Znanost in tehnologija
Superračunalnik Rudolf
Ime superračunalnika so iskali z natečajem, na koncu je s predlogom Rudolf zmagal Milan Beričič iz Sevnice, ki je tudi prejel nagrado. Foto: Fakulteta za informacijske študije

Dodaj v

Rudolf (za prijatelje Rudy) - prvi novomeški superračunalnik

Uporabljali ga bodo za raziskave in simulacije
28. avgust 2014 ob 20:59,
zadnji poseg: 28. avgust 2014 ob 21:17
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu je predstavila prvi dolenjski superračunalnik, ki so ga poimenovali Rudolf in ki so ga danes preizkusili mladi šahisti.

Gre za sistem zelo hitrih računskih enot oz. vozlišč, ki so med seboj povezana s hitro povezavo, kar omogoča hkratno računanje rešitev več problemov in hitrejše iskanje ter preizkušanje rešitev. Tako lahko superračunalnik problem, ki bi ga navadni računalnik reševal več tednov, reši v nekaj urah, so sporočili s fakultete za informacijske študije.

Superračunalnik, ki mu je ime Rudolf (ljubkovalno Rudy), poganja 700 procesorskih jeder, ima štiri terabajte delovnega spomina, za podatke pa je na voljo 100 terabajtov diskovnih zmogljivosti. Vsa oprema računalnika je sicer postavljena v podatkovnem centru podjetja Mikrografija v Novem mestu.

Visokozmogljivi sistem bo omogočil hitrejše raziskave in učinkovitejšo obdelavo podatkov, s tem pa uspešnejše procese v gospodarstvu in drugih panogah, so prepričani na fakulteti, kjer ga bodo uporabljali zlasti za simulacije tehnoloških mrež po vzoru biomrež, kategorizacijo in simulacijo dokumentnih tokov, simulacije poslovnih procesov, simulacije proizvodnje in transporta ali logistike, za simulacije v medicini in za poganjanje virtualnih strežnikov.

Skupna končna pogodbena vrednost za dobavo in namestitev celotnega sistema znaša dobrih 415.000 evrov z DDV-jem. Sistem je vzpostavljen v okviru projekta Kreativno jedro: Simulacije, ki na fakulteti poteka od januarja 2013 in je financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Superračunalnik so preizkusili člani Šahovskega društva Krka Novo mesto, ki so se udeležili šahovskega turnirja. Kljub borbenosti se je superračunalnik dobro držal in upravičil pridevnik "super", še pravijo na fakulteti.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
Strummer
# 29.08.2014 ob 14:27
Dela pa na cviček! Pa njegovi uporabniki tudi!
naš človek
# 31.08.2014 ob 21:44
Kdo da superračunalniku ime Rudolf...?

Ljudje iz Rudolfovega mesta.
neutrino
# 29.08.2014 ob 18:08
Kdo da superračunalniku ime Rudolf...?
Sicer pa v članku manjka ena bistvena informacija, podatek, s katerim se vsak imetnik superračunalnika najprej pobaha - koliko teraflops je zmožen?
izo
# 29.08.2014 ob 09:42
bom še sem napisal, mogoče se dobi kaj več informacij:

Hja, precej skopi ste z podatki, zakaj se res bo ta zadeva nucala in tudi tehnični opis ni ravno optimalen. Te računalnike se predstavi predvsem na računsko moč, torej kolikor rač. operacij ipd zmore na časovno enoto, kolikor vem (enota FLOPS-floating points per second). Potem lahko kaj konkretno primerjaš z ostalimi superračunalniki, ki jih že imamo nekaj v Sloveniji, najprej glede cene recimo.
Tudi sam način uporobe oz kar točno bodo simulirali na njem, mi ni ne vem kaj preveč jasno. Sicer in strani fiš strani se lahko v zelo skopem poročilu prebere, da bo šlo za neko simuliranje poslovnih okolij ipd, čeprav kaj pa vem, ali bi jst temu rekel ravno znanost in ali res potrebuješ tako drago opremo za to. Bolj bi mi blo recimo logično, da se zadevo nuca v kakšno medicino ipd (če je že krka zraven), predvsem pa upam, da bodo dali zadevo na uporabo tudi kakšnim neodvisnim raziskovalcem ipd, ki bi mogoče dosti bolj izkoristili stvar.
Pa glede stroškov nabave (vzdrževanje ni omenjeno nikjer), pravijo takole na strani: "Projekt je vreden 999.120,00 € in se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, sofinancer pa je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport."
hidroponika
# 02.09.2014 ob 01:32
Ampak nikjer ne netu ne piše koliko Flopov zmore :|
MZ
# 01.09.2014 ob 08:54

