Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Točke se povežejo med seboj in skupaj tvorijo brezžično omrežje
  • V domače omrežje uporabnika drugi ne morejo
Računalnik
Uporabnik, ki se priklopi na omrežje, se ne priklopi na posameznikovo točko, pač pa na celotno omrežje Wlan Ljubljana. Foto: Thinkstock
Računalnik
Omrežje Wlan Ljubljana sestavljajo posamezniki in posameznice z namenom medsebojne pomoči in sodelovanja. Foto: Reuters

Dodaj v

Postanite del neodvisnega ljubljanskega internetnega omrežja

Wlan Ljubljana si prizadeva razširiti brezplačni brezžični dostop do interneta
18. april 2010 ob 18:06
MMC RTV SLO

Wlan Ljubljana je odprto brezžično omrežje, ki se mu lahko pridruži vsak Ljubljančan, pa tudi prebivalec kakšnega drugega kraja, ki je pripravljen sodelovati.

Osnovni namen Wlan Ljubljana je postaviti odprto in prosto dostopno računalniško omrežje, torej brezžični dostop do spleta na čim več mestih, ki bi se na koncu spojila v neprekinjeno omrežje. V okviru projekta poteka akcija Odpri okno, ki uporabnike in uporabnice spodbuja k postavitvi lastne točke.

Wlan Ljubljana samostojno tako brezplačno ponuja usmerjevalnik (ang. router), ki ga uporabnik prejme, da ustvari lastno točko. Lahko pa uporabnik uporabi svoj usmerjevalnik (prednost pri dodeljevanju brezplačnih usmerjevalnikov imajo namreč zanimivejše lokacije) in tako širi omrežje. K usmerjevalniku sodi tudi skrbnik, ki uporabniku pomaga postaviti točko.

Točke se povežejo med seboj in skupaj tvorijo brezžično omrežje
Snovalci omrežja Wlan Ljubljana opozarjajo, da za postavitev točke ni potreben njen priklop na splet. Točke so namreč narejene tako, da se med seboj povezujejo in skupaj tvorijo brezžično omrežje, ki se kot celota povezuje naprej v druga omrežja. Lahko pa se uporabnik odloči za priklop neposredno na splet in ga uporabi za redundantno povezavo v omrežje ter s tem omogoča njegovo večjo stabilnost. Povezljivost omogoča tudi takrat, ko v okolici točke ni drugih točk, oziroma ko sosednje točke izpadejo iz delovanja.

V tem primeru bi ljudje, ki se priklopijo na omrežje, res uporabljali posameznikovo internetno povezavo, a je mogoče porabo povezave spremljati na podstrani točke, mogoče pa je celo nastaviti omejitev količine porabe. Na skrbi uporabnikov zaradi morebitne zlorabe internetne povezave, pa odgovarjajo, da točke Wlan Ljubljana omrežja uporabljajo internetno povezavo le za to, da se prek interneta povežejo v omrežje, torej z drugimi točkami.

V domače omrežje uporabnika drugi ne morejo
Točke komunicirajo prek interneta samo z VPN-strežniki, kar pomeni, da do zlorabe povezave ne more priti. Uporabnik, ki se poveže v omrežje, do spleta dostopa tako, da se njegove povezave na internetno omrežje najprej posredujejo v Wlan Ljubljana omrežje, nato pa se posredujejo do namenskih strežnikov, ki jih pošljejo na splet. Povezava tako ne dovoljuje nobenih drugih povezav v kakšno domače omrežje uporabnika.

Wlan Ljubljana ima nastavljeno zaščito, a tudi sami priznavajo, da je ta varna le, dokler nekdo ne vdre v prvo točko. Da pa se to ne bi zgodilo, v omrežju skrbijo z razvojem varnih sistemov, so še zapisali na spletnih straneh.

A. M., *
Prijavi napako
Komentarji
mmitar
# 18.04.2010 ob 22:05
Vau, super. Članek o našem wlan ljubljana omrežju. :-)

Priporočam, da si preberete tudi naša pogosta vprašanja (z odgovori!), ker nekaj tu omenjenih stvari je odgovorjeno že tam.

Uporabni so vsi routerji, na katere lahko damo Linux. In to je tudi precej teh najbolj razširjenih routerjev, ki se dobijo v vsaki trgovini z računalniškimi zadevami. Naša želja je, da se lahko uporabijo ravno ti poceni routerji, ki jih imamo ponavadi doma. Draga omrežja lahko gradi kdo drug. ;-) Tako da lahko vsak poskusi svoj takšen router v delovanju v našem omrežju in če mu potem ni všeč, lahko vrne nazaj to, kar je imel prej nameščeno na njem.

