Zadnji izdelovalec videorekorderjev je proizvodnjo zaustavil zaradi pomanjkljive dobave sestavnih delov. Foto: Reuters
Zadnji izdelovalec videorekorderjev je proizvodnjo zaustavil zaradi pomanjkljive dobave sestavnih delov. Foto: Reuters

Funai Electric je v zadnjih letih največ svojih izdelkov prodal na kitajskem in severnoameriškem trgu, med drugim pod blagovno znamko Sanyo. V najboljših letih je Funai prodal do 15 milijonov naprav letno, lani pa je po vsem svetu prodal 750 tisoč videorekorderjev.

"Podjetje, ki je za nas izdelovalo dele, je sporočilo, da je zanje to pretežko s tako majhno prodajo, zato so proizvodnjo ustavili, kar je tudi nas privedlo do odločitve - brez teh delov jih ne moremo več proizvajati," je povedal tiskovni predstavnik Funaija. Ob koncu meseca bo podjetje, ki videorekorderje izdeluje že od leta 1983, svojo proizvodnjo dokončno zaprlo.

Videorekorderji so bili izredno priljubljeni v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, pozneje pa so jih začeli izpodrivati DVD in druge naprednejše tehnologije. Panasonic se je iz proizvodnje umaknil že pred leti, s tem pa je Funai menda ostal edini na svetu, ki jih je še izdeloval.

Sicer pa so v podjetju še dodali, da se spopadajo s poplavo klicev zaskrbljenih kupcev, ki še imajo videokasete in svojih spominov še niso presneli na digitalne diske.