Ruska vesoljska psička je v vesolje poletela v takšnem satelitu. Foto: EPA
Ruska vesoljska psička je v vesolje poletela v takšnem satelitu. Foto: EPA

3. novembra 1957 je takratna Sovjetska zveza z vesoljskega izstrelišča Bajkonur izstrelila umetni Zemljin satelit Sputnik 2. Sputnik 2 je tehtal 508 kilogramov, Sovjeti pa so ga izstrelili le mesec dni za Sputnikom 1.

S Sputnikom 2 je v vesolje potovala tudi psička Lajka, zraven pa še merilne naprave. Sputnik je okoli Zemlje s hitrostjo 29.000 kilometrov na uro krožil šest dni, zelo natančni pripomočki pa so na Zemljo oddajali podatke o Lajkinem dihanju, utripu srca, krvnem pritisku in količini zraka, ki ga je Lajka sprejemala.

Lajkini podatki bistveni za nadaljnji razvoj
Podatki, ki jih je shranil Sputnik, so bili za znanstvenike zelo dragoceni, saj so dokazali, da se živo bitje lahko prilagaja tako veliki hitrosti in da lahko preživi v breztežnostnem prostoru. Ker vesoljska tehnologija takrat še ni poznala ustreznih kapsul za vrnitev, je Lajka po nekaj dneh umrla in se ni nikoli vrnila za Zemljo, Sputnik 2 pa je, potem ko je izpraznil svoje baterije, okoli Zemlje krožil še do 14. aprila 1959, takrat pa ob vstopu v zemeljsko ozračje eksplodiral.

Lajka je bila edina žival, ki so jo znanstveniki poslali v vesolje. Vedeli so, da bo poginila, pred svojo vesoljsko kariero in veliko slavo je bila le moskovski potepuški pes. Kot prva vesoljska potnica ima psička danes spominsko ploščo na ruskem inštitutu za letalstvo in vesoljsko medicino.