Znanost in tehnologija
Posameznik bo moral poskrbeti tudi za varnost svojih podatkov. Foto: BoBo

Dodaj v

Lahko Slovenci kmalu pričakujemo digitalno identiteto?

Sveženj zakonov čaka novo vlado
3. avgust 2018 ob 07:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Skoraj dve milijardi ljudi že uporablja mobilno bančništvo, skupaj z uporabniki spletnih bank pa predstavljajo že več kot polovico svetovnega prebivalstva z bančnim računom.

Tudi za slovenske uporabnike mobilnih in spletnih bank sta zato dodatna dostopnost in varnost več kot nujni. Na novo vlado že čaka sveženj zakonov, povezanih z elektronskim poslovanjem, predvsem bančnim.

V bankah potrebujemo hitrejšo, avtomatizirano obdelavo podatkov, kar naj bi med drugim zagotovili s spremembami posojilnega registra, pojasnjuje direktorica Združenja bank Stanislava Zadravec Caprirolo in dodaja, da naj bi zakon, ki je že v usklajevanju, med drugim "pripomogel k temu, da bi bili lahko določeni procesi odobravanja kreditov izvedeni digitalno".

V usklajevanju je tudi krovni zakon o elektronski identiteti, ki naj bi poenostavil številne postopke, od volitev do sklepanja pogodb. Hkrati naj bi dolgoročno nadomestil vse fizične dokumente. Digitalna identiteta bo načeloma neplačljiva, pojasnjuje Dragan Petrovič z ministrstva za javno upravo: "To bo brezplačno, po drugi strani pa moramo plačati tudi osebno izkaznico ... (Digitalna identiteta) ne bo obvezna, a če jo boš potreboval, jo boš vzel."

Vsak uporabnik digitalnih storitev se mora ob tem zavedati, da mora za varnost svojih podatkov in premoženja poskrbeti tudi sam, opozarja Petrovič: "Če sem s pametnim telefonom v lokalu na kavi in se telefon samodejno povežem z njihovim omrežjem, tam pa zlorabijo moje podatke, sem za to odgovoren sam, ne banka."

Digitalno identiteto imajo že v Nemčiji. Na Hrvaškem, v Estoniji, v Luksemburgu in v Španiji jo pripravljajo. Zadravec Caprirolova zato pristojne poziva, naj se ne obotavljajo, sicer: "Nas bodo počasi druge države oziroma bodo druga regulatorna okolja izrinila naše pravne subjekte iz cone konkurenčnosti." A za sprejetje svežnja digitalnih zakonov bo treba počakati na novo vlado.

Urška Jereb, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
5tane
# 03.08.2018 ob 08:10
Vse gre v smeri kontrole. Ko enkrat nimaš več fizičnega denarja ima kdor koli ga upravlja popolno kontrolo nad tem, kako boš živel. Temo jaz rečem moderno suženjstvo ne pa napredek.
džeko
# 03.08.2018 ob 08:29
ja pa še izbrišejo te lahko.....kot navadno datoteko...
5tane
# 03.08.2018 ob 08:35
@Simba No pa da razložim, kaj sem mislil. V kolikor ne moreš fizično varčevati denarja, zlata ali katerekoli dobrine, ki v času krize, pa vsi vemo, da kriza pride ciklično nekje na 10 let, država in banka enostavno lahko pobere ali devalvira tvoje prihranke v tem času. Zdaj boš rekel, da zaupaš bankam in državi z svojimi prihranki? Jaz osebno jim ne zaupam in želim še vedno varčevati v fizičnih oblikah tako moje krvavo delo lahko prenesem nekega dne mojim otrokom. Danes so v bankah ničlne obrestne mere. Gospodarstvo gre v tej smeri, da bodo kmalu negativne, kar pomeni, da če boš imel denar na banki v digitalni obliki, boš iz dneva v dan izgubljal na vrednosti. S tem te želijo države spodbuditi potrošnji, saj naše gospodarstvo deluje na ekspanziji.
Orionstar
# 03.08.2018 ob 08:28
•VELIKI BRAT•

Denar je samo fizičen!
Vse ostalo je kontrola sistema!
Zakaj države pospešeno povečujejo zlate rezerve!?

93% "denarja" globalno je digitalnega, fiktivnega...ki nima z realnostjo in izplačilom v fizični obliki nikakršne povezave...
...slej ko prej bo sistem implodiral!
Morda nas strezni tudi kakšen 'Carrington event'...tik, tak...
...edina vrednost kratkoročno bo zemlja, voda, hrana...kasneje zlato...zbudite se iz sistemske matrike ljudje!
Sistem ne bo trajal še 100 let! Nemogoče!
pietetnik
# 03.08.2018 ob 08:22
Še malo in nam bodo čipe vgradili v glavo.

Ko boš šel mimo blagajne v trgovini, bo računalnik sam poskeniral vse izdelke v vrečki in tudi plačilo bo šlo samo od sebe. Samo pogledal boš v ekran in te bodo potrdili, da si pravi človek, s pravim čipom.

Groza!
exnigma
# 03.08.2018 ob 08:35
Digitalno identiteto že imamo. Imamo državni SIGEN-CA, ki izdaja digitalna potrdila, s katerim lahko podpisujemo in zagotavljamo avtorizirane dostope do nekaterih strani. Zakon ki ureja to področje je: Zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu (ZEPEP), njegov 15. člen pa pravi:
"Varen elektronski podpis, overjen s kvalificiranim potrdilom, je glede podatkov v elektronski obliki enakovreden lastnoročnemu podpisu ter ima zato enako veljavnost in dokazno vrednost."

Kar se tiče bank in kreditov imam nekaj mesecev staro izkušnjo s hipotekarnim kreditom za nakup nepremičnine. Na banki sem bil 1-krat, ko sem se šel po informativno ponudbo, vse ostalo pa je potekalo remote - mail/GSM, razen seveda 2x notar. Kar se tiče hitrosti, smo pa najdlje čakali na FURS.
zahojen slovenc
# 03.08.2018 ob 08:49
Banke - leglo svetovnega zla. In mi se sekiramo, ker še nismo "tako napredni" in "digitalizirani"?
Orionstar
# 03.08.2018 ob 08:47
Ste že že odločili kam si boste vgradili čip?

A ni najbolje kar v cerebralni cortex?!
Tako bo sistem odločal za nas in nas varno vodil skozi 'najboljše okvire' življenja...
...mi pa bomo skrbeli le za osnovne animalne potrebe (hrana, voda, izločanje in prokreacija)!

V digitalno prihodnost, v krasni novi svet!
ThePianoGuy
# 03.08.2018 ob 10:47
V članku bi lahko napisali, kaj točno pomeni digitalna identiteta. Da je osebna izkaznica brezstična oz. ima čip? Ker sem iz "foha", pa ne najdem povezave med mobilnim bančništvom in digitalno identiteto. Mobilno bančništvo že dolgo časa deluje v Sloveniji, pa baje nimamo "digitalne identitete". WTF Urška Jereb?
Homer.
# 03.08.2018 ob 09:01
Kot je že napisal @exnigma, digitalno identiteto že imamo in jo tudi uporabljamo. Jaz že kar nekaj let...... Ni pa obvezna in nihče nikogar nič ne sili.

Banke tudi že kar nekaj časa poslujejo digitalno in tudi to uporabljam praktično od vsega začetka. Na banko grem le še, ko moram zamenjati kartico, ali fizično dvigniti bankovce. To pa je morda enkrat letno za dopustovanje.

E- zdravstvo sem prijavljen in tudi uporabljam. Žal tam še ne deluje vse tako kot je treba, predvsem zaradi pretiranih zahtev v varovanju znotraj zdravstva. Kakorkoli E-recepti in E-napotnice delujejo.........
bluppo
# 03.08.2018 ob 12:30
Če sem s pametnim telefonom v lokalu na kavi in se telefon samodejno povežem z njihovim omrežjem, tam pa zlorabijo moje podatke, sem za to odgovoren sam, ne banka.

No to je taka izjava, ki je lahko pravilna in napačna. Če npr. bančni portal ne uporablja protokola HTTPS ampak klasični HTTP in drugih varnostnih ukrepov je lahko kriva tudi banka, ker ni zavarovala komunikacije med klientom in svojimi strežniki. Sistemi kot so banke morajo namreč sami poskrbeti, da je komunikacija z njimi zavarovana in ne zanašati na sisteme tretjih vpletenih. Primerljivo z napisanim bi bilo, v kolikor bi brezstične kartice delovale popolnoma brez pin številke. "Veste, če ste v natrpanem prostoru in iz vaše brezstične kartice poberejo vaše premoženje ste za zlorabo odgovorni sami, ne banka." in podobno.
friks
# 03.08.2018 ob 11:33
Avtorica članka je zelo nerodno povezala stvari, ki jih ne bi smela.

E identiteta je tukaj ločena postavka, ker gre za neko splošno priznano identiteto, ki bi jo uporabnik imel pri akreditiranem ponudniku e-identitet in bi bila splošno priznana. V idealnem svetu tako na nobenem portalu, kjer zahtevajo identifikacijo ne bi potreboval več registracije, ampak bi se preprosto identificiral z že vzpostavljeno e-identiteto.

Ponudniki določenih storitev bi torej identifikacijo prenesli na zunanjega akreditiranega izvajalca, kar pa v praksi ne bo tako hitro zaživelo. Ker mu moraš 100% zaupati. Oz zaupati, da ima dovolj varne sisteme, da mu jih ni nekdo zlorabil.
frlekin
# 03.08.2018 ob 09:06
Še e-uprava ne deluje kot bi mogla in moraš za vsak najmanjši ceglc hodit na upravne enote ipd a oni bi to uvedli.
1-2-3
# 03.08.2018 ob 09:28
Jaz uporabljam digitalno identiteto za e-upravo že kar nekaj časa, moje izkušnje so mešane. Zdaj so mi zdi da so to uredili, ampak v določenem obdobju je blo skoraj nemogoče podpisovat dokumente, potreboval si neke predpotopne verzije brskalnikov, ki niso bile nikjer več na voljo, na Apple računalnikih je bilo še desetkrat slabše - hvala bogu za njihov support, kjer so bili vsi vedno zelo prijazni in ustrežljivi. Kar me moti trenutno npr. na e-upravi je, da zelo malo stvari lahko res v celoti urediš preko e-uprave, npr. lahko opraviš 4 od 5 korakov, ampak za zadnji peti korak moraš pa še vedno na upravno enoto in potem te kdaj že res mine pa greš rajši direktno na upravno enoto pa tam počakaš 15 minut več pa opraviš še tiste 4 korake tam.
Krimsky
# 03.08.2018 ob 08:52
@ Seneca

Čip v levi ušesni mečici odpira možnost …
~
… da ti bo nekdo odrezal levo uho (za dostop do že nečesa …)

Levi kazalec je bolj uporaben za praktično delo na tem svetu … zato raje ostane pri mečici …
RJSlo
# 03.08.2018 ob 19:09
No ja. Vprašajmo se drugače. Nemci imajo najrajši gotovino. So Nemci neumni?
Homer.
# 03.08.2018 ob 13:09
@Mimobeznik
Kaj ti imaš v glavi zašvasano levico?

Dejstvo je, da nobena vlada do sedaj ni naredila odločnega koraka, za kar bi morala odšteti lepo vsotico denarja.
Zakaj?
Zato ker po eni strani rabiš novo tehnologijo in ne več let stare računalnike, ki komaj "zmeljejo" to kar sedaj delajo. In po drugi strani potrebuješ kar lepo "četico" ljudi, ki se bo ukvarjala samo z digitalizacijo vsega kar obstoja samo na papirju. To pa ni zgolj scaniranje, ampak tudi OCR, kar pa na koncu ne gre brez človeške pomoči in ročnih popravkov......
zeus-zengg
# 03.08.2018 ob 10:31
Vsak uporabnik digitalnih storitev se mora ob tem zavedati, da mora za varnost svojih podatkov in premoženja poskrbeti tudi sam, opozarja Petrovič: "Če sem s pametnim telefonom v lokalu na kavi in se telefon samodejno povežem z njihovim omrežjem, tam pa zlorabijo moje podatke, sem za to odgovoren sam, ne banka."
----------------
zanimivo razmišljanje - vsiljujejo digitalizacijo po drugi strani pa vso odgovornost za zlorabe prevaljujejo na uporabnika . Ljudje pa kot ovce ...
MZ
# 03.08.2018 ob 10:08

