Rastline dokazano izvajajo matematične operacije. Slika je simbolična. Foto: EPA
Rastline dokazano izvajajo matematične operacije. Slika je simbolična. Foto: EPA

Kot poroča BBC, so britanski znanstveniki dejali, da so bili "osupli", ko so odkrili primer tako sofisticiranih aritmetičnih izračunov v biologiji.

Matematični modeli kažejo, da se količina škroba, ki jo rastlina porabi ponoči, izračuna s pomočjo deljenja v procesu, ki vključuje kemične spojine v listu. Ptice morda uporabljajo podobne metode za ohranitev maščobe v času migracij.

Rastlina mora ponoči, ko ne more uporabljati sončne energije za pretvorbo ogljikovega dioksida v sladkor in škrob, njune zaloge nadzirati, tako da trajajo do zore. Eksperimenti, ki so jih izvedli znanstveniki na John Innes Centre v Norwichu, kažejo, da mora rastlina izvajati matematični izračun, da prilagodi svojo porabo škroba.

"Vbistvu izvajajo matematične operacije na preprost, kemični način. To je neverjetno, kot znanstveniki smo se začudili," je dejala vodja študije profesorica Alison Smith.

Škrob deljeno s časom
Znanstveniki so študijo izvajali na rastlini Arabidopsis, ki velja za rastlinski model za poskuse. Uporabili so matematične modele, da so raziskali, kako se lahko operacija deljenja izvaja v rastlini. Ponoči mehanizmi znotraj listov merijo količino zalog škroba. Informacijo o času pa priskrbi notranja ura, podobna človekovi telesni uri.

Raziskovalci menijo, da proces omogočajo koncentracije dveh molekul, imenovanih "Š" za škrob in "Č" za čas (po angleško "S" in "T", op. a.).

Če molekule Š stimulirajo razgradnjo škroba, medtem ko molekule Č to preprečujejo, je stopnja porabe škroba določena z razmerjem med molekulami Š in Č. Drugače povedano, Š deljeno s Č. "To je prvi konkretni primer tako sofisticiranega aritmetičnega izračuna v biologiji," je dejal matematik Martin Howard.

Znanstveniki sicer menijo, da podobni mehanizmi morda delujejo v živalih, kot so ptice, ki z njimi nadzirajo zaloge maščobe na dolgih razdaljah ali ko nimajo hrane, ko valijo jajca.

Richard Buggs z londonske Univerze Queen Mary je dejal, da to ni dokaz rastlinske inteligence, saj rastline ne izvajajo matematičnih operacij prostovoljno in z namenom, kot to počnemo ljudje.