Nagrada za kemijo je tretja v nizu letošnjih Nobelovih nagrad. Foto: Reuters
Nagrada za kemijo je tretja v nizu letošnjih Nobelovih nagrad. Foto: Reuters

1,4 milijona dolarjev nagrade bo šla v roke ameriškima znanstvenikoma, Venkatramanu Ramakrishnanu in Thomasu Steitzu, ter njuni izraelski sodelavki Ada Jonatu, ki jim je uspelo pokazati, kako na ravni atomov delujejo ribosomi, ki so proizvajajo beljakovine.

"Ker so ribosomi pomembni za življenje, so tudi glavna tarča antibiotikov," je v izjavi zapisal Nobelov odbor pri Kraljevi švedski akademiji za znanost.

Trojica znanstvenikov je izdelala tridimenzionalne modele, s pomočjo katerih so pokazali, kako se različni antibiotiki vežejo na ribosome. Prav te modele zdaj znanstveniki uporabljajo pri razvoju novih antibiotikov. Švedska akademija je še pojasnila, da so znanstveniki s pomočjo rentgenske kristalografije določili mesta za vsakega od več sto tisoč atomov, ki sestavljajo ribosom.

Yonathova je četrta ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado za kemijo in prva po letu 1964. Lani so nagrado za kemijo prejeli Japonec Osamu Šimomura ter Američana Martin Chalfie in Roger Tsien.

Nobelovo nagrado za kemijo so od leta 1901 podelili 101-krat, prejelo pa jo je 157 znanstvenikov. Angleški biokemik Frederick Sanger je edini, ki jo je doslej prejel dvakrat, prvič leta 1958 in drugič leta 1980.

V petek znana nagrada za mir
V Stockholmu so v torek objavili imena dobitnikov letošnje Nobelove nagrade za fiziko, v ponedeljek pa nagrade za medicino. V četrtek bodo sporočili, kdo bo letos prejel Nobelovo nagrado za književnost, v petek pa bo znano, kdo bo letošnji Nobelov nagrajenec za mir. Nazadnje bodo prihodnji ponedeljek objavili še ime letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za ekonomijo.