Mesta psihološko na del populacije ne vplivajo najbolje. Foto: Reuters
Mesta psihološko na del populacije ne vplivajo najbolje. Foto: Reuters

Raziskovalci uglednih Duke University in King's College London so se lotili vplivov mestnih skupnosti na duševno zdravje otrok, piše portal ScienceDaily. Pretekle raziskave so že ugotovile, da je med mestnimi otroki veliko več psihotičnih simptomov, nova raziskava pa se je prva osredotočila na vzroke za to.

Sicer obstaja majhen, a vztrajen delež otrok s simptomi psihoze, ki so pozneje tudi klinično diagnosticirani, vendar so številne pretekle študije odkrile, da je ta številka med mestnimi odraslimi in otroki dvakrat večja. To pa je vznemirljiv podatek, glede na to, da bosta v mestih do leta 2050 živeli že več kot dve tretjini svetovnega prebivalstva.

V najnovejšo raziskavo je tako bilo vključenih 2.232 britanskih dvojčkov, ki so jih spremljali od rojstva do 12. leta. Simptome so pri 12-letnih otrocih odkrivali s pogovori na domu, soseske pa so ocenjevali prek pogovorov s prebivalci in visokoločljivostnih geoprostorskih profilov, ki so jih sestavili iz uradnih dokumentov in slik z Google Street Viewa.

Za poglobljeno razumevanje bo treba več raziskovanja
Tudi njihovi izsledki so pokazali, da so imeli otroci iz mestnih okolij skoraj dvakrat večjo možnost, da bodo izkusili psihotične simptome kot njihovi vrstniki iz nemestnih okolij (7,4 odstotka v primerjavi s 4,4 odstotka). Zlasti so bili ti simptomi pogosti pri otrocih, ki so živeli v okoljih z majhno družbeno povezanostjo, majhnim družbenim nadzorom in pri otrocih družin, ki so bile žrtve kriminala. Prvi in zadnji dejavnik pa sta, po izsledkih sodeč, imela tudi daleč največjo vlogo.


"Ali kriminal in grožnje povečujejo čuječnost in preganjavico otrok? Mar dolga izpostavljenost stresorjem soseske spodkopava zmožnost nekaterih otrok, da se spoprimejo s stresnimi izkušnjami? Za določitev družbenih in bioloških mehanizmov, ki opredeljujejo naše izsledke, bo potrebnih še več raziskav,"
je pojasnila Joanne Newbury, doktorska študentka s King's Collegea in vodilna avtorica študije.