rubin
# 03.08.2018 ob 09:22

Za iztrgati bogatiji vpljiv in moč nad politiko in družbo nasploh je treba izvesti naslednje korake :
1-uvesti brezgotovinsko poslovanje
2-uvesti prepoved vsakršnega zaslužka uradnih oseb mimo plače
3-uvesti obratno dokazno breme za premoženje itd.

S temi tremi koraki se lahko zdesetka vpljiv bogatih in pa na splošno organiziran kriminal.
Op :razne minusarje in teoretike zarot bi prosil polek stiska minusa še alternativo. Aja, razne kriptovalute ali so jasno razvidne in izsledljive ali prepoved, to je jasno.. L. P.


Ta bogatija in kriminal imata že dolgo časa druge obvode in tudi lahko kupita (ali v primeru prevelike trme eliminirata) praktično kogarkoli.
Saj so nam globalisti pod krinko varnosti vsilili že sto in en nadzor, ki samo komplicira življenje malemu človeku, nekega širšega družbenega napredka pa žal ni videti.
severnik
# 03.08.2018 ob 09:26
Resno? Se preprosto zdravnisko napotnico ne moremo digitalizirati brez korupcije in zapletov, dokler bo levica na oblasti smo obstali v 1947

Prav prizadeti ste že s tem!

In SDS je bil že večkrat v vladi, pa Andrej Bajuk Bajuk....

Skratka ne nabijajte tja v prazno.
zamudnik
# 03.08.2018 ob 19:11
Vlagajmo raje v zmanjševanje čakalnih vrst pri zdravnikih. Identiteto že imam, ni nujno, da takoj dobim tudi nekakšno digitalno.
zeus-zengg
# 03.08.2018 ob 10:41
vombat98
Joooj, groza kako vas konzrolorajo zaradi bankneta, zakoj pojdite v banko in vzamite knjižice in nato ob plači čakajte pred okencem kot tiste (brez zamere) stare omice..
--------------
ne razumem kako ste nekateri lahko tako ,,virtualni ,, ter tako radi bulite v tiste pametne telefone in brez zamere ampak izgledate bolj smešno kot nekdo ki čaka pred bančnim okencem . Gotovina je namreč vedno bila in bo najhitrejši in najbolj siguren način plačevanja . Jaz dvignem na začetku meseca določen del denarja predviden za tisti mesec in vsajo sekundo točno vem kakšno je moje finančno stanje , da ne govorim o tem kako človek zlahka plačuje v lokalih , trgovinah itd. - ni potrebe po memoriranju gesel , šifer itd. - le sežeš v žep in je stvar opravljena ....
amigo
# 03.08.2018 ob 10:19
Kako boš živel ne, ampak kako ga boš kanaliziral (plačilo brez računa, delo na črno, izmikanje davkariji,...), to pa ja...

Upam, da bodo ljudje spregledali in bodo bedastim politikom in globalizatorskim norcem preprečili da bi ti gledali še v krožnik. Saj nismo v lasti države ampak je država naša last.
xerces8
# 03.08.2018 ob 09:54

Homer. je napisal(-a)

Na banko grem le še, ko moram zamenjati kartico, ali fizično dvigniti bankovce.

Kartico meni pošljejo po pošti. Gotovino pa dvigujem na bankomatih.
1a34
# 03.08.2018 ob 08:51
Pozdravljamo digitalizacijo , ker se varnost in svoboda ne izkljucujeta.
Za zacetek naj bo zakonsko urejeno, da se na spletnih formah obvezno ob nicku oziroma ob posameznem postu izpisejo zadnje 4 cifre IP-ja, s čimer se bo odpravilo 99% poskusov manipulacij. Bralci (oziroma ljudstvo) so dober nadzornik z veliko dobre energije; varnostnim organom bo tako na internetu treba le izjemoma posredovati v skrajnih zapletenih primerih.
Volitve pa naj ostanejo kar anonimne in nedigitalizirane - kaj pa je to enkrat na 4 leta se sprehoditi kilometer do volišča.
5tane
# 03.08.2018 ob 08:10
Temu*
eMZe
# 04.08.2018 ob 08:36
Ne vem, kje živite in kakšni so vaši vatli za primerjavo z drugimi, ampak...
Slovenija je prekleto napredna glede digitalne identitete in storitev v javni upravi.

