Siol bo 1. julija preuredil programske sheme, ki bodo precej bolj neugodne za uporabnike. Foto: MMC RTV SLO
Siol bo 1. julija preuredil programske sheme, ki bodo precej bolj neugodne za uporabnike. Foto: MMC RTV SLO

V Telekomu se branijo, da cena ni odvisna samo od števila programov, ampak je v ospredju kakovost ponujenih vsebin, s katerimi širijo svojo uporabniško mrežo. Tako po njihovem mnenju ni mogoče primerjati cen paketov po številu programov. Član uprave, pristojen za prodajo in trženje, Simon Furlan je pojasnil, da ima uporabnik na voljo le osnovni paket, za dodatne televizijske vsebine, na primer televizijske igre, filme ... pa mora doplačati. Kljub temu bodo morali dosedanji uporabniki osnovnega paketa s polno programsko shemo, do konca leta plačevati 10 evrov več, prihodnje leto pa kar 15 evrov več. Najosnovnejši paket pa bo obdržal staro ceno 30 evrov, a bo vseboval kar 14 programov manj kot doslej, poroča Radio Slovenija.

Nezadovoljstvo so Siolovi uporabniki izrazili tudi na MMC-jevem forumu.
Furlan je še pojasnil, da so se za prenovo programske sheme odločili tudi zaradi tega, ker jih stiskajo lastniki televizijskih kanalov oziroma lastniki avtorskih pravic. In ob tem priznava, da delajo to tudi zaradi večje dobičkonosnosti te storitve.

Nad odločitvijo Siola in Telekoma so v Zvezi potrošnikov Slovenije in Uradu za varstvo potrošnikov ogorčeni in opozarjajo, da gre za nepošteno poslovno prakso, saj Telekom spreminja pogodbeno programsko shemo in draži pakete.

Boštjan Okorn iz ZPS-ja je dejal: "Mislim, da je upravičevanje podražitve na tehničnih značilnostih nove programske sheme nepravilno." Prav tako pa je treba opozoriti, da Telekom tistim, ki so se s Telekomovo programsko opremo vezali za leto ali dve, ne omogočijo brezplačnega odhoda oziroma prekinitve naročniške pogodbe.

A. M.