Bomo kmalu dobili nove, eksotične materiale? Foto: BoBo
Bomo kmalu dobili nove, eksotične materiale? Foto: BoBo

Novo odkritje je uspelo profesorju Artemu R. Oganovu in sodelavcem z univerze Stony Brook, piše Science Daily. Poskusi izpostavljanja natrijevega klorida ali običajne kuhinjske soli različnim stopnjam tlaka so pokazali, da lahko nastanejo povsem nepričakovane spojine, kar kaže na nove materiale v prihodnosti.
"Menim, da je to delo začetek revolucije v kemiji. Pri nizkih tlakih, ki jih je mogoče doseči v laboratoriju, smo odkrili povsem stabilne spojine, ki nasprotujejo klasičnim pravilom kemije. Če uporabimo relativno skromen tlak 200.000 atmosfer, se vse, kar smo se naučili iz učbenikov kemije, podre," razloži Oganov.
Ti pravijo, da ima v NaCl natrijev ion 1+ naboj, klorov ion pa 1-. Natrijev atom odda en elektron (in tako postane kation) in s tem doseže konfiguracijo žlahtnega plina neona. Klorov atom pa ta elektron sprejme in je postane anion z elektronsko konfiguracijo argona. A to dojemanje se bo očitno spremenilo.
"Odkrili smo nore spojine, ki kršijo učbeniška pravila: NaCl3, NaCl7, Na3Cl2, Na2Cl in Na3Cl," pojasnjuje Vejvej Žang, vodilni avtor raziskave. "Te spojine so termodinamično povsem stabilne, klasična kemija pa prepoveduje že njihov obstoj," dodaja. Po besedah Oganova odkritje odpira možnosti ustvarjanja povsem novih materialov z eksotičnimi lastnostmi. Ob tem dodaja, da pravila kemije niso tako absolutna kot pravila matematike. "Pravila kemije lahko prekršimo, saj nemogoče pomeni le "mehko" nemogoče. Treba je najti le pogoje, v katerih pravila več ne držijo," še sklene.