Čas, ko se celice srca novorojenih miši še lahko obnovijo, je zelo kratek. Foto: EPA
Čas, ko se celice srca novorojenih miši še lahko obnovijo, je zelo kratek. Foto: EPA

Raziskovalci teksaške univerze Southwestern Medical Center so v poskusu mladi miški takoj po rojstvu odstranili del levega srčnega prekata, piše BBC. Srce se je nato kmalu obnovilo in je bilo po treh tednih povsem obnovljeno, dva meseca pozneje pa je še vedno delovalo normalno.

Znanstveniki zato domnevajo, da po rojstvu obstaja kratko časovno okno, v katerem se lahko srčne celice še množijo in obnavljajo. Vendar ta sposobnost kmalu po rojstvu izgine, saj se že pri teden dni starih miškah srce ni več obnovilo.

"Naši izsledki kažejo, da so celice, ki so popravile amputirani del, prišle iz razmnoževanja in migracije predobstoječih srčnih celic. Nimamo nikakršnih dokazov, da so prišle iz populacije zarodnih celic," je dejal profesor Eric Olson, ki je sodeloval pri poskusu.

Izsledki raziskave so pomembni, saj so bile do zdaj po tej sposobnosti znane le dvoživke in nekatere vrste rib, zdaj pa so to prvič ugotovili tudi pri sesalcih. Znanstveniki zdaj domnevajo, da bi to sposobnost lahko imeli tudi ljudje, a za zdaj poskusi na človeškem tkivu niso načrtovani.

V nadaljevanju bodo poskusili oživiti to sposobnost tudi pri odraslih miših, končni cilj pa je seveda uporaba na ljudeh, da bi lahko popravili škodo, ki nastane pri srčnih zastojih.