Prenosni telefon je dragocen pripomoček in za mnoge okno v svet. Foto: Reuters
Prenosni telefon je dragocen pripomoček in za mnoge okno v svet. Foto: Reuters

Odziva ni bilo, Telekom in Simobil pa sta se po posredovanju uredništva oddaje Posebna ponudba, ki jo lahko gluhi in naglušni gledalci spremljajo tudi v slovenskem znakovnem jeziku, vendarle odločila, da bosta do konca poletja gluhim in naglušnim ponudila nove pakete, ki bodo zadostili vsem njihovim potrebam.

Svet za elektronske komunikacije ugotavlja, da slovenski izvajalci javnih komunikacijskih storitev mobilne telefonije ne ponujajo naročniških paketov, prilagojenih potrebam gluhih in naglušnih porabnic in porabnikov, ki bi se ravnali po tujih dobrih praksah na tem področju. "Predlagamo, da se gluhim ponudi bistveno več podatkovnega prenosa, in to po dostopni ceni. Ko smo pogledali podatke, kako je v drugih državah, smo odkrili primere dobre prakse. Paketi bi morali vsebovati takšno količino zakupljenega podatkovnega prometa, ki bi omogočal brezskrbno uporabo videoklicev, to je 25 GB," je pojasnil predsednik Sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf in dodal, da se kljub njihovemu pozivu nobeden od operaterjev ni odločil za posebno ponudbo za gluhe.

Paketi trenutno niso dovolj prilagojeni potrebam gluhih
Telekom Slovenije in Simobil sicer že zdaj ponujata posebne pakete in ugodnosti pri mobilnih paketih za gluhe in naglušne, vendar številni gluhi naročniki trdijo, da niso dovolj upoštevane njihove resnične potrebe. "Januarja in februarja sem prejel visok račun, približno 85 evrov so mi zaračunali. Bil sem presenečen in šokiran, vprašal sem se, od kod tako visok znesek. Največ uporabljam prenos podatkov in videotelefonijo," je za oddajo Posebna ponudba povedal Marjan Repše. Podobne izkušnje ima tudi Berta Giuliatti: "Prvič sem dobila visok račun že lani, ko sem dobila nov prenosni telefon. Račun je bil 32 evrov." To je za našo gledalko odločno preveč, saj ima nizko pokojnino in takega stroška ne zmore. "Gluhi smo socialno ogroženi in zelo težko plačamo visoke račune za telefon. Največ uporabljamo videotelefonijo, sporočil niti ne, telefonirati pa sploh ne moremo. Smo izolirani, ker ne moremo komunicirati z zunanjim svetom," pravi Jože Kočevar. "Sedanji paketi so sicer bogatejši po vsebini storitev, vendar so neprilagojeni, ker vsebujejo storitve, ki jih gluhi sploh ne morejo uporabljati, ter premalo tistih, ki jih potrebujejo," je opozoril Dušan Caf.

Telekom Slovenija in Simobil prisluhnila potrebam gluhih
Na Telekomu Slovenija gluhim trenutno sicer ponujajo paketa Gluhi in Gluhi plus. Vendar prvi ne vključuje prenosa podatkov, drugi pa le 3 GB, kar je za potrebe gluhih odločno premalo. Na Simobilu osebam z okvaro sluha ta hip ponujajo 30-odstotni popust na vse storitve in izdelke, T2 posebnih ponudb za gluhe uporabnike nima, na Telemachu pa so, kot pravijo, zaradi pomanjkanja zanimanja ponudbo, prilagojeno gluhim, opustili. A vse kaže, da bo za gluhe in naglušne uporaba prenosnega telefona kmalu vendarle cenejša in dostopnejša. Telekom Slovenija in Simobil bosta na pobudo oddaje Posebna ponudba upoštevala priporočilo Sveta za elektronske komunikacije in oblikovala posebne, zanje dostopnejše pakete. "Upoštevali bomo potrebe in specifiko gluhih uporabnikov, tako da bomo razmišljali o taki količini prenosa podatkov, ki jo potrebujejo. Do konca poletja bodo uporabniki imeli na voljo tak paket," je povedal Andrej Božič iz Telekoma Slovenija. Miran Razoršek iz Simobila, ki bo v svojo ponudbo prav tako vključil poseben paket za gluhe, pa je dejal, da se bodo povezali z Zvezo gluhih in naglušnih Slovenije in skupaj poiskali ustrezno rešitev: "Oblikovali bomo paket, ki bo vseboval količine, ki jih gluhi potrebujejo. Pričakujejo ga lahko do konca poletja."

Telefon je dragocen pripomoček
"Da bi lahko bolje razumeli, kako pomembna je možnost uporabe prenosnega telefona za osebe z okvaro sluha, je morda pomembno poznati podatek, da je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije gluhota ena izmed najtežjih oblik invalidnosti, saj človeka zelo prizadene tako v intelektualnem kot v socialnem in komunikacijskem smislu. Zato so telefoni vitalnega pomena za osebe z okvaro sluha. Telekom Slovenija in Simobil sta s to ponudbo izkazala veliko družbeno odgovornost," je povedala Tina Grošelj z Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, sicer tudi urednica oddaje Prisluhnimo tišini. Prenosni telefon pa gluhim omogoča tudi spremljanje številnih vsebin na spletu. "Kot zanimivost lahko povemo, da tudi vašo oddajo lahko v živo spremljajo na spletu, sicer pa imajo na spletu na voljo tudi slovar slovenskega znakovnega jezika, spletno televizijo za gluhe in naglušne, ne nazadnje pa tudi zelo obsežen spletni arhiv RTV Slovenija, torej RTV 4D, kjer je 10 tisoč vsebin že na voljo s podnapisi ali tolmačem ali obojim hkrati. Tukaj so potem še vsebine, ki sežejo onkraj meja. Številne evropske države pripravljajo tako informativni kot zabavni program za osebe z okvaro sluha v znakovnem jeziku, torej je prenosni telefon res dragocen pripomoček in za mnoge okno v svet," je še dodala Tina Grošelj.

Vesna Pfeiffer, Portal Dostopno