Tisti, ki trobite, da želite biti digitalno identificirani samo s svojim smart-ass telefonom, pa še enkrat premislite, kaj trobite. Posebej, kaj storiti, ko izgubite telefon. Aja, imate na Gugl drajvu vse certifikate ali kaj? Oziroma, kaj na telefonu naj bi vas identificiralo, da ste to vi? Mail? SMS? Nekaj, kar ni del telefona?

E-napotnice v zdravstvu delujejo vsaj tako dobro, kot organizacija, ki je odgovorna za oddajo podatkov o čakalnih vrstah, javlja svoje kapacitete. Vemo, da je največji burek pri tem ravno UKC. Ker nekateri oddelki svoje vrste vodijo v zvezčičih in ne v programski opremi, ki je temu namenjena, centralni sistem ezdravja zapiskov ne more prebrati.

E-volitve: tega si res ne želite.
Estonija: Pride malo draže od navadnih volitev, pa za varnost ni poskrbljeno. Oziroma varnost zagotavljajo s trditvijo "da je varno".
Amerika: Vsake volitve priredijo še varnostni pregled svojih volilnim mašin. Izkaže se, da je povprečni čas za prevzem mašine brez vnaprejšnjega poznavanja, kaj točno je notri, nekaj minut. Potem lahko brišeš ali spreminjaš glasove ali nateguješ volilca.

Samo brezgotovinsko poslovanje:
Sem bil neodločen, a sem se odločil proti, ko bi na Švedskem moral plačati s kartico vstop na sekret.

Vsa Evropa ima vse porihtano na brezgotovinsko?
Potem niste bili čez mejo... razen mogoče v Metro ali Ikea.
Prejšnji teden v GB vsaj trikrat doživel, da sprejemajo samo gotovino, in enkrat, da sprejemajo samo kartice.
Bivši uporabnik
# 03.08.2018 ob 13:49
Nisem za digitalni denar, ker nobenga ne briga kaj jem ali gledam, berem itd.
Edini, ki ima pravico vedet karkoli o mojem dnarju, je furs, ne pa vsakojaki vohljači, ki z vohljanjem o mojem obstoju vlečejo koristi zase.
MikiSkokc
# 03.08.2018 ob 13:31
Digitalno identiteto že imamo. Imamo državni SIGEN-CA, ki izdaja digitalna potrdila, s katerim lahko podpisujemo in zagotavljamo avtorizirane dostope do nekaterih strani.

Zame bo digialno, ko bom lahko za vse imel eno kartico, ali še bolje, za vse lahko uporabljal telefon. Dokler moram hkrati nositi več kartic za različne strani in hkrati še nekaj fizičnega denarja za vsak slučaj, je to bolj tako tako...
MikiSkokc
# 03.08.2018 ob 13:29
'No pa da razložim, kaj sem mislil. V kolikor ne moreš fizično varčevati denarja, zlata ali katerekoli dobrine, ki v času krize, pa vsi vemo, da kriza pride ciklično nekje na 10 let, država in banka enostavno lahko pobere ali devalvira tvoje prihranke v tem času.

To z lahkoto naredi preko inflacije, kar se tudi ves čas dogaja in se je tudi nam že zgodilo. Res da je pri € verjetnost za to precej precej manjša, ampak zanimivo, marsikdo € dojema kot spletko elit, tako da ja...
Sicer pa je razlika med fizičnim in digitalnim denarjem izključno samo v tem, če odmislimo občutek v prstih, da je digitalnega lažje spremljati. Vse ostalo je popolnoma enako v teroriji in praksi. Je pa res, da je občutek lahko drugačen. Ampak občutek še ne pomeni, da je res.
friks
# 03.08.2018 ob 11:39
Banke bi morale biti pa omenjene le v povezavi s spremembo zakona o uporabi registra kreditnih bonitet. Ker je vložen predlog spremembe, ki bo bankam omogočil avtomatizacijo procesa odobritve (manjših) kreditnih poslov.

