Nekatere naprave so bolj zapletene in zahtevajo več privajanja kot druge, so še ugotovili na ZPS-ju. Foto: EPA
Nekatere naprave so bolj zapletene in zahtevajo več privajanja kot druge, so še ugotovili na ZPS-ju. Foto: EPA

Ponudba na trgu je res velika, ugotavlja Zveza potrošnikov Slovenije, čeprav lahko na policah najdemo le pet močnih znamk: Brother, Canon, Epson, HP in Lexmark. A kljub vsemu je večfunkcijsko napravo mogoče kupiti že za manj kot 100 evrov.

Pri izbiri bodite pozorni na barvne kartuše, ki jih tiskalnik oz. naprava ima. "Še vedno je na trgu kar nekaj naprav, ki imajo za vse barve eno samo kartušo, kar pomeni, da je treba zamenjati kartušo tudi, ko zmanjka le ene barve," opozarja Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS-ju. Barvila so namreč zelo draga, "zato je cenovno mnogo bolj sprejemljiva rešitev z ločenimi kartušami za posamezne barve".

Razlike v kakovosti tiska so največje pri izpisu grafik in fotografij, besedilo in preglednico pa vse naprave izpišejo dovolj dobro, je še pokazal primerjalni test. Naprave se med seboj najbolj razlikujejo po hitrosti, ki ni nujno sorazmerna s kakovostjo tiska, zato je dobro pred nakupom preveriti realno izmerjeno hitrost med tehničnimi podatki, ob tem svetujejo na ZPS-ju. Pri optičnem branju (skeniranju) in pošiljanju telefaksov bistvenih razlik ni, pravijo.

Je pa velika razlika pri porabi energije med tiskanjem, ko je bila naprava pripravljena na tiskanje ali drugo opravilo, ko je v stanju pripravljenosti in ko je povsem izklopljena. "Rezultati so zanimivi, saj kažejo, da so med posameznimi napravami velike razlike. Nekatere porabljajo energijo, dokler jih tudi fizično ne izključimo (potegnemo kabel iz vtičnice), večina naprav pa porablja kar precej energije tudi v stanju pripravljenosti," izpostavlja Boštjan Okorn in svetuje, da napravo izključite, ko končate delo. "Gre na videz za majhne razlike, a 9,7 W, kolikor v stanju pripravljenosti porabi najbolj požrešna naprava, pomeni skoraj 85 kWh v enem letu," poudarja poznavalec.