Prav tako se lahko na routerjih potem omeji koliko gostujoče povezave se sme uporabljati. Če že ravno nimaš optike.

Glede tega, če je to pravi pristop ali ne, pa se moramo prvo vprašati, kaj je sploh namen takšnega omrežja. Sigurno ne more zagotavljati stabilne in hitre povezave vsem. Lahko pa ponuja možnost priklopa, ko si ravno nekje zdoma in potrebuješ kakšno informacijo. Ali pa si študent, ki se je ravno vselil v novo stanovanje. Ali ... Skratka, v tistih žal prepogostih malih primerih, ko ti bi ta možnost prav prišla. Hkrati pa omrežje ni le možnost priklopa na Internet, ampak si želimo, da bi postal tudi medij v katerem bi lahko uporabniki ponujali svoje vsebine in storitve. Torej odprto (brezžično) računalniško omrežje v polnem pomenu te besede.

In koliko deluje ta pristop lahko pove tudi kdo od trenutno že več kot 32000 uporabnikov (ne enoličnih), ki so se prijavili na naše omrežje.
sqjam
# 18.04.2010 ob 21:24
@ kdotko

Dejstvo je da folk to že počne !
Domnevam, da se da tud dokaj brez problema nastavt pasovno širino vsakemu uporabniku ter prepove uporaba npr torrentov.
moonylink
# 18.04.2010 ob 18:20
zanimivo
ancient
# 19.04.2010 ob 10:29
Citiram: "Če nimaš dostopa do interneta v lastnem domu si smatran kot totalen revež. Torej je internet nekaj tako pomembnega za naše življenje kot so oblačila, elektrika, plin, hrana, voda itd. "
S tem se seveda ne strinjam. Sicer nikakor ne smatram, da je internet nepotreben, vendar ga 80% uporabnikov uporablja le zaradi zabave, kar v večini primerov pomeni, da se drugače sploh ne znajo več zabavati in zato posledično brez interneta ne morejo živeti.
Torej bi bilo bolj smiselno reči, da je "revež" tisti, ki tako razmišlja...
mmitar
# 18.04.2010 ob 23:24
Na slikah imamo takšne večje točke. Se pa uporabljajo le routerji. Pač odvisno kakšne so možnosti. Torej lahko kdo preprosto uporabi svoj obstoječ router, pa ugotovi, da mu je omrežje všeč in se potem odloči, da bo dodal še zunanjo anteno, jo postavil na balkon, streho ... Pač možnosti je veliko.

Prav tako pa nam ni (trenutno) glavni interes delati dolgih povezav (ki ne služijo ravno veliko ljudem v njihovi okolici), ampak predvsem pokrivati prostor in prostore. Tako da tudi če uporabljamo antene, uporabljamo večinoma takšne, ki pokrijejo prostor.

V vsakem primeru pa poskušamo uporabiti vse, kar lahko. In vse koristi in je uporabno.
Bivši uporabnik
# 18.04.2010 ob 18:25
hmm, mislim, da za te finte navadni ruter ne bo dovolj (tako zaradi jakost oddaje in sprejema, pa še kaj), ali pač?
mmitar
# 19.04.2010 ob 14:21
Z atenskim in tudi veliko drugimi omrežji po Evropi sodelujemo. (Če se prijaviš na naše omrežje, lahko dostopaš tudi do vsebin in storitev nekaterih izmed teh omrežij in obratno.)

Stankoman, promet ni nič manj ali bolj zaščiten kot pri "navadnem" priklopu, ki ti ga ponujajo Internetni ponudniki. Če želiš varnost, moraš zanjo sam poskrbeti z uporabo varnih (kriptiranih) povezav, kot recimo HTTPS. To je dober nasvet vedno, saj se nikoli ni dobro zanašati na varnost infrastrukture, ki jo uporabljaš (saj nikoli ne veš, kdaj se ti kdo postavi vmes in ti prestreza tvoje podatke). Seveda pa je tudi vprašanje, kako varnostno kritična je tvoja uporaba računalnikov in računalniških omrežij. Varnost je pač trade-off med različnimi stvarmi, enostavnostjo uporabe, uporabnostjo, ceno ... Eden bolj varnih računalnikov je izklopljen računalnik, ampak ta recimo ni najbolj uporaben.
elgreco
# 19.04.2010 ob 09:47
poglejte si kako v Atenah dela podoben Free wlan sistem:

