Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 19 glasov Ocenite to novico!
Sony Xperia XZ Premium
Model Xperia XZ Premium je, kot že ime pove, prestižna različica modela Xperia XZ in je trenutno najboljše, kar premore Sony. Foto: MMC RTV SLO
Oblikovno se pri Sonyju držijo preizkušenega recepta z oglatimi robovi. Foto: MMC RTV SLO
Telefon je res velik in kar težek, toda to samo prispeva k občutku vzdržljivosti telefona. Foto: MMC RTV SLO
Zaslon je eden glavnih adutov tega mobilnega telefona. Foto: MMC RTV SLO
Malo je razočarala baterija, ki je celo manjša kot pri modelu Xperia Z5 Premium. Ob uporabi, opisani na koncu testa, je opešala mnogo pred koncem dne, vsega skupaj je zdržala 20 ur. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Na testu: Povrnjeni prestiž – Sony Xperia XZ Premium

Tihi velikan
17. julij 2017 ob 06:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sony se kar nekako ne more izvleči iz trenutnega položaja na trgu mobilne telefonije, kjer ga uporabniki skoraj ne poznajo več.

Na leto pošljejo na trg manj kot deset novih modelov telefonov, ki so velikokrat le različice enega ali dveh osnovnih modelov. Manjka jim kakšen prodoren, opazen in seveda zmogljiv telefon, ki bi privabil nove kupce. Kljub temu pa se vsaj v segmentu najdražjih prenosnih telefonov še kar dobro znajdejo.

Model Xperia XZ Premium je, kot že ime pove, prestižna različica modela Xperia XZ in je trenutno najboljše, kar premore Sony. In dejansko ima kar nekaj lastnosti, ki prekašajo konkurente, večinoma zato, ker so pri Sonyju ubrali drugačno pot razvoja kot drugje. Tako ima na primer Xperia XZ Premium 4K-zaslon, prvi na trgu, in odličen fotoaparat, ki zmore posneti super počasne posnetke pri 960 sličicah na sekundo.

Pravokotno, a trpežno
Oblikovno se pri Sonyju držijo preizkušenega recepta z oglatimi robovi. XZ Premium ima seveda premijsko ohišje, sprednja in zadnja stranica sta prekriti z zaščitnim steklom Gorilla Glass 5, a stranski robovi so vseeno iz polikarbonata, čeprav je to pri modelu v črni barvi tako rekoč neopazno. Vrhnji in spodnji rob telefona sta kovinska. Telefon je res velik in kar težek, toda to samo prispeva k občutku vzdržljivosti telefona. Telefon je seveda odporen proti prahu in vodi (IP68), zato je ob straneh komaj kakšna tipka. Glavna tipka na desni strani za vklop/izklop telefona ali zaslona je hkrati tudi čitalnik prstnih odtisov. Tu je še vedno tudi tipka/sprožilec za fotoaparat.

Zaslon je eden glavnih adutov tega mobilnega telefona. Prikaže lahko sliko razločljivosti kar 3840 x 2160 slikovnih točk (4K), kar je okoli 30 odstotkov več kot pri Samsungu S8. Seveda človeško oko sploh ne opazi razlike, je pa veliko lepše in natančnejše pregledovati fotografije, posnete pri najvišji razločljivosti, na takšnem zaslonu. Zaslon tudi podpira HDR-videoposneke, ki pa jih za zdaj še ni veliko. K sreči zaslon običajno prikazuje sliko kakovosti FullHD (1080 p), le kadar se prikazuje vsebina z višjo razločljivostjo, samodejno preklopi na višjo gostoto točk. Žal je zaslon kar precej odseven, zaradi česar je uporaba zaslona v močni sončni svetlobi precej otežena.

Malo je razočarala baterija, ki je celo manjša kot pri modelu Xperia Z5 Premium. Ob uporabi, opisani na koncu testa, je opešala mnogo pred koncem dne, vsega skupaj je zdržala 20 ur. Še najbolj se baterija prazni pri ogledu videoposnetkov oziroma igranju igric, kar je sicer razumljivo glede na zmogljivosti zaslona. Telefon podpira hitro polnjenje, a je v paket dodan polnilnik, ki tega ne omogoča, kar pomeni, da je treba tak polnilnik dokupiti. Prav tako v testnem paketu ni bilo slušalk. Popravek: V komercialnem paketu so priložene slušalke Sony MH750.

