Kreme za sončenje naj bi bile krive, da koralni grebeni nehajo izločati sluz in postanejo dovzetnejši za virusne okužbe. Foto: EPA
Kreme za sončenje naj bi bile krive, da koralni grebeni nehajo izločati sluz in postanejo dovzetnejši za virusne okužbe. Foto: EPA

Ultravijolični filtri, ki kožo varujejo pred škodljivimi učinki izpostavljanja soncu, namreč škodujejo koralnim grebenom, saj tudi v majhnih količinah povzročajo njihovo bledenje.

Koralni grebeni so eni najbolj biološko produktivnih in raznolikih ekosistemov, ki neposredno vzdržujejo pol milijarde ljudi. Vendar pa je 60 odstotkov teh grebenov ogroženih zaradi smrtonosne kombinacije podnebnih sprememb, industrijskega onesnaževanja in prevelikega UV-sevanja.

Kreme bi lahko povzročile virusne okužbe
Raziskovalci, ki jih je vodil Roberto Danovaro iz univerze v Pisi, so v morsko vodo okoli koralnih grebenov v Mehiki, Indoneziji, na Tajskem in v Egiptu dodali tri vrste kreme za sončenje. Že majhne količine kreme za sončenje so povzročile, da so koralni grebeni prenehali izločati sluz v od 18 do 48 urah, kar je jasen znak ekološkega stresa. V 96 urah pa so koralni grebeni začeli bledeti.

V okoliških vodah so se začeli pojavljati različni virusi, katerih vrednosti so se povečale tudi za 15-krat, kar bi lahko pomenilo, da kreme za sončenje spodbujajo virusno okužbo koralnih grebenov, ugotavlja raziskava.

78 milijonov turistov in do 6.000 ton kreme za sončenje
Podatki Svetovne turistične organizacije kažejo, da se v tropske kraje vsako leto odpravi okoli 10 odstotkov vseh turistov, koralne grebene pa vsako leto obišče 78 milijonov ljudi. Na območjih koralnih grebenov se v vodo izloči od 4.000 do 6.000 ton kreme za sončenje.