Podoba Mimasa, ki je bil v
Podoba Mimasa, ki je bil v "napadu" le delno poškropljen, s poudarjenimi barvami. Foto: Nasa
Saturnove lune
Podobe petih Saturnovih lun (s poudarjenimi barvami), ki jih je posnel Cassini. (Za povečavo klikni na sliko) Foto: Nasa

Nasino vesoljsko plovilo Cassini je madeže rdeče in modre barve na površju Mimasa, Enceladusa, Tethysa in Rhee opazilo pred kratkim. Barvne sledi bodo znanstvenikom pomagale, da bodo ugotovili, kako snovi potujejo med lunami in kako to vpliva na preostala nebesna telesa.

Saturnovi sateliti kot družina
Vodja raziskave Paul Schenk iz Lunarnega in planetarnega inštituta v Houstonu je dejal, da je zelo zanimivo opazovati, kako se Saturnovi sateliti obnašajo kot družina. Dodal je, da najverjetneje ni nihče pričakoval, da bodo elektroni pustili tako očitne sledi na površju lun.

Ekipa pod vodstvom Schenka je analizirala Cassinijeve neobdelane posnetke med letoma 2004 in 2009 in na njihovi podlagi izdelala visokoločljivostne barvne zemljevide petih Saturnovih lun.

Največ delcev je, kot kaže, oddal Enceladus iz svojih ledenih gejzirjev na južnem polu. Prav takšni delci sestavljajo Saturnov obroč, poškropili pa so tudi Tethys, Dione in Rheo. Mimas je bil ob tem "napadu" le delno poškropljen, razlog pa se najverjetneje skriva v tem, da Mimas kroži po notranji strani Enceladusove poti in je bližje Saturnu, preostale lune pa so na zunanji strani.

"Umazal" se je tudi Enceladus
Vendar pa "napad" za Enceladusa ni ostal brez posledic. Nekaj njegovih lastnih delcev se je namreč odbilo in pristalo na njegovi površini ter jo obarvalo modro. Zakaj so delci na drugih lunah rdeči in na Enceladusu modri, znanstvenikom še ni uspelo ugotoviti. Delci, ki jih je Encaladus "streljal" na druge lune so električno nabiti delci iz snovi, ki je podobna plinu.

Zakaj je prišlo do "obmetavanja" z delci, znanstveniki še niso ugotovili. Poleg tega so okoli ekvatorja Rhee našli modrikaste madeže, ki bi lahko bili dokaz za to, da je imela luna nekoč okoli sebe obroč. Madeži namreč niso takšni, kot jih je pošiljal Enceladus.

Čeprav nedavne raziskave kažejo, da ni dokazov, da bi Rhea nekoč imela obroč, pa bi nova odkritja to lahko ovrgla. Podobe, ki jih je posnel Cassini, pa bi lahko pomagale razložiti tudi morebitne učinke vesoljskega preperevanja, ki se dogaja na vseh telesih v osončju, ki niso zaščitena z debelo atmosfero ali magnetnim poljem.