Novost, imenovana PEN. Pa je tudi prihodnost? Foto: Olympus
Novost, imenovana PEN. Pa je tudi prihodnost? Foto: Olympus
Kreativni načini so simpatična popestritev, a izkušeni fotografi bodo vseeno raje prisegli na računalniško obdelavo. Foto: Olympus

Reklamirajo jih namreč kot idealno kombinacijo digitalnih fotoaparatov (t. i. "trotl" aparatov) in bolj profesionalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov (DSLR). Od prvih so vzeli lahkost, velikost in preprostost uporabe, od drugih pa kakovost posnetkov (PEN se ponaša z 12 milijoni pikslov).
Razlika je v tem, da nimajo zrcala. Po napovedih poznavalcev naj bi bili tovrstni fotoaparati prihodnost in naj bi postopoma zamenjali vse DSLR-aparate.
Mi smo preizkusili olympus PEN E-PL1.
Praktična velikost
Odprava na treking. Dilema: velik in težak "pravi" fotoaparat (DSLR) ali mala škatlica z nostalgičnim videzom, ki spominja na analogne fotoaparate izpred 40 let.

Ko ocenim svoje kondicijo za od 5- do 8-urno hojo s polnim nahrbtnikom, je odločitev na dlani: z mano gre fotoigračka. Z zloženim objektivom in odstranjenim iskalom je fotoaparat tako majhen, da gre skoraj v obpasno torbico.

In že smo v središču dogajanja. Motivi se nizajo prehitro za preizkus ART- in SCN-načinov. Po preizkušenem receptu izberem nastavitev A in z gumbom prilagajam velikost zaslonke od 4 do 13, odvisno od svetlobe in želje po majhni oz. veliki globinski ostrini.
Minusi
Iskalo je za SLR-kamere vajenega fotografa precej bedno, a se ga navadim. Precej težav imam z ostrenjem v AF-načinu. Zlasti, če predmet ostritve ni v prvem planu. Naslednja težava: hitrost shranjevanja in prižiganja fotoaparata. Če nimam prsta na sprožilcu, mi polovica motivov uide.
Dokaj kakovostni posnetki pri srednje visokih IS-vrednostih. Sicer enostavno in razumljivo izbiranje nastavitev skozi meni in prek ohišja, a katastrofalna napaka zaradi preveč lahko dostopne nastavitve beline, ki se mi je nenadoma premaknila, posledično pa je bila cela serija posnetkov sivomodra.

Kreativni načini fotografiranja pridejo v poštev zelo redko – porabijo namreč ogromno časa in baterije, njihova uporaba je zato mnogo smotrnejša prek računalniških programov, ko je tudi lažje oceniti, kateri efekt ustreza motivu.

Sklep: zaradi velikih prednosti v teži in velikosti je izbira PEN-a kot popotniškega fotoaparata kljub vsem pomanjkljivostim ustrezna. Morda je optimum ta aparat z objektivom 14-150 mm, ki se ga da dokupiti.