Elektrarna Ivanpah z močjo 377 MW se razteza na 1.400 hektarih puščave Mojave, oskrbovala naj bi 140.000 domov v Los Angelesu in San Franciscu. (Slika je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO
Elektrarna Ivanpah z močjo 377 MW se razteza na 1.400 hektarih puščave Mojave, oskrbovala naj bi 140.000 domov v Los Angelesu in San Franciscu. (Slika je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO


Zdi se kot svetleče jezero sredi kalifornijske puščave. A blešči se zaradi 170.000 ogledal, ki lovijo sončne žarke in jih preusmerjajo na solarne plošče na vrhu stolpa. Znotraj stolpa je voda, ki se ogreje do tisoč stopinj, nato izpari in požene turbino. Elektrarna Ivanpah z močjo 377MW se razteza na 1.400 hektarih puščave Mojave, oskrbovala naj bi 140.000 domov v Los Angelesu in San Franciscu. Projekt je stal Kalifornijo dobri dve milijardi dolarjev, eden izmed investitorjev je tudi Google.

Država si je zadala za cilj, da bi do l. 2020 tretjino državnih potreb po elektriki zagotovili z obnovljivimi viri. V prihodnjih tridesetih letih, so izračunali, bodo zaradi te sončne elektrarne v ozračje spustili 13,5 milijona ton ogljikovega dioksida manj, kot bi ga sicer. Kar je enako, kot če bi s cest umaknili več kot dva milijona avtomobilov.

Največjo sončno elektrarno je gradilo podjetje Brightsource iz Izraela. Gre za eno prvih podjetij, ki je začelo graditi sončne elektrarne na način fototermike – s stolpom in ogledali naokoli. Zdaj pa se njihovi strokovnjaki zanimajo za naše znanje. Ker so bili seznanjeni, da je Kemijski inštitut že razvil premaze za kolektorje, ki dosežejo do dvesto stopinj Celzija, so jih zdaj prosili, ali lahko razvijejo premaze, ki bi vpili še več sončne svetlobe in bi se ogreli na šesto stopinj in več.

Več o visoko vpojnih premazih in slovensko-izraelskem sodelovanju v oddaji Dobra ura z Boštjanom danes ob 16:45 na našem prvem programu, ko bomo gostili Ivana Jermana s Kemijskega inštituta.

Sicer pa bo glavna tema današnje oddaje 3D-tiskanje: biotiskalniki bodo nadomestili okvarjene organe; v Veliki Britaniji lahko natisnete sami sebe; tiskalnik imamo za zmerno ceno lahko tudi doma; zračno skeniranje; v Novicah o umetnem človeku in tednu interneta z gostom Boštjanom Golobom; v Inovacijah o napihljivem pripomočku, ki rešuje življenja.

Se vidimo ob 16.45 na Prvem!

Erika Pečnik