Znanost in tehnologija
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 13 glasov Ocenite to novico!
Portal OneGeology
Geološko karto celotnega sveta si lahko zdaj ogledate na spletu na portalu OneGeology. Foto: http://portal.onegeology.org/
Pomen projekta je po mnenju nacionalnega geološkega zavoda tudi v luči geološko pogojenih nevarnosti, kot so zemeljski plazovi, potresi, vodonosniki in viri onesnaženj. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Prvič na enem mestu geološka karta sveta

Na spletu je nastal portal OneGeology
6. avgust 2008 ob 10:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na Svetovnem geološkem kongresu bodo uradno sprožili spletni portal OneGeology, kjer bo prvič mogoče dobiti geološke podatke celotnega sveta.

V projektu OneGeology (EnaGeologija) nastopa 99 organizacij iz 80 držav, med njimi tudi Geološki zavod Slovenije.

"Na prvi pogled morda nič nenavadnega, v resnici pa gre za pravi preobrat v dostopu do podatkov, ki so bili doslej zaradi zakonodajnih ovir ali korporativnih interesov težje dostopni," je dejal vodja projekta za Slovenijo Miloš Bavec, ki je na nacionalnem geološkem zavodu odgovoren za geološko karto.

OneGeology namreč pomeni tudi vhodna vrata do podrobnejših geoloških podatkov v lasti posameznih držav ali agencij.

Portal v pomoč pri reševanju žgočih vprašanj sodobne družbe
Kot poudarjajo na zavodu, bo dosegljivost geoloških podatkov preko državnih meja nedvomno v pomoč ob reševanju žgočih vprašanj sodobne družbe, kot so podnebne spremembe in rast prebivalstva. Poleg tega je pomen projekta tudi v luči t. i. geološko pogojenih nevarnosti, kot so zemeljski plazovi, potresi, vodonosniki in viri onesnaženj.

Projekt bo stekel v času in pod okriljem mednarodnega leta Zemlje.

Sočasno z omenjenim projektom bodo 12. septembra v Rimu uradno začeli pripravo projekta OneGeology - Europe, s katerim bodo skušali pripraviti usklajeno geološko karto Evrope. Projekt, za katerega je sredstva zagotovila Evropska unija, bo po Bavčevih napovedih dokončan v dveh letih.

Geološko karto sveta si lahko ogledate na portalu OneGeology.

Svetovni geološki projekt OneGeology se je uradno začel marca 2007 s podpisom Brightonskega dogovora v mestu Brighton v Veliki Britaniji. Temeljni namen projekta je zagotoviti javen spletni dostop do geoloških kart in geoloških podatkov vseh držav sveta merila 1 proti milijon, so še pojasnili na geološkem zavodu.
Prijavi napako
Komentarji
Oglasno sporočilo
link
Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev
21. maj 2018 ob 08:30 Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev Slastnega “piščanca po ptujsko” najbrž vsi poznamo, izvira iz našega najstarejšega mesta, kjer ptujsko perutninarsko podjetje z več kot 110- letno ...
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo