Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Vode za dvainpolkratno prostornino Velikih jezer
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 6 glasov Ocenite to novico!
Slika površja Lune, ki jo je posnela indijska sonda
Luna, Zemljin naravni satelit, naj bi nastala s trčenjem dveh planetov. Foto: Reuters

Dodaj v

Lunini kamni "skrivajo" veliko zalogo vode

Večina vode na Luni sicer izhlapela
15. junij 2010 ob 13:22
Washington - MMC RTV SLO

Luna je morda mnogo bolj "mokra", kot se je zdelo, saj njene kamnine vsebujejo precej več vode, kot so znanstveniki domnevali do zdaj.

Tim ameriških znanstvenikov je analiziral mineral apatit v luninih kamnih, ki so jih nabrale vesoljske misije Apollo, in v lunarnem meteoritu, ki so ga našli v severni Afriki. Izkazalo se je, da je v teh mineralih okoli stokrat več vode, kot so predvidevali.

Skupina je še ena v vrsti znanstvenih timov, ki na Luni iščejo sledi vode. Kot je pojasnil raziskovalec Francis McCubbin, je vode v kamnih skupaj za okoli dve prostornini in pol ameriških Velikih jezer. Z drugimi besedami, če bi obdajala Luno, bi bila vodna plast debela en meter.

Ko je Luna nastala, jo je po besedah raziskovalcev pokrival ocean magme, ki je vsebovala tudi vodo. Večina vode je med vulkansko aktivnostjo izhlapela, a nekaj jo je ostalo.

E. S.
Prijavi napako
Komentarji
k0stk0
# 15.06.2010 ob 14:50
Pri Svarunu! kakšna ednina?
To je dokaz za obstoj bogov!
Meni so všeč staroslovanski in dokaj tudi starogrški..
Matev
# 16.06.2010 ob 21:19
in vsak otrok ve da so obstajali dinozavri pred človekom
merikh
# 16.06.2010 ob 07:11
okosokolovo: to je paradoks, ki je morda zanimiv v treh dimenzijah, takoj ko se dvigneš nad ta površinski način dojemanja pa ne funkcionira več.

semaino: Najbolj osnoven odgovor na to so tiste znane vesoljske ladje, ki jih bomo nekoč v prihodnosti gradili na luni in bodo rabile vodo. Dodatno je pa to, da ta podatek širi naše znanje o zgodovini lune.
merikh
# 16.06.2010 ob 16:58
okosokolovo: Mogoče v matematiki realnih števil. Oziroma recimo temu namesto matematika raje računica. Če zastaviš pravila širše ni nujno, da je tako. Glede na to, da se pogovarjamo o "neskončnem" bogu pa najbrž tudi pravila lahko zastavimo neskončno široko?
tyara
# 16.06.2010 ob 09:26
@merikh
V glavnem želim samo povedat, da je ta misel s to skalo že milijonkrat izguljena in namenjena le otrokom, ki jim je domišlija o neskončno veliki skali zabavna.

Se strinjam, tudi meni gre na živce ker se vedno najde nekdo, ki začne srat s to skalo. Zmotila me je tvoja trditev, "češ" če to gledaš drugače pa stvar funkcionira.

Zelo daleč od tega, da bi bilo to sploh blizu neki logični izpeljavi.

S tem se pa ne bi strinjala. Če podaš neko izjavo-trditev, da je Bog vsemogočen, potem lahko s preprosto valuacijo hitro ugotoviš, da tvoja izjava ni tavtologija. Skala je en takšen cicibanski primer, da izjava "Bog je vsemogočen" ne drži, torej sledi Bog ni vsemogočen.
Vprašanje je ali Bog sploh obstaja in tudi Če, zagotovo ni vsemogočen:)
enMarsowc
# 15.06.2010 ob 15:39
Malo več :
Water Could Be Widespread in Moon's Interior