Pa seveda v zvezi s težko pričakovanim zakonom o elektronskem podpisu, ki bo omogočal podpisovanje s potrdilom v oblaku (torej na katerikoli napravi s povezavo do interneta, brez kakršnega koli predhodnjega nameščanja).

V obeh omenjenih primerih je potrebno jasno povedati, da država katastrofalno zamuja in povzroča veliko škodo naprednim slovenskim podjetjem, ki bi se na tem področju radi kosali z evropsko konkurenco. In ker bo en slovenski uporabnik lahko brez večjih težav koristil e-identiteto kateregakoli akreditiranega ponudnika v EU, bodo naša podjetja pač potegnila kratko.

Smo pač druga Švica, nimaš kaj.
Binder Dandet
# 03.08.2018 ob 10:17
"Hkrati naj bi dolgoročno nadomestil vse fizične dokumente."

Kot eračuni.:D:D:D:D

"Vsak uporabnik digitalnih storitev se mora ob tem zavedati, da mora za varnost svojih podatkov in premoženja poskrbeti tudi sam, opozarja Petrovič: "Če sem s pametnim telefonom v lokalu na kavi in se telefon samodejno povežem z njihovim omrežjem, tam pa zlorabijo moje podatke, sem za to odgovoren sam, ne banka.""

Zato pa certifikatov nikoli na mobitelih, tablicah ali celo prenosnih računalnikih, ki jih prenašaš okoli.
x1ijn
# 03.08.2018 ob 09:24
@pietetnik, raje bi imel čip v glavi, kot pa identiteto na telefonu. Na telefon bom shranil občutljive podatke samo če bo prišit na moje telo.
Simba
# 03.08.2018 ob 08:56
@5stane: zastopim kaj si hotel povedati, vendar varčuješ lahko vseeno. res da v tem primeru ne bi mogel več varčevati v eur, lahko pa bi vseeno varčeval v frankih ipd (močno dvomim da bi jim uspelo ukiniti denar na globalni ravni). Lahko pa bi vseeno varčeval v zlatu ali drugih kovinah/dobrinah.
Definitivno ne zaupam bankam, še manj pa državi. Negativne obresti pa so že v igri (če je obrestna mera 0, ti še vedno plačuješ stroške banke - tako da dejansko si že sedaj v minusu).
Krimsky
# 03.08.2018 ob 08:08
A veste zakaj bančne aplikacije pri vnosu občutljivih podatkov (gesel) ponudijo 'navidezno tipkovnico' kjer z miško poklikate znakce na ekranu?

Ker nekateri programi (npr. TeamViewer) nenaročeno zajemajo vse odtipkane znake prek tipkovnice, … pa tudi Win10 velja za 'collection of spyware' – zbirko vohunskih pripomočkov.
~
Če v kavarni nekdo zlorabi moje podatke, ni kriva niti kavarna, niti jaz … ampak čas, v katerem živim … v nekem bodočem času to res ne bo več problem … ker bomo izpopolnili algoritme …
trishacore0
# 05.08.2018 ob 06:49
Ali veste kaj je rekla Estonija, ko je začela z digitalno identiteto; Ali veste kje je Slovenija? Ne, mi ne želimo biti tako kot oni.

No, to ti veliko pove koliko si želijo biti napredni. Estonija ima na voljo za vse Zemljane, da si ustvarijo podjetje popolnoma online. Temu se reče e-Residency.
threepointer
# 04.08.2018 ob 17:21
Telefon nikakor ni primeren za nikakršno identifikacijo. Razlogov ja mali milijon in ste jih deloma nekateri že navedli. Digitalna identiteta mora biti preprosta, trajna in mora pokrivati vse scenarije, v katerih se mora človek identificirati. In teh scenarijev je ogromno. Pomislite samo koliko različnih kartic imamo ali naj bi imeli v denarnici. Vse te kartice bi morala nadomestiti digitalna identiteta. Potem bi se investicija v to res zelo izplačala.

