Znanost in tehnologija
(9)
Potrošniške organizacije od tehnoloških velikanov zahtevajo ostrejši boj proti nezakonitim reklamam. Foto: BoBo

Dodaj v

Bruselj poziva tehnološke velikane k večji zaščiti uporabnikov

Google naj bi se najbolj približal zahtevam Bruslja
15. februar 2018 ob 13:41
Bruselj - MMC RTV SLO, Reuters

Evropska komisarka za pravosodje, pravice potrošnikov in enakost spolov Vera Jourova je Facebook, Twitter in Google pozvala, naj okrepijo prizadevanja za uskladitev svojih pravil in pogojev uporabe z evropsko zakonodajo. Predloge, ki so jih omenjena podjetja doslej poslala v Bruselj, je označila za nezadostne.

Po mnenju Bruslja in potrošniških organizacij je trojica podjetij le delno odgovorila na pomisleke glede njihove odgovornosti in glede načina, kako svoje uporabnike obveščajo o umiku vsebin ali prekinitvi pogodb.

Države članice so lani marca glede prej naštetih vprašanj zahtevale spremembe, med drugim imajo možnost, da podjetjem, ki kršijo pravila, izdajo kazni. "Pravila EU-ja, ki veljajo glede pravic potrošnikov, je treba spoštovati, in če podjetja tega ne počno, bi morala biti sankcionirana," je dejala evropska komisarka Vera Jourova. "Nekatera podjetja zdaj izboljšujejo svoje platforme, da bodo varnejše za potrošnike, je pa nesprejemljivo, da se to dogaja tako počasi." To po njenem potrjuje potrebo po novem dogovoru za zaščito potrošnikov.

Po pisanju različnih medijev naj bi Google z najnovejšim predlogom večinoma upošteval zahteve potrošniških organizacij, Facebook, predvsem pa Twitter pa sta le delno upoštevala navodila.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
tristokosmatih
# 15.02.2018 ob 13:56
Zmeden prispevek, v katerem sta pomešana dva pojma (pravice in varnost), ki se običajno medsebojno izključujeta.
Npr., če bi imel v stanovanju vseskozi policista, bi bil popolnoma varen, vendar bi bil neprestano pod nadzorom, kar bi kršilo pravico do zasebnosti.
wta
# 18.02.2018 ob 16:10
@MZ

Načela prostega trga nimajo nobene veze s kršenjem zakonodaje. Google, Facebook in Twitter lahko poslujeta v EU. Vendar v skladu z zakonodajo, ki velja za tudi za ostala podjetja.
mornar1310
# 15.02.2018 ob 14:31
Kako je opredeljen net neutrality v EU. Upam da se pri nas, v EU ne upoštevajo ameriška pravila, temveč Evropska glede net neutrality.
mb128
# 15.02.2018 ob 19:20
Večja zaščita?! Hm, iz vaših ust v božja ušesa. Za večjo zaščito lahko poskrbi kvečjemu vsak posameznik sam, čeprav je tukaj še ip s pomočjo katerega se da indificirati slehernika.
Bivši uporabnik
# 22.02.2018 ob 23:34
Bruselj poziva tehnološke velikane k večji zaščiti uporabnikov

aha, zdej pa bo.
Murko
# 21.02.2018 ob 13:32
Aha, pozive Bruslja bodo pa res resno jemali. Kajpada.
generacija56
# 17.02.2018 ob 11:05
Farsa.
Nekdo je nastopil novo službo in nima pojma.
Mora pa nekako opravičiti svojo prisotnost in veliko plačo.
Sistem je razsut. Obvladovan s strani koropracij, ki se počutijo nad bogom...
Šele tistega dne, ko bodo lobiste polovili in skurili na grmadi...
mdural.
# 16.02.2018 ob 09:19
eu ima svoja pravila:

link
MZ
# 16.02.2018 ob 11:06
V Bruslju spet nekaj nakladajo, ker jim očitno načela prostega trga niso čisto jasna. Pač -če vztrajate pri Googlu, Facebooku, Twitterju, itd, se bo pač treba sprijazniti, da imajo svoja pravila igre, ki jih pač narekujejo glavni financerji.

Če pa kaj ni v redu, pa ima Evropa še vedno priliko razviti svoj iskalnik in socialna omrežja, kot so to naredili Rusi z Yandexom in VK.com.
Kazalo