Čudovite fotografije, a tiha glasba
Xperia XZ Premium je zaradi svoje velikosti idealna za ogledovanje fotografij ali videoposnetkov. Aplikacija Album je gotovo ena najboljših za pregledovanje fotografij, kar smo jih videli. Samodejno preklopi razločljivost zaslona na 4K ob ogledu visokoresolucijskih fotografij. Razporeditev posnetkov je intuitivna, lahko pa jih pregledujete na zemljevidu, če so posnetki opremljeni s koordinatami. Album je povezan s spletnimi albumi Facebook, Flickr in Google Photos.

Glasbeni predvajalnik, imenovan preprosto Music, ima vse potrebne nastavitve za uživanje v glasbi, izenačevalnik zvoka, zvočne učinke, povezavo z zunanjimi zvočniki itd. Poišče lahko video na YouTubu, informacije o izvajalcu na Wikipedii ali pa besedilo pesmi v Googlu. Kakovost zvoka je na visoki ravni, zvok je jasen in čist, malo slabši prek slušalk, kar je popolnoma običajno. Zato pa je glasnost glasbe podpovprečna. To velja tako za stereozvočnike kot tudi za slušalke. Morda se pri Sonyju bojijo, da bi si uporabniki pokvarili sluh, a včasih je zvok res neprijetno tih.

Številni konkurenti so se odločili vgraditi kar dve leči kamere na zadnji stranici svojih telefonov (nekateri tudi spredaj), a pri Sonyju so se odločili raje zamenjati senzor s 23 MP iz prejšnjih modelov s popolnoma novim senzorjem 19 MP IMX 400 ExmorRS. Takoj pod senzorjem je zdaj vgrajen RAM-čip, namenjen za začasno shranjevanje zajetih posnetkov, zaradi katerega je zajem fotografij kar petkrat hitrejši in zaradi katerega je sploh mogoč zajem super počasnih posnetkov.

Uporabniški vmesnik kamere je tak kot prej, s tem da je na primer za zajem počasnih posnetkov treba kar nekajkrat klikniti po menijih, s tem pa se izgublja čas za dober posnetek. Prav tako je še vedno posebna ikona za videoposnetke kakovosti 4K.

Kakovost fotografij, posnetih v lepih svetlobnih pogojih, je zares odlična. Še tista mehkost ali zamegljenost v kotih posnetkov je izginila. Slike so ostre in z odlično barvno uravnoteženostjo. V slabših svetlobnih razmerah se kakovost posnetkov občutno poslabša, toda še vedno je dovolj visoka tudi za kakšno objavo. Zanimivo je, da so najlepši posnetki nastali kar z osnovno nastavitvijo, imenovano Inteligent Auto, ki samodejno vklaplja HDR in poskrbi za nastavitve, ne glede na sceno ali svetlobne pogoje.

Videoposnetki najvišje razločljivosti so sicer lepi, a morda preveč zrnati, zato so še vedno najboljši tisti, posneti pri razločljivosti 1080 p. Izredno zanimiv pa je zajem super počasnih posnetkov, ki so razločljivosti 720 p. Kamera sicer snema običajen posnetek, vmes pa je treba pritisniti na poseben gumb na zaslonu in kamera zajame delček posnetka (0,18 sekunde) pri hitrosti 960 sličic na sekundo (torej približno 170 sličic). Če vam uspe ujeti pravi trenutek, so ti posnetki zelo zabavni.

Sklepne misli
Sony Xperia XZ Premium je na dobri poti, da povrne prestiž skoraj pozabljeni znamki s svojim odličnim zaslonom in odlično kamero. Marsikomu bosta tudi všeč minimalno spremenjen uporabniški vmesnik in trpežno oglato ohišje. Toda če bi vgradili še malo večjo baterijo ali vsaj dodali hitri polnilnik, bi vsekakor upravičil svojo prestižno ceno, ki pa je še vedno za okoli 50 evrov nižja od Samsunga S8.

