Kritiki so bili zelo skeptični do definicije in metod raziskovalne skupine. Foto: Matija Lukić
Kritiki so bili zelo skeptični do definicije in metod raziskovalne skupine. Foto: Matija Lukić
false
Veliko psihiatričnih ustanov uporablja umetnost kot terapevtsko metodo. Foto: BoBo

Raziskovalci z londonskega King's Collegea so v svoji raziskavi ugotovili, da geni, ki vplivajo na tveganje, da posameznik razvije določene psihične motnje, kot je npr. shizofrenija ali bipolarna motnja, lahko napovejo tudi, kako ustvarjalen bo ta posameznik, piše portal IFL Science.

V študiji so najprej zajeli genetske podatke 86.000 Islandcev, pri čemer so ugotovili, da je, če se določene genetske variacije pogleda skupaj, mogoče napovedati psihozo. Te kombinacije so, ugotavlja študija, prav tako podvojile povprečno tveganje za shizofrenijo in za tretjino povečale tveganje bipolarne motnje.

Nato so pregledali še pojavnost teh genetskih variacij v ustvarjalnih posameznikih - plesalcih, pisateljih in igralcih, ki so bili člani umetniških združenj. Omenjene variacije so bile pri članih teh združenj 17 odstotkov pogostejše kot pri nečlanih.

Da bi pridobili še dodatne podatke, so raziskavo nato razširili na 35.000 vzorcev iz Švedske in Nizozemske. Tokrat so uporabili vprašalnik in odkrili, da je bila pri tistih, ki so sebe dojemali kot bolj ustvarjalne, 25 odstotkov večja verjetnost, da bodo imeli omenjene genetske variacije.

Prerešetali izsledke
A kritiki so hitro poudarili, da je ta povezava tako šibka, da je bolj ali manj zanemarljiva. Genetske variacije so namreč pojasnile šest odstotkov primerov shizofrenije in le odstotek bipolarnih motenj. Te iste genetske variante so ob tem lahko pojasnile zgolj 0,25 odstotka variacij v ustvarjalnih sposobnostih ljudi.

Kritizirana je bila tudi definicija ustvarjalnosti, saj da članstvo v umetniških združenjih vnaprej ne določa, ali je posameznik ustvarjalen. Prav tako je bilo izpostavljeno, da številne psihiatrične bolnišnice uporabljajo umetnost kot terapevtski pristop in zato bi tiste z duševnimi motnjami lahko bolj privlačili t. i. ustvarjalni poklici; to pa bi lahko izkrivilo podatke.