Aja, še to. Enako kot v Južni Afriki se dogaja tudi v Neptune Islands (J. Avstralija). Tam pa imajo posneto kako orka napada in trga morskega psa.
bb33
# 11.05.2017 ob 16:50
naravna selekcija, tudi populacija morskih psov se je v zadnjem času povečala, narava pač "balansira"....
happy schimetzky
# 11.05.2017 ob 15:39
Delfin spada med zobate kite in s tem jasno tudi orka, ki je tudi v rodu delfinov.
Vongobongo
# 11.05.2017 ob 12:29
zamudnik

Stevilo kitov in ork se po dolgih letih povecuje ;)
happy schimetzky
# 11.05.2017 ob 10:12
Slika napada orke na belega morskega psa. Podobnosti s poškodbami teh morskih psov iz članka torej niso naključje.

Tukaj pa je še posnetek jate ork, ki napade sinjega kita. Sicer je snemano iz barke in se ne veidi, ali gre res za sinjega kita in koliko je ta star. So pa dokumentirani tudi napadi na druge morske orjake, kot je grbavec in glavač...

Orke so v morju res razred zase v vseh pogledih...
happy schimetzky
# 11.05.2017 ob 10:01
mb128
smeš :)
je bil lapsus, saj verjetno smo vsi gledali isti dokumentarec :) ...prejšnji uporabnik je govoril o prevračanju čolna z isto tehniko, kot zaguncajo to ledeno ploščo, pa sem se zatipkal in napisal, da orke prevrnejo to ploščo, čeprav tega nisem mislil. Hvala za popravek.
Vongobongo
# 11.05.2017 ob 09:41
Trend01

"
A, kot kaže, so sesalci vseeno prijatelji (vsaj nekje). Orke pridejo na pomoč (?) in napadajo velikega belega. Nikoli kita. Tudi mladiča ne."

To ni res imas posnetke kako napadejo vse vrste kitov , tudi Sinje kite ;)
mb128
# 11.05.2017 ob 09:29
happy schimetzky
Če smem. Tukaj ne gre za nobeno prevernitev ledene plošče. Skupina ork preprosto zaplava proti plošči z največjo možno hitrostjo in se tik preden bi kolidirala s to ploščo potopi pod njo in na tak način ustvari val, ki potem odnese tjulna s plošče. Na NG Wild sem npr. videl posnetek kako so orke svoje mladiče učile te tehnike. Na že prej opisan način so spravile tjulna iz plošče nakar so mu celo pomagale, da se je ponovno spravil na ploščo. Potem so mladiči ponovili to kar so videli.
Pinko Palinko
# 11.05.2017 ob 08:49
@happy schimetzky

Orkam ne pravijo zaman kit ubijalec. Sicer gre bolj za nesreče, kot za nameren napad, ampak žrtvam to ne pomaga kaj dosti. Ker so tjuljni, ki se zadržujejo na ledenih ploščah, priljubljena poslastica ork, se jih lotijo tako, da z repom prevrnejo ploščo, tako da tjulnji popadajo v morje, kjer si jih orke privoščijo. Tako lahko prevrnejo tudi čoln, ker čolne zmotno zamenjajo za ledene plošče. Zato se podvodje manjših plovil v krajih, kjer so orke, pobarva v živo rdečo barvo, da se zmanjša možnost, da bi orke čoln zamenjale za ledeno ploščo.
mb128
# 11.05.2017 ob 08:48
Binder
Kirurška natančnost je v tem, kot sem opisal že prej, kako orka umori velikega belega in da se, ko je ta mrtev, najprej loti njegovih mehkih delov.
Skratka tukaj gre za načrtno strategijo, kar pa je znak dokaj visoke inteligence!
Pinko Palinko
# 10.05.2017 ob 23:15
@RudeCorona

Prav si prebral: hotspot = vroča točka. Vsaj za nekatere.
REsnica
# 10.05.2017 ob 21:57
Zanimivo, da trupla morskih psov ne požrejo drugi morski psi... Kot vem jih nič ne ustavi ko zavohajo kri.
Za delfine je značilno da s svojim "sonarjem" določijo lokacijo notranjih organov in napadejo morskega psa z veliko hitrostjo samo s trkom z gobcem v točno določen organ. Kaže da nekaj podobnega zmorejo tudi orke.

Zanimivonje tudi obnašanje delfinov, ki mučijo svojga otroka počasi in do smrti. Primer, ko se je na mladiča spravila cela jata delfinov so posneli turisti. Trupel mladičkov je bilo najdenih več.

Tudi za "samomore" morskih sesalcev še nimamo pravih odgovorov.
Jarik
# 10.05.2017 ob 19:29
" Mogoče je, da se je populacija kitov in ork pobrala, "- kam se pobrala, kak je to lahko razlog...?
Trend01
# 10.05.2017 ob 18:52
Na National Geograficu je bilo to že večkrat. A tam se to dogaja pred Kalifornijo (Monterey Bay). Tam je sicer plitvina, ki nenadoma preide v "ornk" globino. Ko kiti (A NE ORKE. DRUGI KITI) z mladiči prečkajo ta zaliv, jih veliki beli napade.

