Rakava obolenja so izredno stara. Foto: MMC RTV SLO
Rakava obolenja so izredno stara. Foto: MMC RTV SLO

"Pri iskanju porekla gena raka, ki povzroča tumorje, smo nepričakovano ugotovili, da številni geni izvirajo že iz prvih živali," je dejal hrvaški evolucijski genetik Tomislav Domazet Lošo. Raziskava je potekala tri leta v sodelovanju z njegovim kolegom Tautzem Diethardom z nemškega inštituta Max Planck.

Lošo je poudaril, da sta z Diethardom domnevala, da so prve večcelične živali imele gene, ki lahko povzročajo raka pri ljudeh. Pogrešala pa sta eksperimentalni dokaz, da so lahko imele prve živali karcinom, kot tudi pojasnitev mehanizma za oblikovanje karcinoma pri teh enostavnih organizmih.
Raziskave so izvajali na hidrah, majhnih živalih, ki živijo v vodi, njihove matične celice pa se nenehno razmnožujejo in se ne starajo kot pri drugih organizmih.

Nove možnosti za boj
Ugotovili so, da obstaja naravni karcinom v ženskih polipih hidre, ki je podoben raku jajčnikov pri ženskah. Ti tumorji pa imajo globoke evolucijske korenine, je dejal hrvaški znanstvenik z zagrebškega Instituta Ruđer Bošković.

"Do zdaj smo verjeli, da lahko izkoreninimo karcinom, vendar pa korenine tega zla segajo globoko v evolucijsko zgodovino, na sam začetek oblikovanja življenja. Pratumorji, ki smo jih odkrili, kažejo, da je sovražnik veliko hujši, kot smo mislili, a nam odpirajo možnost, da ga bolj spoznamo in zmagamo v številnih bitkah," je še dejal Lošo. Leta 2007 je objavil tudi metodo genomske filostratigrafije, ki kaže, da ima vsak danes živi organizem v svojem genomu zapis o svoji evolucijski zgodovini.