Da ne boste mislili, da je to še zaenkrat utopija. Na Kitajskem obstaja večmilijonsko mesto, katerega imena sicer pri nas nihče ne pozna, kjer takšno identiteto imajo že več let. Z eno samo kartico uporabljaš vse javne storitve, od prevoza, zdravstvenih storitev pa do vseh ostalih javnih storitev. Potrebno bi se bilo zgledovati po takšnih primerih dobre prakse. Nima smisla izumljati tople vode.
vidim
# 04.08.2018 ob 13:33
Sploh nočem imeti pametnega telefona. Je idealen za sledenje in nadzor tistih, ki se tudi sicer trudijo, da nas čimpreje podjarmijo.
HOR
# 03.08.2018 ob 22:22
O tem si niso na jasnem še niti v EU tako, da s tem do nadalnjega ne bo še nič uporabnegana nivoju EU dokler se zadeve ne uredijo v EU. V Slo. pa je glede tega začetniški kaos...
Homer.
# 03.08.2018 ob 13:00
@xerces8
Ne pomnim kdaj sem zadnjič dvignil € na bankomatu....
Za druge valute pač grem na banko, ki jo imam blizu
AMFIBIJA
# 03.08.2018 ob 12:07
Tehnično zares je vse zagreto,
kmalu da prav vse bo digitalno
in za vse rojake bo normalno
izgubiti pač identiteto.
fiston
# 03.08.2018 ob 12:02
@exnigma Digitalno identiteto že imamo. Imamo državni SIGEN-CA, ki izdaja digitalna potrdila, s katerim lahko podpisujemo in zagotavljamo avtorizirane dostope do nekaterih strani.

E to ni čisto isto, pa tudi obnese se ne ravno. Se mi zdi, da še pri Furs je bila možnost, da se prijaviš z geslom ali digitalnim potrdilom, no za podpisovanje si moral pa neko drugo čudo navleči gor.
No pa kolikor se spomnim je tudi pošta imela nek svoj certifikat.
No razlika je tudi v tem, da ko mi je potekla osebna, sem jo moral na banko osebno nesti tja, za CIGEN-ca se spomnim, da sem en mesec pred iztekom dobil mail, da lahko zahtevam novega preko spleta, ko bo potekel bom pa moral osebno na upravno enoto.

No če po zakonu o preprečevanju pranja denarja zahtevajo osebno identifikacijo, potem bodo morali tudi zakon spremeniti za digitalno identiteto. Je pa res ta zakon butast, recimo da res mora biti tako, a potem če hočem odpreti račun kje drugje v EU se moram osebno tja iti identificirati ? No sem probal, pa ni bilo treba.
Bivši uporabnik
# 03.08.2018 ob 10:38
Binder Dandet

Ja. Mislim, da se pod parolo digitalne identitete banke želijo otresti odgovornosti. Ne rečem, da naj posameznik tudi ne bi skrbel za varnost, a naj bi za to poskrbel predvsem sistem (premišljen način, ne neka hitrica in nek avtomatizem, pač pa pozornost).

V bistvu mora vzporedno nujno obstajati oboje oz. bi morala biti elektronska identiteta ekvivalent. Nič popolnoma avtomatskega, kot npr. tisto Macronovo (zame je v tem Micron) jemanje organov, ki bi jemalcem dovoljevalo, če človek tega, da je darovalec, ne bi ekstra demantiral (kar bi pa šele polnoleten lahko), da človeka za prvim vogalom mahnejo ...

Naši npr. medijsko flancajo, na osnovi nekih hitrih kao ekonomskih ruskih tečajev v ZDA, da naj bo vzajemni kapital po ustavi državni, da naj se upraviteljem olajša privatizacijo in da potem da bodo pa družbo upravitelji pa priznali... Samo večajo si pooblastila. Kar je isto s tem, kdo da je za kaj odgovoren... Oni da ne...

V socializmu je bil 'družbeni' kapital pa še sploh najprej kar last subjekta, ki je upravljal (Združeno delo). Obstaja rešitev, ki je pa nobe ne bi propagiral... V ZRN je po vojni lastniško ščiten, je lastniško javni, ne državni. Je ločen od upraviteljice Države in od upraviteljev in je od neke celote, ki jo ločeno od ostalih subjektov in ločeno od upraviteljev opredelijo, da si ga upravitelji ne prilastijo.