A, kot kaže, so sesalci vseeno prijatelji (vsaj nekje). Orke pridejo na pomoč (?) in napadajo velikega belega. Nikoli kita. Tudi mladiča ne. 9 metrska orka proti "morskemu kužku" je za njih šala mala.
Korošec
# 10.05.2017 ob 18:29
Orng stroji tile kiti ubijalci KLIK
QUENDI
# 10.05.2017 ob 18:03
....ponavlja se evolucija.....homo sapiens vs drugi npr. neandertalec. (po iz doline Neander).......sledi genetsko mešanje.......
SKEpsiS
# 14.05.2017 ob 14:30
Kot zanimivost povem, da Orkam napačno pravimo kit ubijalec, ker Orke spadajo med delfine. Do napake pa je prišlo, ker smo napačno prevedli prve zapise iz Portugalščine, ko so jih poimenovali asesina ballenas, kar dejansko pomeni ubijalec kitov in ne kit ubijalec (whale killer / killer whale).

@Saphan Pravzaprav so Angleži napačno prevedli špansko poimenovanje orke in ne mi. Kot si omenil so naziv "asesisna ballenas" ali "mata ballenas" (ubijalka/ubijalec kitov) prvi uporabljali pomorščaki iz Baskije (Španija), ki so poročali o napadih na kite. Angleži pa, tako kot mi, pridevnike pišejo pred samostalnikom, dokler španci pišejo pridevnike za samostalnikom. Če kot primer uporabim pridevnik in samostalnik "površen bralec" ali "superficial reader", se po špansko reče "lector superficial" (bralec -ki je- površen)
Vongobongo
# 11.05.2017 ob 22:21
Mb128

Tko k na kopnem, levi nemorejo ubiti slona loh pa mladice od slona. Isto velja z sinjim kitom in orkami ;)
Saphan
# 11.05.2017 ob 14:27
@Pinko Pailnko
Orkam ne pravijo zaman kit ubijalec.

Pravzaprav jim pravijo :D
Kot zanimivost povem, da Orkam napačno pravimo kit ubijalec, ker Orke spadajo med delfine. Do napake pa je prišlo, ker smo napačno prevedli prve zapise iz Portugalščine, ko so jih poimenovali asesina ballenas, kar dejansko pomeni ubijalec kitov in ne kit ubijalec (whale killer / killer whale).
happy schimetzky
# 11.05.2017 ob 14:13
GORILA,
res je, tudi ta je v južni ameriki in to ne samo, da nasedejo, ampak prisurfajo na valu, z naslednjim pa potem nazaj v vodo.
V bistvu se vsaka populacija ork prilagodi okolju in plenu in izumi neke svoje tehnike. Eni z mehurčki zmedejo ribe (podobno kot to delajo grbavci), drugi z močno eholokacijo oz. nekimi frekvencami omamijo svoj plen... Skoraj bi lahko rekli, da toliko kot je ork, toliko je različnih tehnik lova.
GORILA
# 11.05.2017 ob 12:54
Če pa že omenjaš tiste ledene plošče, tisto je "ekskluziva" ene družine ork v patagoniji oz. antarktiki.

...eno tako tehniko ima ena ''družina'' še bolj izpiljeno - se kar lepo 'zapelje' na kopno, pomalča mroža in počaka na val in nazaj v morje.
zamudnik
# 11.05.2017 ob 10:45
Mogoče je, da se je populacija kitov in ork pobrala, zato so pogostejši stiki med vrstami,

