Nagrajenci so priznanja prijeli iz rok Mojce Kucler Dolinar. Foto: RTV SLO
Nagrajenci so priznanja prijeli iz rok Mojce Kucler Dolinar. Foto: RTV SLO
Mojca Kucler Dolinar
Ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je bila slavnostna govornica na podelitvi. Foto: RTV SLO

Zoisovo nagrado za življenjsko delo na področju jezikoslovja je prejel akademik prof. dr. Janez Orešnik, ki je na Slovenskem razvil jezikoslovno skandinavistiko in splošno jezikoslovje s poudarkom na slovenščini ter usmerjal raziskovanje generativne slovnice kot vodilne jezikoslovne šole, pri uporabnem jezikoslovju pa je poudarjal sociolingvistična vprašanja in manjšinsko problematiko.

Orešnik je redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, gostujoči profesor na številnih evropskih in ameriških univerzah in predsednik znanstvenega sveta Inštituta za slovenski jezik. Objavil je 245 del, s svojim znanstvenim delom pa še vedno širi ugled slovenskega jezikoslovja v svetu in pomembno prispeva k razvoju slovenskega jezikoslovja.

Dobitniki Zoisovih nagrad in priznanj
Zoisovo nagrado za vrhunske znanstvene in razvojne dosežke so prejeli Svjetlana Fajfer na področju fizike osnovnih delcev, Sandi Klavžar na področju matematike in Ivan Bratko na področju umetne inteligence.

Zoisovo priznanje za pomembne dosežke pa so dobili Viktor Kabanov na področju fizike trdne snovi, Borut Štrukelj na področju farmacevtske biotehnologije, Jože Balič na področju proizvodnih tehnologij in sistemov, Janko Jamnik na področju znanosti o materialih in Peter Dovč na področju genetike živali.

Dva nova ambasadorja znanosti RS
Priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije sta prejela Andrej Šali, ki v svetu velja za enega najuglednejših strokovnjakov za računalniško strukturno biologijo in bioinformatiko, in Jože Pirjevec, ki je eden najpomembnejših evropskih poznavalcev zgodovine jugovzhodne Evrope in slovenske zgodovine zadnjih sto let.

Podelili so tudi Puhovo priznanje
Puhovo priznanje za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso so prejeli Tomaž Kosmač, Ljubo Marion, Aleš Dakskobler, Iztok Zagožen in Čedomir Oblak za keramični zatiček iz cirkonijevega oksida za estetsko fiksnoprotetično oskrbo zob, Franc Dolenc za produktno linijo za krmilno raven SI3000 MSCP in produktno linijo za dostopovno raven SI3000 MSAP ter Igor Mekjavić, Borut Lenart, Jože Opeka, Bogomir Vrhovec in Mitja Babič za toplotni maneken s simulatorjem znoja in hoje.