Seveda pa iz tega logično sledi, da družba le ni upraviteljica. Kar tudi ni. Po kvazi levo seveda pa je. Ljudstvo isto z oblastjo. Celota ne upravlja - in naj bi deli celote celoti zavezano. Z odgovornost gre... Fino se je iti finančno unijo, če banke morajo kreditirati najprej Državo (upraviteljica, tudi s pooblastili kar vzeti), pa take, ko Država opravi umazano delo, odgovorna je pa potem neka celota, ki je pa ne priznajo ...
kak-tus
# 03.08.2018 ob 10:24
Ne spomnim se, kdaj sem bil nazadnje na banki ali na FURSu, čeprav z njimi redno poslujem. Tudi pri notarju imam podpis deponiran...
Nikakor pa nisem za elektronske volitve. Sledljivost papirja je nekaj drugega kot elektronska... in ne bi se rad spraševal kot se američani, ali so se rusi vmešavali v njihove volitve
vombat98
# 03.08.2018 ob 10:13
Joooj, groza kako vas konzrolorajo zaradi bankneta, zakoj pojdite v banko in vzamite knjižice in nato ob plači čakajte pred okencem kot tiste (brez zamere) stare omice
5tane
# 03.08.2018 ob 09:34
@Simba Banke že ustvarjajo sistem brezgotovinske družbe. Ne morejo te prisiliti, da greš v brezgotovinsko poslovanje, lahko te pa kaznujejo, če posluješ z gotovino. En primer imaš pri nakupu avtomobila. Za gotovino je dražji. Počasi se sistem premika tudi v druge sektorje. Res pa je da sta fizično zlato in srebro sta trenutno edina vrsta varnega varčevanja.
rubin
# 03.08.2018 ob 09:26
Aja, filozofija je, da naj bo na fb, telefonu itd zasebnost, pri denarju pač ne Oz lahko uradne osebe odstopajo do informacij. Obratno kot sedaj. Seveda je pa vsaka blokada računov itd izvedena preko sodišča, da se prepreči samovoljo bank itd
Bivši uporabnik
# 03.08.2018 ob 09:11
Digitalna identiteta, v redu. Ampak zlorabe? Ko bi npr. ponudnik takoj vedel, ali kaj imaš ali ne, kje, ali kaj veljaš ali ne, te lahko oskubi ali ne, naj te povoha ali ne ... Ko te počasi lahko da ne bi noben niti povohal, samo še predelal v safalado.
Bivši uporabnik
# 03.08.2018 ob 08:11
Pri nas se npr. javna uprava ne bo nikoli digitalizirala so preveliko volilno telo in imajo premocan voliv da bi dopustili da izgubijo privilegije in da se jih kar zaradi neumne digatilizacije cetrtino (20.000) odpusti.
Medtem estonci ze dobrih skoraj 10let volijo preko evolitev
MikiSkokc
# 03.08.2018 ob 16:25
tuintam, te razumem, ampak hkrati najbrž uporabljaš vsaj kakšno od googlovih storitev, ki spremlja vse, kar z njo počneš. Facebook? Bojimo se lastne države, hkrati pa nam ni problem, če nas spremljajo korporacije. Zakaj? Ker se nam zdi, da imamo od tega koristi.
Dejstvo je, da smo v teh analitičnih orodjih samo statistika. Nihče se ne ukvarja s posamezniki, če zaradi določenih zadev ne postanejo sumljivi. Seveda je pa v primeru državnega nadzora bistveno, da se ne spustimo v kakšne čudne oblike politik in da se primerno odzivamo na zlorabe podatkov, ki so pridobljeni na sporen način.
Lahko pa tudi ostanemo tu kjer smo, ali pa se celo vrnemo nazaj in še naprej vzdržujemo (pre)velik birokratski aparat, nosimo sabo debele denarnice in vsake par let obnavljamo dokumente... in s tem (samo) otežujemo nekomu, da nas "spozna".
Kazalo