Le celuloza, grafen in glina so potrebni za sestavo novega izolacijskega materiala. Foto: IJS
Le celuloza, grafen in glina so potrebni za sestavo novega izolacijskega materiala. Foto: IJS

Z Instituta Jožefa Stefana so sporočili, da je novi kompozitni material sestavljen iz obnovljivih poceni nanomaterialov - celuloze, grafenovega oksida in gline nanometrskih dimenzij in bi lahko dramatično znižal ceno toplotne izolacije stavb z visoko energijsko učinkovitostjo.

Toplotna izolacija stavb doprinese več kot 10 odstotkov prihranka celotne porabe energije. Toplotnoizolacijski materiali morajo biti mehansko trdni, slabi prevajalci toplote in pa tudi negorljivi. Slednja lastnost se navadno doseže oziroma izboljša z dodatkom halogeniranih spojin, ki pa so zelo strupene. Uporabljeni materiali morajo biti odporni na vlago, njihova uporaba preprosta, vizualna podoba pa se mora prilagoditi fasadi stavbe in ne sme posegati v elemente arhitekturne dediščine.

Ekipi znanstvenikov je vse to uspelo, saj so pene manj toplotno prevodne od zraka ter drugih toplotnoizolacijskih materialov. Drugače od t. i. stiropora, pri katerem je potreben dodatek strupenih snovi za izboljšanje negorljivosti, in aerogelov silicijevega oksida, ki so zelo krhki, pa so pripravljene tudi brez do okolja neprijaznih dodatkov, so negorljive in ultralahke, a mehansko izredno trdne.

Poleg vseh tehnoloških prednosti omenjenih pen bi lahko nizka cena uporabljenih naravnih materialov privedla do pomembnega koraka v trajnostnem razvoju in pozitivnem ekološko-energetskem učinku pri toplotni izolaciji stavb, so še zapisali.