Nagrada naj bi spodbudila raziskave v temeljni fiziki. Foto: BoBo
Nagrada naj bi spodbudila raziskave v temeljni fiziki. Foto: BoBo

Milner je po poročanju Sciencea devet znanstvenikov izbral osebno in jim podelil nagrado, ki je skoraj dvainpolkrat višja od Nobelove nagrade. Sedem znanstvenikov je iz ZDA, eden je iz Indije, drugi pa iz Francije.

V nasprotju z Nobelovo nagrado, ki se podeljuje, ko pride do potrjenega znanstvenega preboja, je nagrada za temeljno fiziko očitno namenjena konceptualnim napredkom. Šest od devetih znanstvenikov se namreč ukvarja s teorijo strun, ki je v nekaterih znanstvenih krogih razvpita po tem, da jo je praktično nemogoče preizkusiti.

Nagrada je sprožila nemalo polemik v znanstveni srenji. Peter Woit, matematik na univerzi Columbia in kritik teorije strun, se je v enem od zapisov vprašal, zakaj bi se potem mladi fiziki trudili z neznanimi teorijami in poskušali najti nove, ki se jih da preizkusiti, če jim to prinese »le« okoli 400.000 dolarjev.

Milner pa po drugi strani upa, da bo prav ta nagrada spodbudila znanstveniki k temu, da staknejo glave, mlade pa opogumila, da svoj navdih iščejo v znanosti.