Zablodeli pingvin na obali Kapiti. Foto:
Zablodeli pingvin na obali Kapiti. Foto:
Tamkajšnji okoljevarstveniki so nad obiskovalcem navdušeni. Foto: EPA

Gre za izredno redek dogodek in prvo potrjeno videnje cesarskega pingvina na Novi Zelandiji v zadnjih 44 letih.
Tamkajšnji urad za okoljevarstvo je popolnoma zbegan, kako se je pingvin znašel v njihovih krajih, ugibajo pa, da je mogoče, da je pingvin - napačno skrenil. "Osupljivo je videti enega izmed teh pingvinov na obali Kapiti," je za BBC povedal Peter Simpson, predstavnik urada.
Simpson sicer sprva ni verjel poročilom o ponedeljkovem prihodu pingvina. "Najprej sem mislil, da mora biti neka vrsta tjulnja, a šli smo preverit in na naše veliko presenečenje se je res izkazalo, da gre za cesarskega pingvina," je povedal Simpson.
Pingvin je po njegovih besedah v dobrem zdravstvenem stanju in se v razmeroma toplem novozelandskem podnebju odhaja redno hladit v vodo. "V tem času leta bi moral sedeti na morskem ledu na Antarktiki v 24-urni temi," je še dejal Simpson.
Nepričakovani obiskovalec je pritegnil velike množice radovednežev, ki so jim dali napotke, naj pingvina ne vznemirjajo in naj držijo pse na vrvicah.
Zašel preveč na sever
Po besedah strokovnjakov za okoljevarstvo je ptica okoli 10 mesecev star in 80 centimetrov visok samec, mladič. Cesarski pingvin je najvišja in največja vrsta pingvina, ki zraste do 122 centimetrov in tehta prek 34 kilogramov.

Colin Miskelly, strokovnjak za pingvine v Te Papi, novozelandskem narodnem muzeju, pravi, da se je ptica najverjetneje izlegla med zadnjo zimo na Antarktiki. Morda je iskala lignje in rakce, ko je nekje skrenila s poti in pristala na novozelandskem Severnem otoku.
"Navadno se zadržujejo na ledu, a ta je očitno nadaljeval svojo pot na sever in končal zelo daleč od svojega običajnega dosega," meni Miskelly.
Okoljevarstveniki sicer pričakujjo, da se bo pingvin sčasoma odpravil na pot nazaj proti domu.