Fotografiranje na pogrebih ... Foto: Tumblr
Fotografiranje na pogrebih ... Foto: Tumblr
... in na nenavadnih krajih. Foto: Tumblr

Fotografski samoportreti t. i. "Selfies" fotografije seveda niso novost, saj so priljubljeni, vse odkar je na začetku 20. stoletja na tržišče prišla prva Kodakova prenosna kamera. Toda s pametnimi mobilnimi telefoni, opremljeni z visokoločljivostnimi kamerami, je zadeva dosegla velik razmah.

Samo na družbenem omrežju Instagram je namreč objavljenih kar 53 milijonov slik, označenih s hashtagom #selfie. Priljubljenost samoportretov ni ušla proizvajalcem prenosnih telefonov, saj so številni novi modeli že opremljeni s kamerami, ki so posebej zasnovane za "selfiefotografiranje".

Samofotografiranje na nenavadnih mestih
Na družbenem omrežju Tumblr sta se pojavili dve novi spletni strani, posvečeni fotografskim samoportretom, t. i. "selfies", ki so denimo posneti na pogrebih ali na "resnih" prizoriščih, kot so pokopališča, spomeniki najrazličnejšim žrtvam …

Ideja se je po poročanju BBC-ja porodila Američanu Jasonu Feiferju, ki je zbral javno dostopne slike s tovrstno bizarno tematiko, objavljene na različnih družbenih omrežjih.

Feifer je povedal, da je idejo za stran z nenavadnimi samoportreti dobil na potovanju po Evropi, kjer je med drugim obiskal muzej Anne Frank v Amsterdamu in muzej holokavsta v Berlinu ter opazil, da se tam številni obiskovalci sami sebe fotografirajo s prenosnimi telefoni.

Nekateri posamezniki, katerih fotografije so objavljene na omenjenih spletnih straneh, so se oglasili Feiferju in mu potožili, da jim je zaradi objave njihove fotografije nerodno. Ali pa so ga opozorili, da naj bi bila njihova slika vzeta zunaj konteksta.

Avtor omenjenih spletnih strani je povedal, da nikogar ne obsoja, saj ljudje hočejo dokumentirati, kje vse so bili. Vsekakor pa se mu "selfies" zdijo zanimiv družbeni fenomen. Feifer je ob tem še opozoril, da gre pač za to, da imamo ljudje prvič v zgodovini človeštva možnost, da si medsebojno izmenjujemo vse, kar in kadar vidimo. Vsekakor pa naj bi šlo za zanimiv družbeni pojav.

"Še vedno pa skušamo ugotoviti, kakšna je vrednost tega in kaj naj bi si sploh izmenjavali. Morda bi si lahko delili vse, morda pa nič," je dodal.