Fotosinteza je pomemben dejavnik pri urejanju stabilnosti ozračja. Foto: BoBo
Fotosinteza je pomemben dejavnik pri urejanju stabilnosti ozračja. Foto: BoBo

Raziskovalci iz laboratorija Lawrencea Berkleyja ter univerze Kalifornije Berkley so sestavili hibridni sistem iz polprevodniških nanožic ter genetsko spremenjenih bakterij, ki oponaša naravni fotosintezni proces, piše portal ScienceDaily. Sistem tako ob pomoči sončne energije lahko iz zmesi ogljikovega dioksida in vode sintetizira acetat, ki je trenutno najpogosteje uporabljan gradnik v biosintezi.
"Prepričani smo, da je naš sistem revolucionaren skok naprej na področju umetne fotosinteze," je dejal Pejdong Jang, eden izmed vodilnih avtorjev študije.

Segrevanje ozračja zaradi prevelikih količin ogljikovega dioksida je trenutno namreč ena najbolj perečih težav celotnega sveta. Raziskovanje tehnologij za ločevanje ogljikovega dioksida, preden ta vstopi v ozračje, je sicer v razmahu, a vse različice zahtevajo njegovo shranjevanje, kar prinaša dodatne ekološke izzive.

Iz ogljikovega dioksida plastika, zdravila, gorivo …
Umetna fotosinteza pa te težave rešuje, saj ulovljeni ogljikov dioksid porabi za uporabne namene. Pri 0,38-odstotni konverziji sončne svetlobe po 200-urni obsevanosti, kar je približno enako učinkovitosti lista, je znanstvenikom uspelo doseči tudi dobre iznose kemijskih molekul, proizvedenih iz pridobljenega acetata. Pridobiti pa jim je uspelo butanol (bencinu podobno gorivo), amorfadien (osnova za antimalarik artemizinin) ter biorazgradljivo plastiko PHB.
Trenutno ekipa dela pri sistemu, ki bo dosegel triodstotno konverzijo, ko pa bodo dosegli 10-odstotno učinkovitost za zmerno ceno, bo sistem nared tudi za komercialno uporabo, je še napovedal Jang.