Članek je bil objavljen tu :
http://www.pnas.org/
sokkar99
# 18.06.2010 ob 08:49
vi pa res nimate kaj bolj pametnega za pocet?
hawk
# 17.06.2010 ob 09:28
Kaj lahko popravite sklon tretje besede od zadaj naprej.
tyrus
# 16.06.2010 ob 21:04
vsak otrok ve, da vesolje ni nastalo iz nič :P
okosokolovo
# 16.06.2010 ob 15:45
@tyara&merikh ,
Poglejta kaksno globoko razpravo lahko sprozi tako trivialen paradoks, ki ima v svojem obrabljenem konceptu res popolnoma banalen mehanizem, ce se iz semanticnega problema hoces izlusciti "ezotericno" resitev. Stvar s skalo je cisto preprosta matematicna enacba. In Bog, karkoli si ze kdorkoli pod tem pojmom predstavlja deluje v tocno dolocenih matematicnih okvirih v katerih je vsemogocen, onkraj tega okvira -semantiko na stran- boga NI.
Matev
# 16.06.2010 ob 13:19
Moker je, moker pa pisan tud,

očitno o geologiji nimaš blage veze

pa vseeno trosiš neumnosti
tyara
# 16.06.2010 ob 11:25
@merikh
Če imaš trditev "Bog je vsemogočen" se že v štartu znajdeš v težavah.

V težavah se znajde tisti, ki trditev postavi torej vernik:) Oni so tisti, ki se upirajo zdravemu razumu in se mečejo v neskončne zanke (pekel iz katerega ne moreš).
Verniki definirajo Boga kot tistega, ki: vse vidi, vse sliši, vse zna, vse zmore,... je vseprisoten, je vsemogočen, je večen,.....itd. Če želijo verniki Boga s takšnimi lastnostmi so primorani se spotikati v skalo. Takšna definicija torej ne drži. Bog brez teh lastnosti pa ni več tisti Bog, ki ga želijo. Zato je ta rek tako popularen.

Vem kaj želiš povedat in se strinjam, da lahko okrog semantike filozofiramo v nedogled.
merikh
# 16.06.2010 ob 10:19
tyara: Če imaš trditev "Bog je vsemogočen" se že v štartu znajdeš v težavah. Najprej definicija besede "Bog", če se samo lotiš kaj ta beseda predstavlja različnim verstvom, kulturam posameznikom, koliko ima definicij, koliko mnenj. Potem nadaljuješ z "Bog je" in imaš pri tem celo zgodovino takih in drugačnih videnj in verovanj. Potem lahko izoliraš besedo "vsemogočen". Seveda lahko pogledaš v slovar, kjer ni prav absolutne definicije. Kdo je določil, kaj ta beseda pomeni. Ali res pomeni vsem isto?
A res lahko z našim omejenim pojmovanjem sveta in z našim še bolj omejenim besednjakom za definiranje tega že tako omejenega sveta, definiramo najprej nekaj "neskončnega", kar naj bi bog bil, nato pa z istim omejenim besednjakom še to "neskončnost" omejimo zaradi povsem semantičnega trika?

Mogoče ena analogija. Če vzamem sebe in svoj svet omejim z delovanjem tega, da stojim ali sedim na stolu. Torej v mojem svetu je stanje absolutnosti sedenje na stolu ali stoja na nogah. Zdaj pa nekdo reče, da nisem v tem absoluten, ker ne morem početi obojega naenkrat? Že to je (mogoče) nesmisel.
Seveda pa lahko dodamo dimenzijo in iz te slike naredimo film v katerem lahko tako sedim kot stojim?
To je šele vrh ledene gore. Lahko se še bistveno bolj "poigra" s tem konceptom.
merikh
# 16.06.2010 ob 08:32
@tyara: o tem se ne da takole pogovarjat. Verjetno bi moral najprej zarisati en okvir in pravila v katerem želiš stvar prikazat. No najprej bi moral sploh semantično definirat vsemogočnost, omenjeno skalo, boga ...
V glavnem želim samo povedat, da je ta misel s to skalo že milijonkrat izguljena in namenjena le otrokom, ki jim je domišlija o neskončno veliki skali zabavna. Zelo daleč od tega, da bi bilo to sploh blizu neki logični izpeljavi.
Na žalost se v zadnjem času dominance Rasmusove mutavosti in konstantnem omenjaju bogeca ta prekomerno pojavlja na znanosti in tehnologiji. Kot vsakič nekemu bedaku uspe napisati, da gora ni nora ampak tisti ko gre gor pod novico o nesreči v gorah. Krneki, butasto, izguljeno in zabavno otroku, ki to prvič sliši.