Uporaba modela Sony Xperia XZ Premium na testu:
Ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, ura ogledovanja videoposnetkov, dve uri igranja igric (grafično zelo zahtevne), zajem štiridesetih fotografij najvišje razločljivosti, zajem minutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, zajem minutnega posnetka s super počasnim posnetkom, nekaj krajših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.

Čas trajanja baterije na testu: 20 urVladimir Milovanović
Prijavi napako
Komentarji
intelekt
# 17.07.2017 ob 08:44
"Uporaba modela Samsung Galaxy S8 na testu:"
Sem mislil da ste testirali Sony Experio.
sanny86
# 17.07.2017 ob 06:54
Telefon za 700+€, brez hitrega polnilca, slusalk in s tako slabo baterijo?
Wow, potem se pa cudijo, da jim pada trzni delez na podrocju telefonije. Za ta denar je pa uporabniku danes ze nekaj potrebno dati...
Binder Dandet
# 17.07.2017 ob 07:30
"Telefon za 700+€, brez hitrega polnilca, slusalk in s tako slabo baterijo? "

Jaz ga imam.

Ima slušalke. Ne vem kaj pomeni polnilec za hitro polnjenje, ampak se mi napolni v manj kot uri (nisem štopal). In baterija mi pri normalni uporabi (torej praktično vse našteto brez 2urnega igranja grafično zahtevnih igerc) porabi cca 40-50% na dan.
mojcd
# 17.07.2017 ob 07:21
Avtorju se še članka ne da spisati...kopira iz prejšnjih testov in zato je polovico testa iz Samsung S8 članka, samo cifre se menjajo, na koncu celo ne več..dajte ni saj malo opravljati svoje delo...
smeško 562
# 17.07.2017 ob 10:51
Jaz imam z xperio zelo dobre izkušnje in sigurno si ga bom privoščil ko bo moj sedanji telefon kaput. Všeč mi je predvsem odličen fotoaparat.
Slophi
# 17.07.2017 ob 16:10
Servis za Sony v Sloveniji je totalno v ku.... . Delam kot prodajalec prav ne želimo prodajat Sonyjev, ker če se pokvari, ga lahko samo vržeš.
mb128
# 17.07.2017 ob 17:05
No to pa ne bo držalo spoštovani g. Miovanovič. Da baterija drži enako če si v omrežju 3g ali 4g seveda ne drži! Omrežje LTE? Kakšno pa je to omrežje g. Milovanovič lepo prosim?! To je samo način prenosa podatkov če imaš seveda vklopljen operaterjev mobilen internet. Če pa to opcijo izklopiš pa je slednja seveda ne deluje a si še vedno v omrežju 4g! A mobitel je bil ves čas na Wifi povezavi?! Ups g. Milanovič tukaj pa nekaj ne štima mar ne?! Dejstvo je da mobilec ne more imeti naenkrat dveh internetnih povezav in dejstvo je da če je mobitel povezan na internet preko Wifi omrežja slednja povezava "povozi" LTE povezavo za internet!
G. Milovanovič žal vam moram dati za ta članek čist cvek ker ali nimate pojma od pojma ali pa zavajate!
Che
# 17.07.2017 ob 11:34
Moja nokia e72 je najbolsa pa se baterija traja 3-5 dni brez problema
Binder Dandet
# 17.07.2017 ob 08:24
Za hitrost polnjenja vzamem nazaj. Dal sem polnit ob prejšnjem postu in je do zdaj napolnilo cca 50% (iz 25% na 75%). To me je verjetno zavedlo, da sem pisal o manj kot uri, saj običajno baterijo držim med 30 in 80%. Na testu pa je verjetno mislil 100%.
modzo
# 20.07.2017 ob 13:48
pritrjujem hepimenu in potrebi po 4k

Seveda človeško oko sploh ne opazi razlike, je pa veliko lepše in natančnejše pregledovati fotografije, posnete pri najvišji razločljivosti, na takšnem zaslonu.