Binder Dandet
# 29.08.2014 ob 09:40

Ka ti bo računalnik, ki zasede pol sobe. Kot da smo leta 1964.:D


Najbolj zmogljivi računalniki v svojem času so vedno zavzemali precejšen prostor in porabili veliko električne energije. Je pa seveda razlika v zmogljivosti, ki nenehno raste.
Rasta75
# 30.08.2014 ob 11:56
Mene pa najbolj zanima, kateri OS teče gor. M$ Windows zagotovo ne.
x1ijn
# 29.08.2014 ob 20:22
Meni je bila prva misel "kdo sploh dandanes še superračunalnike takole postavlja?". Razumem, da je v interesu države imeti superračunalnike, ampak to je domena vojske in obveščevalnih služb. V civilne namene pa res ne vidim razloga. Po mojem je najem v oblaku občutno cenejši, zmogljivost pa primerljiva.

Definitivno v članku manjka podatek o računski zmogljivosti, brez tega ni možna primerjava. Nek občutek imam, da je stvar bila preplačana.
božo1
# 29.08.2014 ob 17:10
Tudi meni se lahko po predstavljenem ne zdi nič čudnega spodnji komentar:

Ka ti bo računalnik, ki zasede pol sobe. Kot da smo leta 1964.:D

Ne vem ali ste tu "računalničarji", ki iz povedanega lahko razberete, kaj ta dosežek primerjalno s kom pomeni?
janezkranjski122
# 30.08.2014 ob 23:55
[b]Me zanima kakšan rezultat so dosegli šahisti protiv super računalniku?

Stojan, pejd drugam filozofirat. Tole ni res ničemur podobno.
Žajbelj
# 04.09.2014 ob 15:33
Raje bi zgradili superračunalnik za rudarjenje kriptovalute Bitcoin, kot recimo Kitajci:

http://www.thecoinsman.com/2014/08/bitco
in/inside-one-worlds-largest-bitcoin-mines/
Binder Dandet
# 29.08.2014 ob 11:58
Očitno ne najbolj posrečena šala. Ali pa so se našli sami brez smisla za humor.:)
stojan1111111
# 30.08.2014 ob 11:54
Me zanima kakšan rezultat so dosegli šahisti protiv super računalniku? Človek je poskušal z izdelavo računalnika izdelati umetnu inteligencu ampak očitno to mu ni uspelo in še nekaj let sigurno ne bo niti blizu umetne inteligence? Računalnik deluje tako da iz programa išče najboljše poteze in ocenjuje njihovu vrednost z plus ali minus in nima človeške logike ki je zelo pomembna pri igri šaha? Tako da če zaideš v neraziskane in zaprte varijante hitro se znajde v slabšem položaju in včasih napačno oceni poziciju? Moje je mnenje da pri šahu ni toliko pomemban računalnik ampak program, a tu je najboljši ribka ali fric? Sam imam fric 13 in sam ga preiskusil doma in dobro dela na navadnem računalniku. Hitrost iskanja poteze je mogoče malo veča pri tem računalniku samo to ne upliva na rezultat in menim da bi takšne računalnike lahko uporabljala policija, socijalni delavci ali zdravniki ki bi preko hišnih računalnikov ali pametnih telefonov hitro prišli do informacij o kakšnem od 2 miliona državljanov Slovenije?
Binder Dandet
# 29.08.2014 ob 09:40
Ka ti bo računalnik, ki zasede pol sobe. Kot da smo leta 1964.:D
Kazalo