Narava je kruta in tudi najboljši plenilci niso varni. Foto: EPA
Narava je kruta in tudi najboljši plenilci niso varni. Foto: EPA

S plaž Južne Afrike prihajajo nenavadne novice, poroča portal IFLScience. V zadnjem tednu so našli tri trupla belih morskih psov, ki so bila tako rekoč nedotaknjena, razen krvave podrobnosti – vsem trem so manjkala jetra, dvema pa še srce. Krivec, pravijo biologi, so orke oz. kiti ubijalci. Takšno vedenje ork so v vodah Južne Afrike opazili prvič.

Vse se je začelo na začetku maja, ko so v okolici Gansbaaia, mestu dobrih 160 kilometrov jugovzhodno od Cape Towna in vroči točki za potapljanje z morskimi psi, odkrili truplo 4,9 metra dolge in 1.100 kilogramov težke samice belega morskega psa. Šlo je za največjo samico te vrste, ki so jo v Južni Afriki kadar koli secirali. V naslednjih dneh sta sledila še dva samca, dolga 3,4 in 4,5 metra.

"Spretnost, ki so jo te ogromne živali zmožne, je neverjetna. S skoraj kirurško natančnostjo odstranijo s skvalenom bogata jetra belega morskega psa in nato odvržejo njihova trupla," je presenečena biologinja Alison Towner. Skvalen je vrsta maščobe, ki jo proizvajajo vse rastline in živali (tudi ljudje) in je ključna za proizvajanje določenih kemičnih spojin v telesu, kot so holesterol, vitamin D in nekateri hormoni. Skvalen se uporablja tudi v kozmetični industriji in kot prehranski dodatek, saj naj bi deloval proti nastajanju raka in varoval pred boleznimi srca.

Kaj je povzročilo spremembe v vedenju ork, ni jasno, verjetno pa pojasni, zakaj opazovalci morskih psov v zadnjih dneh niso mogli najti nobenega. Mogoče je, da se je populacija kitov in ork pobrala, zato so pogostejši stiki med vrstami, lahko pa da je kakšen drug dogodek zmanjšal obseg njihovega običajnega plena.