:D

evo, ze letim v trgovino
birba
# 18.07.2017 ob 13:19
kaj naj rečem.Moja Nokia 1100 me še ni razočarala. Utrpela 5 padcev iz višine nad 4 metre, 2x se je šla "potaplaški tečaj" pa še vedno dela.
Baterija mi zdrži 5 dni. To je vse (in še preveč) kar rabim za biti dosegljiv in telefonirati.
Vse ostalo je nepotrebno na telefonu.
Binder Dandet
# 17.07.2017 ob 10:32
@Altknight:
Meni je pa to 3 zaporedni Sony. Mene je sony pridobil na svojo stran, ker se drži malenkost ob strani (torej ga nima vsak kot iphone ali samsung S) ter je v smislu HW (najboljši modeli) ekvivalent top telefonom. Oblikovno pa malce šepa.

@mb128:
20 ur je zdržal, ko so od tega 2 uri igrali visoko zahtevne igrce na njemu.

Tisto s podporo samo gsm je fora tiste nokie.
alex_l
# 18.07.2017 ob 19:19
Letos sem kupil TV od Sony-a (android tv 4K 55") in sem zelo razočaran, še posebej nad delovanjem androida - dela počasi, večkrat zmrzne ...
Tako da sony zame odpade!
Platoon
# 17.07.2017 ob 08:14
Če že ima tako širok rob spodaj, bi lahko Sony dodal vsaj tipke, tako kot ima to urejeno HTC. Tako pa imaš tipke na zaslonu, kjer ti zasedajo prostor.

Baterija pa sploh ni tako majhna, problem je očitno ločljivost zaslona in optimizacija. Mogoče tudi procesor ne vem, se nisem poglabljal kateri procesor je notri.
Heisenberg
# 17.07.2017 ob 23:39
@Radoveden, Nexus je mrtev.
hepimen
# 17.07.2017 ob 09:37
4K na zaslonu z diagonalo geotrikotnika je verjetno nekaj, kar potrebuje vsak...

...ki na svoj telefon gleda z mikroskopom.

Pričakujem porast prodaje med biokemiki, mikrobiologi in forenziki.
mb128
# 17.07.2017 ob 09:31
Ok 20 ur v omrežju G3. Kaj pa v omrežju G4?!
Ne mi rečt, da sem se ponovno zaletel tako kot pri onem Nokia rivajvlu ko dokler nisem šel brat specifikaciji na net nisem mogel verjeti, da tista nokia deluje samo v omrežju g2.
Sam imam sicer Sony-a a ne tako high soceity ker mi niti na pamet ne pride da bi dal toliko denarja za telefon. Kakorkoli že moja aqua prav lepo dela v omrežju g4 le operaterja sem moral najprej poklicat da mi je poslal nastavitve. Zakaj je bilo to potrebno pa ne vem.
Kakorkoli že bil bi izredno negativno presenečen če ta mobi, ki je predstavljen ne bi deloval v omrežju g4.
GLaDOS
# 17.07.2017 ob 07:38
mene rajca da ga kupim zaradi FPS ;)
gesan
# 17.07.2017 ob 07:15
Odvisnost od telefonov očitno še vedno ni zdravstvani problem.
Verejtno zaradi tega, ker tako sistem cilja na popoln nadzor nad posamezniki!

Pomalem te bodo zaprli, če ne boš pri sebi imel "mobilne pameti"!
Altknight
# 17.07.2017 ob 08:32
Osebno imam zelo slabe izkusnje z Toptime servisom za Sony. Odsvetujem karkoli od sonya.
tedomedo
# 17.07.2017 ob 07:43
Brezzvezna reklama. Koliko je sploh še praznega prostora od 64gb? In snemanje videov na Sonyjevem mobitelu pri 30 fps porabi za 1 minuto vsaj 100 mb. Vsi proizvajalci mobitelov se trudijo, da se proda čim več sd kartic.
Radoveden
# 17.07.2017 ob 11:23
sony me ni prepričal 10 let nazaj, 5 let nazaj in tudi zdaj bo naslednji Nexus. Daš 500 € za Nexusa ki najbolje od vseh laufa na Androidu pa naj drugi dajejo 700+ za vse ostalo.
Ramus
# 17.07.2017 ob 08:09
Velik kot cigla, to je za penzioniste,...
Kazalo