Britanski raziskovalec je preučeval pingvine adélie. Foto: EPA
Britanski raziskovalec je preučeval pingvine adélie. Foto: EPA

Pred dobrimi stotimi leti se je ekipa britanskih raziskovalcev pod vodstvom Roberta Scotta že drugič odpravila na ledeno celino Antarktiko. Snežni viharji so bila ena težava, ki je šokirala znanstvenika v odpravi, Georgea Murrayja Levicka. Drugi šok so bile pingvinske perverzije, poroča britanski časopis Guardian.

Kot piše v njegovih opažanjih, ki jih je prvič objavil londonski Museum of Natural History, je kavalirja sprva vznemiril prizor pingvina, ki je poskusil spolno občevati s truplom samice.

Murray Levick, "tipičen edvardijanski kavalir", je med letoma 1911 in 1912 kot edini znanstvenik opazoval celoten paritveni ciklus pingvinov adélie.

V tem obdobju je zaznal pojave, ko so se samci sparili z drugimi samci, samice pa so v spolne odnose prisilili. Za potešitev nagonov so posegli tudi po poginulih samicah - nekatere so bile mrtve (in zamrznjene) že več kot leto dni.

Raziskovalca je, kot še poroča Guardian, šokiralo redno spolno občevanje med odraslimi samci in pingvinskimi piščanci, ki je bilo za slednje včasih usodno.

Murray Levick je "neprestano, osupljivo izprijenost" pripisal " tolpam huliganskim samcev", ki so se po njegovih zapisih zbirali v šesterice in nadlegovali pingvinske naselbine. "Huligani" so se pogosto zavihteli na poškodovane samice in pred njihovimi očmi zlorabili njihove potomce.

Nekatere piščance so poteptali in ranili, druge pa ubili, je v grščini - da bi ugotovitve lahko brali le v ozkem krogu visoko izobraženih - pisal znanstvenik.

Kopijo dela z naslovom Spolne navade pingvinov adélie je pred kratkim odkril kurator v londonskem muzeju. Izsledki so na voljo tudi v reviji Polar Record, je še poročal britanski časnik.