@prim00z: dobro da imamo tebe, da nam razložiš kateri je pravi.
@corvus: +
corvus
# 16.06.2010 ob 08:11
@prim00z bili so poslani od zgoraj ...(iz vesolja, btw.)...

ful zanimivo!? Kako definiraš od zgoraj?
Ali je Avstralija spodaj, ali je Evropa spodaj.
mandan
# 16.06.2010 ob 12:08
Ko je Luna nastala, jo je po besedah raziskovalcev pokrival ocean magme, ki je vsebovala tudi vodo. Večina vode je med vulkansko aktivnostjo izhlapela, a nekaj jo je ostalo.

In na osnovi tega bogega stavka, sklepajo danes, da je na luni veliko več vode kot so mislili.

Toda koliko jo je bilo prej, takrat ko so mislili, seveda če so sploh mislili al so kar ugibali.

Ha pa koliko sploh je stara luna in kako je nastala? Pa celo magma jo je pokrivala. Aha, v prejšnem članku je blo odkrivanje ogljikovega minerala, ops karbonata egole aquam, oziroma odkrivanje vode.

Huh, so pametni ti raziskovalci. Verjetn so v službi bilderbergovcev, ki vse vedo za naprej, ups nazaj.

Vse skup se mi zdi da gre za otroško spraševanje in določevanje starosti kamna, ki ga najdeš v potoku. Moker je, moker pa pisan tud, Kaj če je prišel iz lune, al pa iz kakšne podzemne baze 51. odvisno od domišljije otroka seveda.
tyara
# 16.06.2010 ob 07:43
@merikh
to je paradoks, ki je morda zanimiv v treh dimenzijah, takoj ko se dvigneš nad ta površinski način dojemanja pa ne funkcionira več.

A res?
Če Bog tega ne zmore narediti v 3 dimenzijah, le kako bo to naredil v n-dimenzijah? Razloži kako se dvigneš nad površinski način dojemanja in kako stvar funkcionira v globinskem pogledu in dojemanju? To me pa res zanima, kako to funkcionira.
okosokolovo
# 15.06.2010 ob 14:54
Tole je cist off-topic!!! Pa vseeno ze enkrat razcistimo o vsemogocnosti boga:

Ce je bog vsemogocen; ali lahko ustvari tako veliko skalo, da je sam ne more premakniti?
Matev
# 15.06.2010 ob 13:45
to je dokaz za obstoj boga
vidite kako vsemogoče je bog
semaino
# 16.06.2010 ob 00:44
Kaj naj gremo na Luno po vodo, so hoteli to povedati ali kaj? Kakšen članek, kakšna info. who cares.
Ramus
# 15.06.2010 ob 18:18
" Izkazalo se je, da je v teh mineralih okoli stokrat več vode, kot so predvidevali."

Zanimivo bi bilo videti koliko je to 100x več? 1mikro liter, 10 mikro litrov? Po moje gre za vodo v sledovih iz katere verjetno ne bi mogli zaliti vrtička?
prim00z
# 15.06.2010 ob 19:01
staroslovanski in starogrški in staroegipčanski in starojužnoameriški in nevemkaj vse, vsi so bili bogovi, bili so mogočni, bili so napredni, bili so poslani od zgoraj ...(iz vesolja, btw.)... vsi so pa častili enega Boga, stvarnika, ki je večen in vsemogočen. in ta je tapravi ;-)

haters gonna hate
adnan1984
# 15.06.2010 ob 15:21
O vsemogočnosti Boga mi dovolj priča dejstvo, da je vse iz nič nastal. Samo iz nič ne more nekaj nastati, ampak potrebuje stvoritelja, kajne?
Takle čist off-topic za razmislek o vsemogočnosti Boga.
Kazalo