http://wind.awmn.net/?page=nodes
Matech
# 19.04.2010 ob 09:12
Akcija najverjetneje ne bo uspela, ampak jo popolnoma podpiram. Podiram jo zato, da bodo začeli ljudje razmišljati o internetu ne kot o luksuzni dobrini, ampak kot o eksencilani dobrini. Kdo pa še zaznava internet kot luksuz. Če nimaš dostopa do interneta v lastnem domu si smatran kot totalen revež. Torej je internet nekaj tako pomembnega za naše življenje kot so oblačila, elektrika, plin, hrana, voda itd. Podjetja, ki zagotavljajo internet, pa postavljajo enormne cene (za nekakovostne storitve) in si kujejo enormne dobičke. Država bi morala omejiti cene interneta, omejiti delovanje slovenskega monopolista - Siola (v našem kraju naprimer ne moremo izbirati med T2 in Siolom, zato nam ne ostane drugega, da plačujemo dvakrat več za isto storitev kot pri T2ju) in omogčoiti dostop do interneta vsem prebivalcem. Internet bi morali postaviti v rang z dobrinami kot sta voda in elektrika.
mmitar
# 18.04.2010 ob 23:27
Ehm, mislil sem napisati: Se pa uporabljajo tudi le routerji.
Bivši uporabnik
# 18.04.2010 ob 23:07
mitar, mislil sem racimo na sprejem ipd, kolkr vidim, jih ima kr precej dodatne antne ipd, to sem mislil pod ruterji. ne prdstavljam si glih recimo prenos na par km s tisto antenco na ruterju.
Galaxy
# 24.04.2010 ob 14:33
No končno ... Da bodo desničarji iz tega portala končno lahko začeli stavkati iz laptopi pred parlamentom, ker drugače se ločiti za par ur od računalnika je prevelik zalogaj :D
nolanded
# 20.04.2010 ob 11:04
To je torej nekaj takega kot fonera https://www.fon.com/en/

Klinc pa FONERA. Pol pa pol folka nima vklopljenga ruterja pa si ti lahk še tako točko postavu k pa nujn rabiš so pa vse FONERE na OFF.

Neki se more pogruntat d bo disciplina. Pa tak ko v ZDA da po prometnice pokrite pa okolice glavnih zbirališč, da se WiFi naprava kr preklapla tak ko bazne postaje ...
Stankoman
# 19.04.2010 ob 12:10
Me kdo razsvetli, zakaj ne bi packet sniffali ?
Binder Dandet
# 19.04.2010 ob 09:48
"Internet bi morali postaviti v rang z dobrinami kot sta voda in elektrika."

S tem se pa nikakor ne morem strinjat. Voda neposredno in elektrika posredno (ker omogoča kuhanje, torej pripravo hrane) sta dobrini, ki omogočata zadovoljevanje najbolj osnovne od vseh človeških potreb, prehranjevanje.

Internet omogoča dostop do informacij. Tistim, ki želijo do njih dostopati. Zaenkrat še vedno ne več kot 2/3 ljudi uporablja internet (pa že to zna bit pretirana cifra).
Nekdopac
# 18.04.2010 ob 22:35
To je torej nekaj takega kot fonera https://www.fon.com/en/
lo_pa_ta
# 18.04.2010 ob 23:27
se ena zmaga ljubljane...

zoki 4 ever
kdotko
# 18.04.2010 ob 20:50
Kiberpipa

Gospoda Manojlovic in Milutinovic sta predstavila trenutno stanje WLANa v Ljubljani in Novi Gorici, ki pa je po moji oceni preveč nekoherentno ali celo neuporabno. Ideja je, da vsak, ki ima doma wireless router dovoli so-uporabo tudi naključim mimoidočim. S tem vidim vsaj dve napaki. Prva je to, da je komunizem utopija in da niso vsi tako “dobrodušni”, da bi to tudi počeli, druga pa je dejstvo, da so routerji, katere kupujemo za doma v tem obsegu žal neuporabni. Brez težav si namreč predstavljam npr 10 uporabnikov nekje v bližini Prešernovega trga, ki bi ali zabasali celotno pasovno širino na razpolagi ali se bolj verjetno ubili router, ker ne bi bil sposoben tega podpreti.
branvan3000
# 18.04.2010 ob 19:33
taka ideja je obsojena na propad že, če pomislim na nacionalni karakter slovencev
dwyane wade
# 18.04.2010 ob 20:04
ja kaj če ti en gre loadat film, maš pol čis počasn net
Kazalo