Ne razumem.
Pinko Palinko
# 11.05.2017 ob 10:41
Še nekaj iz sveta ork in njihove inteligence: pred časom je bil nekje (možno, da prav tu) objavljen članek o tem, kako so pred kakšnim stoletjem nekje za devetimi morji (se ne spomnim več kje) orke spontano sklenile pakt z lokalnimi kitolovci. Orke so nagnale neko vrsto kitov v zaprt zaliv, kjer so jih pričakali kitolovci in jih seveda pobili, orke pa so vmes stražile vhod v zaliv, da kiti ne bi pobegnili. Za nagrado so orkam pustili njim najslaši del kita (se mi zdi, da jetra, tudi v tem članku piše o slastnih jetrih). Simbioza je trajala vse dotlej, dokler ni nek lokalec ubil orko, ko je ta prišla po zaslužen plen. Ostale orke so se potem umaknile in kitolovci so ostali brez tako lahko dobljenega plena, oz. so se morali precej bolj potruditi, da so prišli do njega.
Pinko Palinko
# 11.05.2017 ob 10:14
Zanimive nove informacije. Sam sem zadevo glede prevračanja oz. guncanja pobral iz enega pomorskega potopisa iz J. Amerike (Ognjena zemlja). Drži, ljudje niso umirali zaradi neposrednih posledic napada ork, pač pa zaradi utopitve, podhladitve ali druge oblike fizične poškodbe ob prevračanju čolna, se pravi posrednih posledic. Ampak, kot sem napisal, žrtvam je itak vseeno. Ljudje pa so jim očitno zaradi tega dal strašljiv vzdevek.
Binder Dandet
# 11.05.2017 ob 08:41
Sori, jaz ne vidim kirurške natančnosti.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/a
rticle-4487700/Killer-whales-dining-great-white-shark-livers.html
mb128
# 10.05.2017 ob 21:30
Glejte glede belega in orke je stvar čisto preprosta. Orka belega prvenstveno ne smatra kot plen ampak kot rivala in ga prvenstveno zaradi tega tudi ubije čeprav ga na koncu tudi pokonzumira. Orke pač niso izbirčne ko se gre za hrano. To, da se pa rivali medsebojno pobijajo pa ni nič novega. Tega je v naravi kolikor hočeš. Sicer pa ne vem zakaj bi to morala biti ne vem kakšna top novica saj sem primer kako orka umori velikega belega videl na NG Wild že pred kakšnima dvema letoma. Sicer pa so takšni primeri, tako NG Wild, dokaj redki saj naj bi, iz nam še neznanih razlogov, veliki beli kaj hitro zaznal, da se nahaja na teritoriju ork in jo ucvrl kolikor mu pač plavuti dopuščajo.
SKEpsiS
# 10.05.2017 ob 20:40
@Lešnik Odgovor na tvoje vprašanje: Orka je vrsta delfina.
@Trend01 Orke se prehranjujejo večinoma z ribami, pogosto pa tudi z lignji ter raznimi morskimi sesalci. Celo kiti občasno najdejo na njihovem jedilniku.
Shimun
# 10.05.2017 ob 19:31
jst pravm, da so to vesoljci naredili
oziris.va
# 12.05.2017 ob 11:17
Orka je v resnici delfin z agresivnimi motnjami in večjimi čekani ;)
Grommm
# 11.05.2017 ob 17:12
Danes so pa za spremembo
poleg članka
res dobri tudi komentarji.


Neverjetno.
mb128
# 11.05.2017 ob 10:37
Vongobongo
O katerem kitu tukaj teče razprava?! Video, ki si ga navedel NE PRIKAZUJE, ponavljam NE PRIKAZUJE sinjega morskega kita!
mb128
# 11.05.2017 ob 10:27
Glejte a vi sploh veste kako orka umori svojega sorodnika?!
Tako da ga utopi. Po istem sistemu naredi z velikim belim samo, da je tukaj tehnika drugačna.
Sedaj pa glede ODRASLEGA, ponavljam ODRASLEGA sinjega kita. Koliko meri v dolžino ODRASLI sinji morski kit, koliko tehta? Ko boste to ugotovili te parametre primerjajte z orkinimi in nato izračunajte koliko ork bi bilo potrebnih da utopi ODRASLEGA sinjega kita in koliko ork se max. nahaja v posameznem tropu!
Naj na koncu samo še zapišem dejstvo, da gre pri ODRASLEM sinjem kitu za daleč največjo, najtežjo žival na tem planetu!
mb128
# 11.05.2017 ob 09:47
Vongobongo
No to bi pa res rad videl. A se ti sploh zavedaš o kakšnih proporcih tukaj pišeš?! No ja, če si imel v mislih mladiča bi to morebiti celo držalo drugače pa zagotovo ne! Orke se ne spravijo niti na morskega psa kitovca pa je slednji dosti manjši od sinjega kita!
KKorupcija
# 10.05.2017 ob 20:51
Fukushima.

Pacific je več ali manj mrtev habitat. Nobena novorojena orka v Pacificu ni preživela več kot eno leto.

http://www.naturalnews.com/048440_killer
_whales_Fukushima_radiation_extinction.h
tml

Orke posledično migrirajo, tile morski psi pa so jim posledično tudi zadišali zaradi radioaktivne zastrupitve.
25kur
# 10.05.2017 ob 19:26
sam da niso ble krščene orke, iz kake barke
nuLanuLa
# 10.05.2017 ob 19:08
Kolikor sem gledal vse možne dokumentarce, se morajo živali kar precej potruditi, da si ujamejo karkoli že. Da bi potem pojedle le jetra, "ki se jih uporablja v kozmetični industriji" je za lase povlečena teorija.

Če pogledate link od @ceboklija je več kot očitno, da rane pod plavutjo ni naredilo zobovje ampak rezilo. Zobovje bi vse raztrgalo. Žival bi po takem boju bila polna ran. Ima pa kirurško zarezo pod plavutjo. Dejte no.
Kazalo