Putin je iz Vostočnija prek videopovezave nagovoril astronavte na Mednarodni vesoljski postaji. Foto: Reuters
Putin je iz Vostočnija prek videopovezave nagovoril astronavte na Mednarodni vesoljski postaji. Foto: Reuters

Ruski predsednik si je ob 52. obletnici prvega poleta Jurija Gagarina v vesolje ogledal gradbišče ruskega vesoljskega centra Vostočnij na daljnem vzhodu države ob kitajski meji, s katerim želi Moskva prekiniti odvisnost svojih vesoljskih poletov od vesoljskega izstrelišča v Bajkonurju v Kazahstanu.

Rusija ima Bajkonur v najemu do leta 2050, kar jo na leto stane 115 milijonov dolarjev, in prav visoka najemnina je bila razlog za nekaj iskric med Rusijo in Kazahstanom v zadnjem času.

Izgradnja izstrelišča Vostočnij naj bi stala 10 milijard dolarjev, vendar Putin zagotavlja, da bo izstrelišče v kazahstanskih stepah še naprej v njihovem najemu, čeprav ga je po njegovih besedah že načel zob časa.

Rusija ima sicer nekaj manjših vesoljskih izstrelišč, toda ruska vesoljska agencija človeške posadke na Mednarodno vesoljsko postajo pošilja le iz Bajkonurja. Prva izstrelitev vesoljskega plovila z Vostočnija je načrtovana za leto 2015, medtem ko naj bi prvi astronavti od tam poleteli leta 2018.

Vesolje ponuja razmislek o prihodnosti
Putin je izrazil upanje, da bodo novo izstrelišče uporabljale tudi ZDA in Evropa. "Močno upam, da ga ne bodo uporabljali le naši strokovnjaki, ampak tudi kolegi iz ZDA, Evrope in drugih držav," je dejal ruski predsednik in dodal, da je "vesolje območje aktivnosti, ki nam dovoljuje pozabiti na vse zahtevne mednarodne odnose ... in ne razmišljati o problemih, ampak o prihodnosti".

Po upokojitvi raketoplanov ameriška vesoljska agencija Nasa za polete v vesolje zdaj uporablja ruske rakete in izstrelišče v Bajkonurju. Nasa plača za vsak polet posebej, medtem ko Rusija plačuje najem in vzdrževanje Bajkonurja.

Rusija namerava do leta 2020 za vesoljske raziskave nameniti okoli 50 milijard dolarjev, potem ko je bila vesoljska industrija po razpadu Sovjetske zveze dolgo podhranjena. "Jasno je, da mora Rusija v 21. stoletju ohraniti svoj status vodilne vesoljske sile," je dejal Putin.