Lenarčič po letu 2004 ponovno okoli sveta. Foto: BoBo
Lenarčič po letu 2004 ponovno okoli sveta. Foto: BoBo
Matevž Lenarčič in Ivo Boscarol
Za pot okoli sveta si je izbral Pipistrelovo letalo Virus SW 914. Pri svojem prvem preletu sveta je prav tako letel s Pipistrelovim letalom. Foto: BoBo

Kot je za STA povedal Lenarčič, je vzlet prestavljen, ker je zavarovalnica Triglav po treh mesecih zagotavljanj, da bo priskrbela potrebna zavarovanja, 31. decembra sporočila, da je uredila le obvezno (third party liability) zavarovanje, ostalih pa po Lenarčičevih besedah ni želela.

Polet je moral prestaviti, ker čez novo leto ni bilo mogoče urediti zavarovanj drugje. Lenarčič upa, da mu bo v dveh dneh uspelo pridobiti potrebna zavarovanja pri drugih zavarovalnicah in bi na pot lahko poletel že v petek.

Let čez sedem celin
V od dveh do treh mesecih namerava preleteti okoli 100.000 kilometrov. Po vzletu z Letališča Jožeta Pučnika bo letel proti zahodu, šestkrat preletel ekvator, prečkal več kot 60 držav in sedem celin, med drugim tudi Antarktiko. Leteti namerava tudi nad najvišjo goro na svetu Mount Everestom, 120. nacionalnimi parki in tremi oceani.

Iz Slovenije bo poletel proti Italiji preko Francije in Španije v Maroko. Sledi let čez zahodno Saharo, Mavretanijo, Senegal in Atlantik v Brazilijo. Od tam bo nadaljeval preko Francoske Gvajane, Surinama, Gvajane, Venezuele, Trinidada and Tobaga in Karibov do Floride. Dalje: Alabama, Misisipi, Louisiana, Teksas, Mehika, Gvatemala, Salvador, Nikaragva, Kostarika, Panama, Kolumbija, Ekvador, Peru, Paragvaj, Urugvaj, Argentina, Čile, Antarktika, Frencoska Polinezija, Nova Zelandija, Avstralija, Indonezija, Malezija, Tajska, Mjanmar, Bangladeš, Nepal, Indija, Sejšeli, Tanzanija, Mozambik, Južnoafriška republika, Namibija, Angola, Kongo, Kamerun, Centralnoafriška republika, Čad, Nigerija, Libija, Tunizija.

Projekt, ki ga je poimenoval GreenLight WorldFlight je vreden okrog dva milijona evrov, nanj pa se je pripravljal skoraj eno leto. Veliko časa mu je namreč vzelo pridobivanje dovoljenj za let čez nekatere konce sveta.

Polet bo ekološko naravnan, saj letalo v svoji kategoriji porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo, pri tem pa naj bi fotografiral površje in opravljal različne raziskave.

Na pot z virusom
Pilot bo letel s Pipistrelovim 290 kilogramov težkim letalom Virus SW 914 z dodatno opremo, ki omogoča hitrosti do 300 kilometrov na uro. Za varen polet bo skrbela mreža Pipistrelovih servisov po vsem svetu, nad dogajanjem pa bo budno bdela tudi skupina konstruktorjev in drugih strokovnjakov ajdovske družbe.

Lenarčič se na tako pot odpravlja drugič. Prvič je svet, prav tako s Pipistrelovim ultralahkim letalom, preletel leta 2004. Takrat je za nekaj manj kot 40 tisoč kilometrov porabil 79 dni, letel pa je s povprečno hitrostjo okoli 20 kilometrov na uro.