Takole robotska
Takole robotska "mati" proizvaja svoje čedalje boljše "potomce". Foto: Youtube

Osnovna postavitev je enostavna – robotska roka, ki izbira med kockami z vgrajenim motorčkom in jih nato sestavi na kakršen koli način želi, piše portal IFL Science. Ta naključna stvaritev nato lahko oživi in poskusi premeriti dolžino mize oz. se premika, dokler ji ne zmanjka baterije.

Vse to pa prek kamere, ki služi kot budno materinsko oko, spremlja robotska roka. Ko zmanjka baterije, je naloga roke, da v naslednjem poskusu kocke sestavi bolje, tako da bodo prepotovale dlje. Vse to počne povsem samostojno, brez posredovanja človeka.

Kar pa je še dodatno zanimivo je, da se zaželene poteze uspešne generacije robotkov ohranijo, oz. roka uspešnih primerkov ne zavrže, neuspešne pa spremeni na način, da se ti začnejo obnašati bolje.

"Naravna selekcija je v bistvu proces reprodukcija-ocenjevanje-reprodukcija … To je v bistvu to, kar počne ta robot – v živo lahko spremljamo izboljševanje in različevanje vrste,"
je pojasnil vodilni raziskovalec Fumija Iida.
Ljubitelji znanstvene fantastike si v glavi verjetno že slikajo možne apokaliptične scenarije, a od tega smo vseeno še daleč. Do takrat pa bi robote lahko uporabili za boljši nadzor kakovosti ali pa morda celo za ustvarjanje stvari, ki si jih ljudje morda ne znamo še niti predstavljati.